Skip to main content

Målvaktsbredden har blivit en nickel i NHL

Flera alternativ är viktigt för alla lag om något oförutsett händer

by Kevin Woodley / NHL.com Korrespondent

Florida Panthers' målvakt Roberto Luongo hade ett finger med i spelet när klubben värvade målvakten James Reimer som free agent den 1 juli,

Luongo ville att Reimer skulle värvas, för han vet hur viktigt det är med bredd bland målvakterna.

"Jag var en del av den processen; det kom inte ur tomma intet." sa Luongo. "I dagens NHL måste man ha tre målvakter som alla kan spela. Man måste ha en stabil andremålvakt som kan kliva in under en längre period om något oförutsett händer."

Trots att han har varit skadefri under större delen av sina 17 NHL-säsonger vet 37-årige Luongo hur viktigt det är med flera alternativ på målvaktsposten. Han var en del av den numer (ö-)kända matchen den 3 mars 2015 när både Luongo och dåvarande andremålvakten Al Montoya var skadade inför mötet med Toronto Maple Leafs, vilket nästan tvingade målvaktstränaren Robb Tallas att spela. Luongo återvände från sjukhuset i tid till matchen och därmed slapp Tallas att spela. Men frakturen i Luongos axel höll honom sedan borta från spel i ytterligare två veckor och Panthers blev ytterligare ett lag som under säsongen 2014-15 hade behövt tre bra målvakter.

Fem av ligans 30 lag tog sig igenom säsongen med bara två målvakter. Den siffran höjdes till åtta under förra säsongen men då var det även åtta lag som använde fyra målvakter. St Louis Blues och Montreal Canadiens använde fem stycken.

Totalt spelade 92 målvakter minst en match under var och en av de senaste två säsongerna. Det var en liten nedgång från 97 målvakter under 2013-14. Redan nu kan vi se att målvaktsbredden blir en viktig del i jakten på vårens slutspelsplatser. Säsongen 2016-17 är ännu inte en månad gammal men fem lag har redan använt tre målvakter. Boston har spelat med fyra olika målvakter och Los Angeles Kings har använt fyra och värvat en femte, Anders Lindbäck (198 cm), på ett tryout-kontrakt.

Ottawa Senators är ett av fem lag som använt sig av tre målvakter under säsongen; de har haft en fjärde målvakt på bänken och värvade i onsdags en femte, när de tradade ett femteval i 2017 års NHL-draft till Pittsburgh Penguins mot Mike Condon.

Pittsburgh inledde säsongen utan Matt Murray, som bröt högerhanden när han spelade för Lag Nordamerika under World Cup. Man värvade därför Condon via waivers från Canadiens, som i sin tur hade hoppats på att få behålla honom trots att man värvat Montoya (free agent) som backup till Carey Price.

Med Condon i laget kunde Penguins behålla sina målvaktslöften i AHL istället för att ha dom på bänken i NHL. Samma sak gäller för Ottawa nu.

"Det råder inga tvivel om att man måste balansera bredd med utveckling och det är alltid lite av en balansakt." sa Washington Capitals målvaktstränare Mitch Korn, som gör sin 26:e säsong i NHL. "Man måste utveckla spelare genom att spela dom på högsta nivå. De killarna kanske inte kan hjälpa dig idag men man hoppas att de ska kunna hjälpa laget i framtiden. Samtidigt har man spelare som kan hjälpa laget här och nu och ibland krockar de två."

Penguins hade, i mångas ögon, den perfekta bredden förra säsongen.

Laget inledde säsongen med Marc-Andre Fleury som uttalad förstamålvakt. Bakom honom hade man Jeff Zatkoff - en perfekt målvakt att använda sporadiskt, en roll som inte passar alla målvakter. Zatkoff gjorde punktinsatser när Fleury var hel. Men när Fleury skadades och laget behövde en ersättare under en längre period kallade man in Matt Murray, som i AHL hade visat han högre kapacitet än Zatkoff. När Fleury ådrog sig sin andra hjärnskakning under säsongen (den 31 mars) hände just det. Murray tog sedermera laget hela vägen till Stanley Cup-titeln. Lagets system, med tre målvakter som alla hade en stor del i att laget vann Stanley Cup, är idealisk men svår att behålla.

Fråga bara Los Angeles Kings. De tradade Jonathan Bernier och Ben Scrivens då de fick fram en odraftad Martin Jones som backup till Jonathan Quick. När de sedan tradade Jones till Sharks hade man fortfarande Jean-Francois Berube i AHL. Men New York Islanders plockade Berube via waivers förra säsongen och helt plötsligt var den bredd Kings haft på målvaktsposten utraderad.

Vissa lag klarar sig på två målvakter. New York Rangers klarade av en nackskada på Henrik Lundqvist för två år sedan tack vare att Cam Talbot var redo att axla en större roll. Talbots facit skrevs till 16-4-3 med en räddningsprocent på 92.9 under Lundqvists skadefrånvaro. Men det gjorde att Rangers fick svårt att behålla Talbot, som sedermera tradades till Edmonton Oilers.

"Det är väldigt svårt att ha kvar alla på sina platser år efter år." sa Korn.

Säsong        Antal målvakter med mins en spelad match        Antal lag som använde två målvakter under hela säsongen
2008-09         89         10
2009-10         83         11
2010-11         87         8
2011-12         89         11
2012-13         82         11
2013-14         97         3
2014-15         92         5
2015-16         92         8

View More

The NHL uses cookies, web beacons, and other similar technologies. By using NHL websites or other online services, you consent to the practices described in our Privacy Policy and Terms of Service, including our Cookie Policy.