Skip to main content

Capitals kohtaa nyt putoamispeikon edestäpäin

by Tom Gulitti

Barry Trotz näytti kanavoivan Thomas Edisonia, kun hän puhui siitä, miten hän on yrittänyt muuttaa Washington Capitalsin ajattelutapaa.

"Joudut kulkemaan oppimiskäyrää jonkin verran kaikessa, mitä elämässä teet. Ja saat käydä oppimiskäyrän päästä päähän aina kaikessa, missä tavoitellaan menestystä. Epäonnistumisia tulee varmaankin satoja ennen minkäänlaista menestystä, mutta siitä voi oppia," sanoi Capitalsin valmentaja. Hänen joukkueensa oli juuri päivää aikaisemmin voittanut Pittsburgh Penguinsin maalein 3-1 toisen pudotuspelikierroksen viidennessä ottelussa. Voitollaan Washington onnistui pitkittämään pelisarjan kuudenteen peliin ja piti putoamispeikon loitolla ainakin pari päivää lisää.

Capitals on edelleen yhden tappion päässä putoamisesta. Pittsburgh johtaa paras seitsemästä-järjestelmällä pelattavaa pelisarjaa otteluvoitoin 3-2. Kuudes ottelu pelataan tiistaina Pittsburghissä, mutta toivo elää Washingtonin leirissä ja lauantain voitosta saatiin lisäpotkua.

Washington Capitalsin epäonnistumiset aikaisempina playoffkeväinä ovat hyvin kaikkien tiedossa. Capitals pääsi yhden kerran Stanley Cupin finaalisarjaan saakka vuonna 1998. Sen jälkeen marssi on aina päättynyt toiselle kierrokselle.

Noitten pettymysten luoma painolasti on kasvanut tämän moneen kertaan odotukset pettäneen joukkueen päällä. Odotukset olivat korkeimmillaan sen jälkeen, kun Capitals voitti runkosarjamestaruuden ylivoimaisesti ja teki uuden seuraennätyksen 56 voitolla. Otettuaan Capitalsin valmennusvastuun viime kauden edellä Trotz on yrittänyt iskostaa pelaajilleen, että tämä joukkue on erilainen. Se, mikä tapahtui aikaisemmin, on mennyttä.

"Washingtonissa kaikki näyttävät puhuvan menneistä, mikä on huvittavaa, koska menneillä ei useissa tapauksissa ole mitään merkitystä," sanoi Trotz sunnuntaina. "Se on hyvä tarina median näkökulmasta, mutta se ei liity mitenkään minuun tai joukkueeseemme, koska jokainen ryhmä vaihtuu vuodesta toiseen."

Trotzia nauratti, kun joiltakin pelaajilta kysyttiin Pat LaFontainen neljännessä jatkoerässä tekemästä maalista, jolla New York Islanders pudotti Washington Capitalsin kevään 1987 playoffien ensimmäisen kierroksen seitsemännessä pelissä.

"Joukkueen kaverit sanovat: 'Minulla ei ole aavistustakaan, kuka Pat LaFontaine edes on. Miksi he kysyvät minulta jostain, mikä tapahtui 30 vuotta sitten? Sillä ei ole mitään vaikutusta minuun," sanoi Trotz.

Capitalsilla on kuitenkin ollut paljon viimeaikaisempiakin playoffpettymyksiä. Kuten 3-1 johtoaseman tuhriminen toisen kierroksen pelisarjassa New York Rangersia vastaan viime vuoden playoffeissa. Kaudella 2005-06 alkaneella Alex Ovechkinin aikakaudella Capitals selvisi toiselle kierrokselle saakka neljä kertaa aikaisemmin, mutta matka tyssäsi joka kerta siihen. Seuraavan esteen yli ei ole koskaan päästy.

Kaivettuaan itselleen 3-1 kuopan otteluvoitoissa Penguinsia vastaan Capitals näytti olevan valmis lisäämään jälleen yhden kesken jääneen kappaleen ilman Stanley Cupia kirjoitettuun historiankirjaansa.

Siinä vaiheessa Barry Trotz alkoi puhua kuin hullu keksijä.

Thomas Edisonilta lainattu lause koski sitä, kuinka monta kertaa tämä epäonnistui ennen hehkulampun keksimistä. Eri tarinoitten mukaan Edisonin epäonnistumisten määrä oli jossain 700:n ja 10,000:en välillä.

"En epäonnistunut kertaakaan keksiessäni hehkulamppua," sanoi Edison. "Päin vastoin. Löysin vain 999 keinoa, jotka eivät toimineet."

Trotz muistutti joukkuettaan siitä, että tämänkaltainen ajattelu soveltuu "kaikkeen, mikä on koskaan keksitty."

Capitals on löytänyt useita keinoja, joilla Stanley Cupia ei voiteta yrittäessään keksiä itsestään mestarijoukkuetta. Vaikka noista epäonnistumisista oppiminen onkin tärkeää, Trotz ei halua joukkueensa ottavan lisäpaineita niistä.

"Minusta olemme onnistuneet pitämään keskittyneisyyden lyhyellä tähtäimellä seuraavassa pelissä, ja me emme voi muuttaa menneitä," sanoi Trotz. "Voimme vain muuttaa sitä, mitä teemme seuraavassa pelissä. Minusta se on meidän joukkueellemme tosi hyvä ajattelutapa."

Trotz uskoo sen ajattelutavan toimineen hyvin Capitalsille runkosarjassa. Se oli hänen mielestään syy siihen, miksei joukkue kertaakaan hävinnyt kahta ottelua peräkkäin varsinaisella peliajalla. Mutta runkosarjamenestys ei ole koskaan ollut ongelma Washingtonissa.

Pelaajat ainakin puhuvat kuin he uskoisivat hehkulampputeoriaan. Jokaiseen menneisiin playoffepäonnistumisiin viitanneeseen kysymykseen on vastattu tyyliin: "Nyt on täysin eri vuosi."

Nuo olivat Ovechkinin sanat minuutteja Pittsburghissa jatkoajalla maalein 3-2 hävityn nelospelin jälkeen viime keskiviikkona. Ovechkinin läsnäolo on elintärkeää Capitalsille, jos se mielii saavuttaa minkäänlaista menestystä.

Ovie näytti jälleen lauantain pelissä, että hän on yhä se veturi, joka vetää Capitalsin junaa eteenpäin. Hän pelasi kuin mies, joka ei halunnut kauden ihan vielä loppuvan. Ovechkin teki Capitalsin avausmaalin ja syötti T.J. Oshien tekemän voittomaalin. Ovechkinille kirjattiin kuusi Capitalsin 19 laukauksesta kohti maalia ja kolme taklausta.

Niin elintärkeä kuin voitto olikin, Ovechkin sanoi, että Capitalsin oli unohdettava se välittömästi.

"Emme voi pysähtyä tähän," hän sanoi. "Seuraava peli on iso peli. Koko meidän ryhmällemme."

Kuten Trotz sanoi, se on se todellisuus, jonka Capitalsin on kohdattava.

"Tosiasia on se, että olimme 3-1 häviöllä. Ja tosiasia on se, että meidän on noustava tästä ylös," sanoi Trotz.

View More

The NHL uses cookies, web beacons, and other similar technologies. By using NHL websites or other online services, you consent to the practices described in our Privacy Policy and Terms of Service, including our Cookie Policy.