Skip to Main Content
The Official Site of the Winnipeg Jets

Laine's Blog - Part 1

Patrik looks back at a busy off-season and what he expects in his second NHL season

by Patrik Laine @PatrikLaine29 / Special to NHL.com/fi

The below first appeared on www.nhl.com/fi as part of an exclusive year-long conversation with Winnipeg Jets forward Patrik Laine. It has been translated from its original Finnish for consumption by all of Jets Nation. For more Finnish stories, visit www.nhl.com/fi.

Much was expected of Patrik Laine when the Winnipeg Jets selected the talented sniper with the No. 2 overall pick in the 2016 NHL Draft. In a Finnish Flash, the Tampere-native made his mark on the hockey world with a fabulous Calder Trophy-nominated rookie season. Fittingly, not since Teemu Selanne has the Finnish Hockey world seen a talent like that of No. 29. Follow along throughout the year as NHL.com/fi tracks the forward's sophomore season on and off the ice in his own words.

I practiced really hard all summer with hardly any breaks. It was a good summer without injuries or other distractions, and now I'm in good shape to keep going all season. The summer training itself was the same as it's been in the past, but what made the difference was that there were no injuries, travel or the (NHL Entry) Draft. No breaks to the routine.

I know I've gained some weight compared to last season, but I don't have an exact number. Haven't stepped on a scale in a long time, so I'm only guessing when I say 100 kilos (220 lbs)? Not too much. Too much weight would make my legs and skates heavy.

Some weight gained equals more strength. I can check better and protect the puck better, and I won't be pushed around on the ice. That's the impact of extra kilos, and that's a very positive thing.

Video: WPG@CGY: Laine cleans up rebound past Smith

I'm very excited about the new season. Whatever comes along, good or bad, I'll try to stay positive and keep going forward. Hopefully I'll be able to deliver as well as I did in my first season. What I'd like to improve in my game is the overall play. Basically I'm satisfied with my game last season, but I should be more consistent. No slumps in the middle of the season or between games or even shifts. If I'm consistent all season, I will be very happy.

I have no personal goals set for this season. The only thing I want to reach is the playoffs with my team. I have no numbers set for myself; I just want to be a better and more complete player.

Joel Armia and I have become good friends, and it's nice to have someone to talk to in Finnish. The Dane Nikolaj Ehlers is one of my best friends, and the whole team is a bunch of great guys. The team is pretty young, and that helps me in many ways.

I hang out with the guys every now and then, but I rather stay at home and do some stuff there, like play PlayStation.

You should hear the talk that goes on in the room. Man, I don't want to talk about it too much. But seriously, we have a great time together, and everyone is involved. The overall feeling in the room is great. The roster is pretty much the same, but we have a new goalie (Steve Mason), Top-6 defenseman (Dmitry Kulikov) and a few new forwards. This is a good group of guys, definitely playoff material. I just hope we will make the playoffs this year.

It's hard to describe the feeling before the first game of the season. Nothing compares to it. But past and present players know exactly what I'm talking about.

When the puck drops, you forget about everything else. Then it's all about hockey, and hockey demands your full attention. You have no time to think about anything else. You just focus on hockey.

Editor's note:

Patrik Laine had a healthy start to the 2017-18 NHL regular season, scoring a goal and adding a helper to go along a plus-2 ratiing in his first two games. Thea team, however, was on the losing end of both contests.

Read the original blog in Finnish:

Kovaa mentiin koko kesä, eikä siinä hirveästi taukoja pidetty. Mutta sain vedettyä hyvän ja ehjän kesän, ja nyt sitten jaksaa painaa koko kauden. Treenasin ihan samalla lailla kuin muinakin vuosina, mutta tämä kesä oli sinä mielessä erilainen, että ei ollut mitään vammoja, ei matkoja tai varaustilaisuutta. Mikään ei rikkonut kesää.

Painoa on kai tullut vähän lisää viime talveen verrattuna, mutta en ole laskenut että paljonko. En kyllä yhtään tiedä paljonko painan, kun en ole hetkeen käynyt vaa'alla, mutta varmaan siinä satasen paikkeilla se on. Mutta joka tapauksessa painoa ei onneksi ole turhan paljon, sillä luistin ei kulje, jos painaa liikaa.

Painon nousun huomaa parhaiten ehkä voimana. Pystyy vähän paremmin kamppailemaan ja suojaamaan kiekkoa, eikä ole aina katollaan tuolla kentällä. Ehkä ne tulleet kilot huomaa sillä lailla pelatessa ja treenatessa, ja se on ihan positiivinen asia.

Tosi hyvillä mielin lähden uuteen kauteen. Otetaan vastaan hyvät ja huonot asiat, mitä kauden aikana tulee vastaan, ja yritetään vaan positiivisilla mielin mennä eteenpäin. Toivottavasti pystyn pelaamaan yhtä hyvin kuin viime kaudella. Ehkä sellaista kokonaisvaltaista pelaamista haluaisin vielä kehittää tällä kaudella. Kyllä sekin oli aika hyvää viime kaudella, mutta semmoista tasaisuutta pitäisi saada. Ettei tulisi notkahduksia kauden kesken tai pelien ja vaihtojenkin keskellä. Jos pystyn pelaamaan tasaisesti koko ajan, niin siihen olisin tyytyväinen.

Mitään henkilökohtaisia tavoitteita ei ole, sillä meikäläisen ainoa tavoite on oikeastaan pleijarit joukkueen kanssa. Ei ole mitään henkilökohtaisia numerotavoitteita, kunhan vain olisin parempi pelaaja kuin viime kaudella. Siinäpä minun tavoitteet tälle kaudelle.

Meistä on Joel Armian kanssa tullut hyvät kaverit, ja on mukavaa, kun saadaan puhua suomea keskenämme. Tanskan poika Nikolaj Ehlers on myös yksi parhaista kavereistani, ja itse asiassa joukkueessa kaikki ovat hyviä tyyppejä. Joukkue on aika nuori, ja se auttaa minua.

Tietysti kavereita tapaa vapaa-ajallakin, mutta tykkään enimmäkseen olla kotosalla, pelata pleikkaria ja touhuta kotona jotakin.

Meidän kopista en paljon viitsi paljastaa, sillä siellä on aika huonot jutut. Mutta fiilis on kaikin puolin hyvä ja jutut lentää. Porukka on aika samanlainen kuin viime vuonna, mutta saatiin uusi veskari (Steve Mason), kärkikuusikon pakki (Dmitri Kulikov) ja muutama hyökkääjä. Minusta kasassa on aika hyvä porukka, ihan playoff-materiaalia. Toivottavasti ei jäädä pleijareiden ulkopuolelle tänä vuonna.

Tunnetta kauden ensimmäisen ottelun alla ei osaa oikein kuvailla, se on vähän erikoinen fiilis. Entiset ja nykyiset pelaajat tietävät sen tunteen, mutta muuten sitä on aika vaikea kuvailla.

Mutta sitten kun kiekko on pudonnut jäähän, niin kaikki muu unohtuu. Silloin on vain jääkiekko, ja siihen keskitytään. Ei oikein ole varaa ja aikaa ajatella paljon muuta.

Toimituksen jälkipuhe:

Laine on aloittanut toisen NHL-kautensa henkilökohtaisella tasolla suhteellisen mukavasti. Kahden pelatun ottelun jälkeen hänellä on tilillään 1+1=2 tehopistettä ja plus-miinussarakkeessa +2. Jetsillä on sen sijaan ollut joukkueena hankala kauden alku, sillä molemmista otteluista on tullut tappiot ja maaliero on karu 5-13. Toivottavasti Laineella on joukkueensa otteista iloisempaa kerrottavaa kuukauden kuluttua, kun "Paten päiväkirja" jatkuu.

View More