TBL-FLA: Kutsheroville maali ja kolme syöttöä

Lauantaina Stanley Cupin pudotuspelejä pelattiin neljällä paikkakunnalla. Ottelut aloitettiin alkuillasta Tampa Bay Lightningin ja Florida Panthersin kohtaamisella, jossa Tampa oli parempi ja sysäsi suomalaiskapteeni Aleksander Barkovin johtaman Floridan pakkovoiton eteen.

Ensimmäisessä ottelussa Toronto Maple Leafsin vieraskaukalossa yllättänyt Montreal Canadiens ei pystynyt toistamaan temppuaan, vaikka Canadiens johti hetken Jesperi Kotkaniemen maalilla. New York Islanders tasoitti otteluvoitot Pittsburgh Penguinsin kanssa ja Vegas Golden Knights nousi voiton päähän jatkopaikasta.
Kierroksen helmi
Tampa Bay Lightning - Florida Panthers 6-2
Tampa ja Florida kohtasivat lauantaina pudotuspelisarjansa neljännessä ottelussa. Lightning otti ensimmäisessä kahdessa pelissä voitot Panthersin kotiluolasta, mutta Florida pystyi kaatamaan kolmannessa pelissä Lightningin jatkoerässä vieraskentällä.
Neljännessä ottelussa Tampa oli selkeästi niskan päällä ja otti ottelusarjan ensimmäisen kotivoittonsa. Lightningin maalilla Andrei Vasilevski oli mainiolla pelipäällä, sillä hän pysäytti 39 kiekkoa ja oli yksi joukkueensa avainpelaajista. Vasilevskin lisäksi kovaa tulosta tekivät Nikita Kutsherov (1+3) ja Alex Killorn (2+2).
Ottelusarja jatkui kuumana aiemmin nähtyyn tapaan. Yanni Gourde ja Jonathan Huberdeau ottivat nokkapokan Tampan vaihtoaitioin edustalla jo pelin kolmannella minuutilla, josta molemmat komennettiin kahden minuutin istunnolle.
Tilanteesta syntyneellä tasavajaalla Lightning pääsi iskemään myös ottelun avausmaalin. Killorn veti puoleensa kolme Floridan pelaajaa keskialueella ja pystyi vapauttamaan Anthony Cirellin läpiajoon. Cirelli ujutti kiekon sisään Panthersin maalivahdin Sergei Bobrovskin patjojen välistä ja teki maalin toisessa peräkkäisessä pelissä.
Vain muutamaa minuuttia myöhemmin Gourde ohjasi Kutsherovin lähettämän vedon maaliin, ja Tampa johti 2-0 jo ennen kahdeksannen peliminuutin täyttymistä. Gourde lähti pian maalinsa jälkeen istunnolle ja Panthers sai ylivoiman, jonka aikana oli Huberdeaun vuoro iskeä Floridalle 2-1 kavennus.
Erän lopulla Ondrej Palat iski vielä Tampalle kolmannen maalin, ja isäntäjoukkue poistui erätauolle kahden maalin johdossa. Panthers laukoi avauserässä 15 kertaa ja Lightning vain seitsemän kertaa, mutta tampalaiset viimeistelivät erinomaisella tehokkuudella.
Toisessa erässä Tampa pystyi parantamaan omaa pelaamistaan kokonaisvaltaisesti. Killorn vei pudotuspelien toisella maalillaan Lightningin erän puolivälissä 4-1 johtoon. Pari minuuttia myöhemmin hän ampui tilanteeksi jo 5-1, jonka jälkeen Bobrovski sai tehdä Floridan maalilla tilaa Chris Driedgerille.
Carter Verhaeghe onnistui kaventamaan vielä toisen erän lopulla, mutta tämän lähemmäs Panthers ei koskaan päässyt. Tampa syvensi Panthersin tuskaa vielä päätöserässä, kun Kutsherov viimeisteli loppulukemat 6-2 ennen kuin loukkasi vasemman polvensa erän puolivälissä. Floridan suomalaiskapteeni Aleksander Barkov sai syötön Verhaeghen tekemään joukkueen toiseen maaliin.
Tampalla on mahdollisuus laittaa ottelusarja pakettiin maanantain ja tiistain välisenä yönä Suomen aikaa, kun joukkueet kohtaavat seuraavan kerran Panthersin kotijäällä.
Kierroksen muut ottelut
Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens 5-1
Toronto pystyi parantamaan pelaamistaan pudotuspelisarjan ensimmäisestä ottelusta ja nappasi voiton talteen lauantain kierroksella.
Canadiens sai lauantain otteluun mainion alun. Vajaan kahdeksan minuutin pelin jälkeen montrealilaiset siirtyivät johtoon, kun katsomosta kokoonpanoon nostettu Jesperi Kotkaniemi avasi maalihanat. Kotkaniemi pääsi lakaisemaan sisään maanmiehensä Joel Armian lähettämän laukauksen irtokarat.
Montrealin maalit jäivät kuitenkin tähän, ja loput ottelusta Toronto heilutteli tahtipuikkoa. Noin viisi minuuttia Kotkaniemen maalin jälkeen Jason Spezza toi Maple Leafsin tasoihin uransa 26. pudotuspelimaalilla.

Matthews johtaa Maple Leafsin 5-1 voittoon

Toronto oli reilusti edellä etenkin ottelun toisessa erässä, jossa laukaukset kirjattiin 20-6 Maple Leafsin hyväksi. Toronton hallinta ei jäänyt vain mukavaksi tilastomerkinnäksi, vaan heti erän alkupuolella Auston Matthews voi joukkueensa ensimmäistä kertaa johtoon kevään pudotuspelien aikana. Matthewsin maalin jälkeen Canadiens sortui jäähyihin, ja penkillä istuivat vuorotellen Artturi Lehkonen ja Kotkaniemi.
Kotkaniemen jäähyn aikana puolustaja Rasmus Sandin pääsi lisäämään Toronton johdon kolmeen maaliin. Päätöserässä vielä William Nylander ja Alex Kerfoot lisäsivät torontolaisten johtoa ja loppulukemat kirjattiin 5-1 Maple Leafsin hyväksi.
Montreal oli voittanut joukkueiden yhdeksän edellistä keskinäistä kohtaamista pudotuspeleissä, mutta nyt oli vaihteeksi Maple Leafsin vuoro. Toronto voitti Montrealin edellisen kerran pudotuspeleissä vuoden 1967 Stanley Cupin finaalien kuudennessa pelissä, kun Maple Leafs pääsi edellisen kerran juhlimaan mestaruutta.
Ottelusarjassa tilanne on nyt tasan 1-1. Joukkueet kohtaavat seuraavan kerran maanantain ja tiistain välisenä yönä Suomen aikaa.
New York Islanders - Pittsburgh Penguins 4-1
Islandersin ja Penguinsin välisestä ottelusarjasta odotettiin tasaista, ja sellainen se on toistaiseksi ollutkin. Lauantaina Penguinsilla oli mahdollisuus napata katkaisun paikka kotijäälleen tiistaiyöksi, mutta Islanders oli toista mieltä ja voitti ottelun lukemin 4-1.
Ottelun taitekohta nähtiin kolmannessa erässä, kun Oliver Wahlstrom ja Jordan Eberle iskivät kaksi maalia Islandersille 24 sekunnin sisään. Ensimmäisestä vastasi Wahlstrom, jonka laukauksen Penguinsin hyökkääjä Teddy Blueger suti epäonnisesti omaan maaliin. Eberle pääsi parikymmentä sekuntia myöhemmin ampumaan kiekon maalin edustan tuntumasta sisään täysin yksin.
Päätöserän pikamaalit syntyivät ylivoimalla, kun niiden syntyessä kaksi pittsburghilaista istui jäähypenkillä. Toisessa erässä Josh Bailey ja Ryan Pulock olivat tehneet Islandersin kaksi ensimmäistä maalia, joten reilu kymmenen minuuttia ennen päätössummeria New York johti ottelua lukemin 4-0.

NYI-PIT: Islanders osuu kahdesti 24 sekunnissa

Penguinsin Zach Aston-Reese kaunisteli lukemia kolmanneksi viimeisellä peliminuutilla, mutta loppulukemat kirjattiin Islandersin hyväksi 4-1. Islandersin Leo Komarov ja Penguinsin Kasperi Kapanen jäivät ottelussa pisteittä.
Islandersin maalilla kiekkoja torjunut Ilja Sorokin pysäytti 29 laukausta ja pelasi uransa toisen pudotuspeliottelun. Hän oli maalilla myös ottelusarjan avauspelissä, jossa Islanders haki voiton Pittsburghista. Sorokinista tuli näin Islandersin seurahistorian toinen tulokasmaalivahti, joka on ottanut vähintään kaksi voittoa pudotuspeleissä. Hänen kanssaan kunniaa jakaa Glenn Resch.
Minnesota Wild - Vegas Golden Knights 0-4
Vegas otti toisen vierasvoiton Minnesotasta ja on enää yhden voiton päässä jatkopaikasta. Ottelun voittomaali näki päivänvalon jo ensimmäisessä erässä, kun Nicolas Roy vei Vegasin johtoon avauserän puolivälissä tarkalla laukauksellaan. Wild tuuletteli hetken tasoitusta jo seuraavassa vaihdossa, mutta Joel Eriksson Ekin maali hylättiin paitsiona.
Toisessa ja kolmannessa erässä Minnesota pystyi luomaan enemmän maalipaikkoja ja tuottamaan laukauksia, mutta maaleista vastasi kuitenkin vieraileva Vegas. Toisen erän yhdeksännellä peliminuutilla Alex Tuch harhautteli itsensä Wild-puolustuksen läpi ja nosti Golden Knightsin kahden maalin johtoon. Hieman myöhemmin Mark Stone pääsi hänkin nokikkain Wildin maalivahdin Cam Talbotin kanssa ja viimeisteli lukemiksi 3-0.

Päätöserässä Vegas pystyi pitämään maalinsa puhtaana ja Roy viimeisteli loppulukemat 4-0 tyhjään maaliin illan toisella osumallaan. Vegasin maalilla Marc-Andre Fleury oli jälleen varma ja torjui ottelun aikana kaikkiaan 35 kertaa.
Ottelu oli Fleurylle pudotuspeliuran 150:s, ja samalla hänestä tuli NHL-historian viides vähintään 150 ottelua maalilla pudotuspeleissä aloittaneista maalivahdeista. Hän nousi myös pudotuspelien kaikkien aikojen nollapelitilastossa kolmannelle sijalle Curtis Josephin rinnalle. Molemmilla on nollapelejä runkosarjan jälkeisissä peleissä 16.
Vegasilla on mahdollisuus laittaa ottelusarja pakettiin kotijäällään tiistaiyönä Suomen aikaa. Wildin maalivahti Kaapo Kähkönen toimi luukkuvahtina.

Fleury piti maalinsa puhtaana Wildin kaatuessa 4-0