Skip to Main Content

Tšekin on pelattava World Cupissa fyysisesti

Aloitusvoitot ja fyysinen peli ovat merkittävimmät tekijät Tšekin World Cup - menestyksen kannalta

by Rob Vollman / NHL.comin kirjeenvaihtaja

Pieneksi maaksi Tšekissä on paljon lahjakkaita jääkiekkoilijoita. IIHF:n tilastojen mukaan Tšekki on jääkiekkomaiden listalla kolmantena rekisteröityjen pelaajien määrässä. Kanadassa on rekisteröityjä pelaajia seitsemän kertaa enemmän ja USA:ssakin viisi kertaa enemmän, mutta silti Tšekki pystyy kiekkoilemaan samalla tasolla.

Koska World Cupissa etenee jatkoon kaksi joukkuetta kummastakin alkulohkosta, Tšekin pitäisi pystyä kukistamaan ainakin toinen edellä mainituista jääkiekon suurvalloista. Siksi Tšekki onkin rakentanut joukkueensa pelaajista, joilta löytyy osaamista niin ylivoimatilanteissa, aloitusympyrässä kuin laitakahinoissakin.

Aloittajien aatelia

Tšekille voi olla etua siitä, että Vladimir Sobotka ottaa suurimman osan tärkeistä aloituksista.

Sobotka pelasi NHL:ää viimeksi St. Louis Bluesin riveissä kaudella 2013-14. Tuolloin hän oli NHL:n paras aloittaja vähintään 400 aloitusta kauhoneista hyökkääjistä voittoprosentillaan 61,9. Sobotka jatkoi uraansa KHL:ssä, jossa hän on voittanut 1 908 aloituksesta 1 081 (56,7 %).

NHL-urallaan Sobotka on voittanut 2 899 aloituksesta 1 632. Aloitusvoittoprosentillaan 56,3 hän on aktiivipelaajien kolmantena Chicago Blackhawksin Jonathan Toewsin (57,1) ja Boston Bruinsin Patrice Bergeronin (56,8) takana. Toews ja Bergeron edustavat World Cupissa Kanadaa.

Yllätysvalmis ylivoima

Ylivoimalla Tšekin paras ase on Philadelphia Flyersin Jakub Voracek.

Voracek on tehnyt kahdella viime NHL-kaudella ylivoimalla 56 tehopistettä, joilla hän jakaa tilaston kuudennen sijan Ottawa Senatorsin puolustaja Erik Karlssonin kanssa. Voracekin yv-pistemäärä on lähes kaksinkertainen Tšekin toiseksi parhaaseen ylivoimapistenikkariin verrattuna. Montreal Canadiensin Tomas Plekanec saalisti kahdella viime kaudella 29 yv-pistettä. Vaikka otettaisiin lukuun kolmas tai vielä neljäskin viime kausi NHL:ssä, Voracek pysyisi ylivoimapistemiesten kärkikymmenikössä.

Video: PHI@PIT: Voracek goes top shelf for PPG

Voracekilla on erinomaiset laukaustilastot ylivoimalla. Lisäksi hän on antanut kolmella viime kaudella pelaamissaan 237 ottelussa yhteensä 142 syöttöä eli keskimäärin 0,6 syöttöä per peli. Sillä hän yltää tilastossa jaetulle 10. sijalle World Cup -joukkuetoverinsa David Krejcin (Boston Bruins) kanssa.

Enemmän plussaa, vähemmän miinusta

Krejci oli NHL:n plus/miinustilaston ykkönen (+37) kaudella 2008-09. Hänestä tuli viides tšekkipelaaja, joka on voittanut kyseisen tilaston kauden 2000-01 jälkeen. Kaudella 2013-14 Krejcille merkittiin tilastolukema +39, ja hänestä tuli ensimmäinen useampana kautena plus/miinustilaston voittanut pelaaja sitten Chris Prongerin, joka vei tilastoon nimiinsä kausilla 1997-98 ja 1999-2000.

Jos Krejci on toipunut toukokuisesta lonkkaleikkauksestaan täysin pelikuntoiseksi, Tšekki laittaa World Cupissa paljon hänen varaansa. Krejcillä on kyky pelata loistavasti paineen alla ja korkeatasoisissa turnauksissa. Peter Forsberg voitti NHL:n playoffien pistepörssin toisen kerran urallaan kaudella 2000-01. Sen jälkeen tuohon temppuun on pystynyt vain Krejci, joka teki vuoden 2011 pudotuspeleissä 23 pistettä 25 ottelussa sekä 26 pistettä 22 ottelussa vuonna 2013.

Puolustuksen kautta

Tšekin maalinteko on hyvin pitkälti Voracekin ja Krejcin sekä muiden hyökkääjien harteilla. Alakerrassa luutii lähinnä puolustavia puolustajia, joiden tehtävänä on estää taitavien vastustajien maalintekoaikeet.

Tšekin puolustajat ovat tehneet yhteensä 382 pistettä pelaamissaan 1 841 NHL-ottelussa eli keskimäärin 17 pistettä 82 ottelun kaudella. Tšekkipakeista parhaan yhden kauden pistesaldon on kirjauttanut Zbynek Michalek, joka saalisti Phoenix Coyotesissa 28 pistettä kaudella 2006-07.

Laidat ryskymään

Tšekin puolustajat pelaavat fyysistä peliä ja laittavat vastustajan hyökkääjät maksamaan kovan hinnan alueelleen tunkeutumisesta.

Radko Gudas (Philadelphia Flyers) ja Roman Polak (Toronto Maple Leafs) olivat viime kaudella NHL:n taklaustilaston kakkonen ja kolmonen 304 ja 303 taklauksellaan. Heidän edelleen meni vain Matt Martin (New York Islanders, nyttemmin Toronto), joka laittoi kroppansa likoon 365 kertaa. Polak taklasi 220 kertaa Torontossa pelaamissaan 53 ottelussa ja 82 kertaa 24 ottelussa San Jose Sharksin riveissä.


 
Kaudella 2013-14, Gudas jakoi taklaustilaston kolmossijan David Backesin (St. Louis Blues, nyttemmin Boston) kanssa 273 taklauksellaan.

 

View More