Skip to main content

Bakom Siffrorna: Kanada

Bakom siffrorna: Målvaktsspelet, puck-kontroll och special teams styrkorna inför World Cup

by Rob Vollman / NHL.com-korrespondent

Trots att deras yngsta spelare tillhör det nordamerikanska laget har Kanada den mest imponerande laguppställningen i årets World Cup of Hockey. Det är svårt att ens hitta en enda statistik där man inte är i topp.

Trots Kanadas styrka ska vi inte ta ut något i förskott. Turneringens utformning gör att alla lag har en god chans att vinna. Till och med ett lag med 70 procents chans att vinna varje enskild match har 57 procents risk att bli utslagna i gruppspelet, semifinalen eller i finalen - som spelas över tre matcher.

Det gör målvaktsspelet otroligt viktigt. Lagen måste också kunna hålla i pucken och utnyttja sina numerära överlägen. Allt detta är Kanadas signum.

Stabilt målvaktsspel

En dålig match, eller till och med ett billigt mål, kan vara tillräckligt för att slå ut vilket lag som helst ur den här turneringen. Det är därför Kanadas största tillgång är deras målvakter.

Sett över de tre senaste säsongerna har nio målvakter i NHL haft Quality Starts i 60 procent av sina matcher (minst 50 matcher). Tre av dessa målvakter spelar för Kanada.

Corey Crawford, till vardags i Chicago Blackhawks är bäst i ligan med en Quality Starts-procent på 63.7, enligt hockey-reference.com. Carey Price (Montreal Canadiens) är trea med 62.0 procent och Braden Holtby (Washington Capitals) är åtta med 60.7 procent.

Konsten att kontrollera pucken

Trots att man har målvakter i bästa klass är det viktigt att Kanada fokuserar på att begränsa motståndarnas skott på mål samtidigt som man får i väg så många egna skott som möjligt. Drew Doughty, till vardags i Los Angeles Kings, vann Norris Trophy - priset som NHL's bäste back - under säsongen 2015-16 till stor del tack vare att han gör just det. Och det mot motståndarnas bästa spelare.

Med Doughty på isen i spel fem mot fem skapade Kings 1 778 lägen mot motståndarnas 1 241 förra säsongen. Det gav en SAT-statistik på plus 537. Det är den högsta notering under de sex säsonger som informationen varit tillgänglig på nhl.com.

Tack vare sin nära relation med puckinnehav har den här statistiken spelat stor roll i Kanadas laguttagning. Av de 27 spelare vars lag har en SAT-statistik på minst plus-600 under de senaste tre åren spelar 11 för Kanada. Det inkluderar Doughty, som är bäst i ligan med sina 1367 under den perioden.

Inget övertag

Om det finns en statistik där Kanada inte är solklar favorit så är det powerplay.

Sett över de senaste tre åren är de bästa poängplockarna i spelformen relativt jämnt fördelade mellan Kanada, Ryssland, Sverige och USA.

Nyckelspelarna för Kanada här är Claude Giroux (Philadelphia Flyers) och Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins). Med 101 poäng i powerplay under de senaste tre åren är Giroux näst bäst, bakom Capitals' Nicklas Bäckström (107). Crosbys 93 poäng kommer på fjärde plats, bakom trean Alexander Ovechkin.

Numerärt underläge - en list

Tack vare att man har den bredaste truppen när det kommer till spelare som kan döda utvisningar är Kanada ändå det bästa laget vid spel i numerärt under/överläge.

Några av de spelare man bör hålla ögonen på i numerärt underläge är Patrice Bergeron (Boston Bruins) och Jonathan Toews (Chicago Blackhawks). De två har, tillsammans, vunnit Selke Trophy fyra gånger de senaste fem åren.

Som två av ligans bästa tekare kan Bergeron och Toews döda viktiga sekunder vid varje tekning. Under de senaste fem åren har de två, gemensamt, vunnit 58.7 procent av de 15 048 tekningar de har tagit, i alla spelformer.

De är också ett hot offensivt, på egen hand. Toews har, under de senaste fem åren, gjort 21 poäng i numerärt underläge och Brad Marchand (Boston Bruins) ligger, tillsammans med New Jersey Devils' Adam Henrique, på delad andraplats med 19 poäng var. Jamie Benn (Dallas Stars), som inte kommer att kunna delta i turneringen, är på sjätte plats med sina 14 poäng. Bergeron ligger på delad åttondeplats med 13 poäng.

I försvaret är Alex Pietrangelo (St. Louis Blues) nyckelspelaren. Pietrangelo har under de senaste fem åren 1 156:21 minuters istid i numerärt underläge - mest i NHL.


Målskyttar

Kanada består till större delen av tvåvägsspelare som kan ta sig an bästa möjliga motstånd över hela isen. Men minst en spelare togs ut tack vare sina offensiva kvaliteter: John Tavares (New York Islanders).

Vid spel fem-mot-fem under de senaste tre säsongerna har Tavares tagit 1 312 tekningar i offensiv zon samt 694 tekningar i defensiv zon. Det ger en zonstarts-procent på 65.4 procent och är åttonde bäst i ligan under den tidsperioden bland spelare med minst 20 spelade matcher.


Tavares är en av sex spelare som har gjort minst 350 poäng under de senaste fem säsongerna bakom Giroux (367), Crosby (366), Patrick Kane (360), Ovechkin (352) och Benn (351).

View More