TOR-Matthews-For-Feature-4-7-22

Toronto Maple Leafsin hyökkääjä Auston Matthews kirjoitti torstain kierroksella jääkiekkohistoriaa ja otti nimiinsä kaksi maaliennätystä, kun hän viimeisteli kauden 55. ja 56. täysosumansa.
Matthews nousi eniten yhden runkosarjan aikana maaleja tehneeksi yhdysvaltalaissyntyiseksi NHL-pelaajaksi. Taakse jäivät 55 maalia yhden runkosarjan aikana tehneet Jimmy Carson ja Kevin Stevens. Carson tehtaili ennätyksensä kaudella 1987-88 Los Angeles Kingsissä. Stevensin nappikausi osui puolestaan kauteen 1992-93, jolloin hän edusti Pittsburgh Penguinsia.

Matthews nappasi haltuunsa myös Maple Leafsin yhden kauden maaliennätyksen. Ennen torstain ottelua hän jakoi piikkipaikan Rick Vaiven kanssa. Vaive teki 54 maalia kaudella 1981-82, joten Matthews laittoi ennätyslukemat uusiksi jo illan ensimmäisellä osumallaan.
- Tuntuu hyvältä. Paljon tunteita pyöri mielessä, kun näin kiekon menevän maaliin. Enpä tiedä, mitä muuta sanoa. Se oli ehdottomasti jännittävä ja hauska hetki, Matthews summasi.
Joukkuetoverit yhtyivät Matthewsin iloon.
- Olemme todella iloisia Austonin puolesta. Hän on loistava persoona. Hän johtaa joukkuetta, on erinomainen joukkuetoveri ja pysyy nöyränä, vaikka tällaisia saavutuksia osuu eteen. En voisi olla iloisempi tuollaisesta kaverista. Hän on paiskinut hommia erittäin kovasti ja ansaitsee tämän. Eikä hän ole vielä valmis. On ollut siistiä seurata hänen kehitystään, puolustaja Morgan Rielly yltyi kehumaan.

DAL-TOR: Matthews tekee Toronton maaliennätyksen

Tärkeä ratkaisu jatkoajalla
William Nylander vei Maple Leafsin johtoon ennen avauserän puoliväliä, mutta kotijoukkue Dallas Stars puski tasoihin Tyler Seguinin täysosumalla. Toisessa erässä Maple Leafsin Jack Campbell (ottelussa 15 torjuntaa) ja Starsin Scott Wedgewood (37) näyttelivät pääosia, kunnes Maple Leafsin kaikkiaan 17 laukauksen pommitus palkittiin johtomaalilla. Matthews viimeisteli 2-1 maalin ylivoimalla minuutti ennen erätaukoa.
Campbell joutui antautumaan kolmannen erän alkupuolella, kun John Klingberg tasoitti pelin. Rielly vei Maple Leafsin takaisin johtoon, mutta Stars ei antautunut kotiyleisön edessä. Joe Pavelskin reilut kaksi minuuttia ennen varsinaisen peliajan täyttymistä tekemä maali venytti ratkaisun jatkoajalle.
Matthews nousi vierasjoukkueen sankariksi ja viimeisteli 4-3 loppulukemat, kun jatkoaikaa oli pelattu reilut kaksi minuuttia.

DAL-TOR: Matthews ratkaisee illan toisella osumallaan

Matthews on tehnyt tällä kaudella 56 maalia vain 66 ottelussa. Maalitahti on millä tahansa mittapuulla hämmentävän kova ja hakee historiasta vertaistaan. Toronton tähtisentterin ottelukohtainen maalikeskiarvo 0,85 on korkein sitten kauden 1995-96, jolloin Pittsburgh Penguinsin Mario Lemieux taikoi maaleja 0,99 täysosuman ottelukohtaisella tahdilla.
Henkilökohtaisten hirmulukemien jälkeen Matthewsin odotetaan johdattavan Maple Leafs menestykseen. Aihio on ollut olemassa jo vuosikausia, ja Matthewsin lisäksi esimerkiksi Nylander (1+1), Rielly ja Mitch Marner (0+1) ovat kypsyneet kohti parhaita pelivuosiaan.
Marner pitää Matthewsin saavutuksia mahtavina.
- Tässä liigassa on vaikeaa tehdä maaleja, mutta hän saa sen näyttämään todella helpolta. Se on näyttänyt helpolta erityisesti muutaman viime ottelun ja toki myös muutaman viime vuoden aikana. On ollut todella mukavaa katsoa hänen tekemistään ja olla usein myös jäällä auttamassa maalinteossa, Marner tuumi.
Maple Leafsilla on ollut menestyssauma jo muutaman vuoden ajan, kun pelaajat ovat parhaassa iässään tai lähestyvät sitä. Junioreista ei ole enää kysymys, vaikka Matthews on vain 24-vuotias. Hän tuntuu pelanneen NHL:ssä jo ikuisuuden.

DAL-TOR: Matthewsille 12 laukausta ja kaksi maalia

Seuraajiensa muistia virkistääkseen Maple Leafs jakoi ottelun jälkeen kuvan Twitterissä. Siinä ovat vierekkäin Matthews lokakuussa 2016 NHL-debyyttinsä jälkeen ja nyt yli viisi vuotta myöhemmin Toronton maaliennätysmiehenä. Matthews teki ensimmäisessä ottelussaan sensaatiomaisesti neljä maalia, mutta kuvassa neljää kiekkoa pitää hyppysissään poikanen. Kuusi kautta taalajäillä ovat tehneet pojasta miehen.
Maple Leafs on Atlantic-divisioonassa toisena ja hyvää vauhtia matkalla pudotuspeleihin. Vaahteranlehdet ovat voittaneet kymmenestä viime ottelustaan seitsemän, joten vire on mainio myös koko joukkueen mittakaavassa.