Skip to main content

Karlsson, Josi bland bästa backarna i WC

Erik Karlsson, Brent Burns, Roman Josi bland största vapnen från blålinjen i World Cup of Hockey

NHL.com @NHL

I takt med att förberedelserna inför starten av 2016-års World Cup växlas upp tar NHL.com en titt på hur lagen står sig. De sju skribenter som ska täcka mästerskapet som startar den 17 september i Air Canada Centre i Toronto, har fått i uppdrag att ranka de åtta lagen i olika kategorier. Idag tittar vi på vilket lag som har den bästa offensiva backuppsättningen.

Det kommer att finnas många fantastiska offensiva backar i World Cup of Hockey 2016. Ingen, är dock bättre än Erik Karlsson, Sverige.

En panel av sju NHL.com röstande gav Karlsson, som spelar för Ottawa Senators, perfekta 56. Han fick samtliga sju första-plats rösterna och besegrade tvåan Brent Burns (San Jose Sharks), Kanada med sju poäng.

"Karlsson har lett NHL' backar i poäng de tre senaste säsongerna och i varje av de fyra senaste fulla säsongerna,"sade NHL.com kolumnisten Nick Cotsonika."Det säger allt."

För omröstningen, valde man en toppback i de deltagande åtta lagen i turneringen och det var de enda spelarna som panelen kunde rösta på.

De valbara spelarna var Karlsson, Burns, Dustin Byfuglien (USA), Sami Vatanen (Finland), Andrei Markov (Ryssland), Michal Kempny, (Tjeckien),Shayne Gostisbehere (Nordamerika) och Roman Josi, ( Europa).

Karlsson, som vunnit Norris Trophy två gånger och som var tvåa förra säsongen, var särskilt dominerande säsongen 2015-16. Han hade 82 poäng i 82 matcher, blev den första backen på 30 år som var bland de fem bästa poänggörarna. Edmonton Oilers back Paul Coffey (1985-86) var den senaste som utförde den bragden.

Kalsson är en av två backar i den här turneringen som vunnit Norris Trophy mer än en gång; Kanadas Duncan Keith (2010, 2014 med Chicago Blackhawks) är den andra.

Hans total poäng var fjärde bäst, delad med Sharks forward Joe Thornton, och bakom Blackhawks Patrick Kane, (106), Jamie Benn, Dallas Stars (89) och Sidney Crosby, Pittsburgh Penguins (85).

Karlsson var också första back det senaste decenniet som gjorde minst 80 poäng.

"Ingen har ett så bra uppspel ut ur egen zon som Karlsson, som är ett hot varje gång han är på isen,"sade NHL.com deputy managing editor Brian Compton.

LNH.com managing editor Arpon Basu noterade att Karlsson har varit jämn i flera år.

"Karlsson har 222 poäng under de tre senaste NHL säsongerna,"sade Basu. "Den näst bästa backen under den tiden är Burns med 183 poäng, 39 bakom Karlsson. Senators har också gjort 384 mål med Karlsson på isen under dessa tre säsonger; den näst bästa backen är P.K. Subban, Nashville Predators med 347. Karlsson är i en klass för sig."

Även om Karlsson var ett givet val som etta i kategorin och Burns fick alla andra-plats rösterna, var ordningen inte lika klar bland de övriga.

Josi var trea med 41 poäng och Gostisbehere fyra med 32 poäng, två mer än Byfuglien.

I sin första NHL säsong hade Gostisbehere, 23, 17 mål och 29 assist i 64 matcher med Philadelphia Flyers.

Röstnings resultat

SVERIGE (Erik Karlsson) - 56 poäng (7 första-plats röster)

KANADA (Brent Burns) - 49 poäng

EUROPA (Roman Josi) - 41 poäng

NORDAMERIKA (Shayne Gostisbehere) 32 poäng

USA (Dustin Byfuglien) - 30 poäng

FINLAND (Sami Vatanen) - 19 poäng

RYSSLAND (Andrei Markov) - 18 poäng

TJECKIEN (Michal Kempny) - 7 poäng

View More