Skip to main content

Ruotsi laskee paljon Henrik Lundqvistin varaan

Tilastojen valossa: Henrik Lundqvist sekä puolustus ovat ratkaisevia Ruotsin menestyksen kannalta

by Rob Vollman / NHL.com in kirjeenvaihtaja

Tilastojen valossa Ruotsi on hyvin tasapainoinen joukkue, jolla on vahva puolustus eikä mitään selkeitä puutteita. Ainoa huolenaihe on se, mitä tapahtuu, jos heidän ykkösmaalivahtinsa Henrik Lundqvist (New York Rangers) ei pysty pelaamaan.
 
Kauan eläköön kuningas
 
Yleensä maalivahti on joukkueen tärkein pelaaja. Tämä pitää erityisen hyvin paikkansa, kun kyseessä on King Henrik, Ruotsin joukkueen kuningas.

Tilastojen valossa Ruotsi on hyvin tasapainoinen joukkue, jolla on vahva puolustus eikä mitään selkeitä puutteita. Ainoa huolenaihe on se, mitä tapahtuu, jos heidän ykkösmaalivahtinsa Henrik Lundqvist (New York Rangers) ei pysty pelaamaan.
 
Kauan eläköön kuningas
 
Yleensä maalivahti on joukkueen tärkein pelaaja. Tämä pitää erityisen hyvin paikkansa, kun kyseessä on King Henrik, Ruotsin joukkueen kuningas.
 
Lundqvistin NHL-uran torjuntaprosentti tasakentällisin on 92,9, ja sillä hän sijoittuu kolmanneksi aktiivimaalivahtien joukossa, jotka ovat pelanneet vähintään 50 ottelua. Hänen edellään ovat Boston Bruinsin Tuukka Rask (93,2) ja Florida Panthersin Roberto Luongo (92,9).
 
Lundqvistin varamiehet Jhonas Enroth (Toronto Maple Leafs) ja Jacob Markström (Vancouver Canucks) ovat saman listan sijoilla 32 ja 59, kun kaikkiaan listalla on 61 maalivahtia. Siksi onkin erityisen tärkeää, että Lundqvist on terve ja parhaimmillaan World Cupissa.


Ainoa huolenaihe on, että Lundqvist on 34-vuotias, ja hänen parhaat vuotensa saattavat olla jo takanapäin. Viime kaudella hänen torjuntaprosenttinsa oli 92,0 eli matalin sitten kauden 2008-09, ja kausi 2015-16 oli ensimmäinen kerta, kun hän ei yltänyt kuuden parhaan joukkoon parhaan maalivahdin Vezina Trophy -äänestyksessä.
 
Tasapainoinen peluutus
 
Kahta huomattavaa poikkeusta lukuun ottamatta Ruotsin pelaajat ovat monipuolisia ja tottuneet siihen, että he saavat komennuksen jäälle niin hyökkäys- kuin puolustustilanteessa.
 
Filip Forsberg (Nashville Predators) otti viime kaudella hyökkäyspään aloituksen tasakentällisin 495 kertaa ja puolustuspäässä 149 kertaa. Hyökkäyspään aloituksien prosentti (76,9) oli hyökkääjistä kolmanneksi korkein, ja edellä olivat vain joukkuekaverit Mike Ribeiro (84,9) sekä Craig Smith (77,5).

 


 
Toinen ääripää oli Marcus Kruger (Chicago Blackhawks), jonka aloitusprosentti oli 18,8 eli neljänneksi matalin. Taakse jäi vain Nashvillen jarruketju Paul Gaustad, Eric Nyström ja Austin Watson.
 
Mies kuin muuri
 
Ruotsin joukkueen aliarvostetuin pelaaja saattaa olla hyökkääjä Jakob Silfverberg (Anaheim Ducks), joka ansiokkaasti pysäyttää vastustajan tähdet.
 
NHL:n pelitilastoista näkee pelaajat, jotka saavat tehtäväkseen pysäyttää vastustajan parhaat maalintekijät, ja näiden pelaajien vastustajien keskimääräinen suoritustaso pystytään laskemaan vertaamalla aikaa, kuinka paljon kukin pelaaja on pelannut toistaan vastaan. Behindnet.ca:n mukaan Silfverberg on selvästi muita liigan pelaajia parempi, kun verrataan myös, mistä pelaajien laukaukset ovat lähteneet.
 
Silfverberg voi olla korvaamaton myös voittolaukauksissa; NHL-uransa aikana hän on päässyt yrittämään rangaistuslaukausta 30 kertaa ja tehnyt 18 maalia. Hänen onnistumisprosenttinsa (60) on korkein Ruotsin pelaajista, jotka ovat päässeet laukomaan vähintään 30 kertaa. Kakkonen on Nicklas Bäckström (Washington Capitals) 35,7 prosentillaan.
 
Pakkien pakki
 
Koska Ruotsin puolustus on niin vahva, valmentaja Rikard Grönborg saattaa rakentaa joukkueen pelityylin sen ympärille. Jos niin tapahtuu, Erik Karlsson (Ottawa Senators) voi hyvinkin olla yksi turnauksen parhaista maalintekijöistä.
 
Jotta paremmin ymmärtää Karlssonin viiden NHL-kauden pistesaldon merkityksen, sitä kannattaa verrata hänen lähimpään kilpailijaansa, Brent Burnsiin (San Jose Sharks), joka edustaa Kanadaa World Cupissa.
 
- Karlsson on tehnyt NHL-puolustajista eniten pisteitä, 314. Burns on kakkosena 240 pisteellään.
 
- Karlsson on tehnyt eniten pisteitä ottelua kohti0.91. Pittsburgh Penguinsin Kris Letang on toisena (0.85) ja Burns kolmantena (0.70).
 
- Karlssonilla on eniten laukauksia, 1137, ja Burnsilla toiseksi eniten, 1125.
 
- Karlssonin keskimääräinen jääaika (27.09) on toisena Minnesota Wildin Ryan Suterin jälkeen (28.15), ja Burns on kolmas (21.58).
 
- Ottawa merkkautti tuhat laukaisuyritystä enemmän kuin vastustajansa, kun Karlsson oli jäällä. San Jose oli 946 yrityksen verran vastustajiansa parempi Burnsin ollessa jäällä. He ovat NHL-puolustajista sijoilla viisi ja kuusi
 
- Karlsson on kasvattanut Ottawan osuutta laukaisuyrityksistä viidellä prosentilla, 48,7:stä 53,7:ään, joka on paras lukema puolustajista, jotka ovat pelanneet vähintään sata ottelua. Burns on kasvattanut San Josen osuutta 3,1 prosentilla.
 


Voimakaksikko
 
Yksi NHL:n parhaista puolustajapareista on Tampa Bay Lightningin Victor Hedman ja Anton Strålman.
 
Lightning on pärjännyt erittäin hyvin sen jälkeen, kun seura teki vapaana agenttina olleen Strålmanin kanssa sopimuksen heinäkuussa 2014 ja laittoi hänet ykköspariin Hedmanin kanssa. Viimeisten kahden kauden aikana Strålman (+38) on kivunnut NHL-puolustajien kolmoseksi plusmiinustilastossa, ja Hedman on kahdeksas (+33).
 
Lightning on kirjauttanut 480 laukaisuyritystä enemmän Strålmanin ollessa jäällä ja 467 enemmän Hedmanin kanssa. He ovat liigassa sijoilla kuusi ja seitsemän. Kun jompikumpi puolustajista on ollut jäällä, Tampa on merkkauttanut 55,6 prosenttia laukaisuyrityksistä ja sijoittuu lukemalla kahdeksanneksi NHL:ssä. Strålman on kasvattanut Tampa laukaisuyrityksiä 4,6 prosenttia ja Hedman 4,4 prosenttia. He sijoittuvat liigassa sijoille 9 ja 14, kun mukaan otetaan puolustajat, jotka ovat pelanneet vähintään 30 ottelua viimeisten kahden kauden aikana.

 

View More

The NHL uses cookies, web beacons, and other similar technologies. By using NHL websites or other online services, you consent to the practices described in our Privacy Policy and Terms of Service, including our Cookie Policy.