Finland-celly

Leijonat kokosi rivinsä kirvelevän Tanska-tappion jälkeen ja kukisti Kanadan timanttisen esityksen jälkeen lukemin 5-1. Ottelun suurimpia sankareita oli maalivahti Harri Säteri, joka kesti hienosti Connor McDavidin ja kumppaneiden lähentelyt.
Kamppailu oli erittäin vauhdikas ja intensiteetiltään huima. Maalihanat aukesivat Leijonien kannalta hieman onnekkaasti, kun Mikko Rantasen (2+0) maalille heittämä kiekko muutti suuntaa Brayden Schennin mailasta ja painui ohi Curtis McElhinneyn.

Kanada tuli tasoihin hetkeä myöhemmin, kun Jean-Gabriel Pageau latasi hyökkäyssiniseltä kiekon ohi Säterin, jolla ei ollut mitään mahdollisuuksia nähdä laukausta kovan maalinedustaruuhkan takaa.
Osuman jälkeen Kanada kuitenkin sortui jäähyilyyn, joista Suomi rankaisi armotta. Leijonat siirtyi uudelleen johtoon erän puolivälissä Janne Pesosen taidokkaalla ohjauksella, johon syöttöpisteen keräsivät puolustaja Markus Nutivaara sekä kisojen avausottelunsa pelannut Eeli Tolvanen (1+1).
Suomi sai onnistumisistaan lisää virtaa, ja Kanada oli varsinkin omalla puolustusalueella helisemässä. Jatkoa seurasi vajaat kolme minuuttia myöhemmin Anthony Beauvillierin kärsiessä jäähyä kampituksesta.
Suomen tehokas ylivoima jauhoi kiekon maalin kulmalle, josta Rantanen lisäsi Suomen johtoa illan toisellaan. Osuma meni täysin McElhinneyn piikkiin, sillä kanukkivahti horjahti ihmeellisesti juuri ratkaisevalla hetkellä. Rantasella oli helppo työ nostaa kiekko hänen ylitseen.
Kanadan päävalmentaja Bill Peters reagoi tilanteeseen nopeasti ja vaihtoi maalinsuulle Darcy Kuemperin. Kanadalle vihellettiin erän aikana kaiken kaikkiaan neljä kahden minuutin rangaistusta.
Toisessa erässä Kanada painoi vimmatusti päälle ja haki kavennusosumaa siinä kuitenkaan onnistumatta. Ratkaisun makua alkoi olemaan ilmassa, kun Tolvanen katkaisi Kuemperin huolimattoman purkukiekon ja naulasi tilanteeksi jo 4-1. Vain kymmenen sekuntia myöhemmin Teuvo Teräväinen kaunisteli loppulukemat tarkalla laukauksella.
- Todistimme tänään pystyvämme pelaamaan kurinalaisesti ja kukistamaan turnauksen parhaan joukkueen. Toki parannettavaa jäi taas seuraavaan peliin, mutta uskon että tämä voitto antaa meille hurjasti itseluottamusta, Kasperi Kapanen ruoti.
Kanadan pelaaminen meni loppuhetkillä väkisin puskemiseksi. Turhautuminen näkyi myös kapteeni McDavidin otteissa, joka hölmöili itselleen 2+2-minuuttisen korkeasta mailasta.
- Vastustaja liikutti kiekkoa taidokkaasti ja pelasi muutenkin vahvan ottelun. He tekivät töitä rajusti, lisäksi heidän maalivahtinsa oli kerrassaan loistava, Kanadan hyökkääjä Bo Horvat myönsi.
Säteri pelasi maalillaan eleettömän varmasti ja torjui pahimmatkin maalintekoyritykset huimalla itseluottamuksella. Torjuntoja suomalaisvahdille kertyi 30. Suomi kohtaa seuraavassa ottelussa sunnuntaina Saksan.
Päivän muissa kamppailuissa A-lohkon kärkimaat Ruotsi ja Venäjä joutuivat tiukoille omissa otteluissaan. Ruotsi selviytyi Slovakiaa vastaan voittajana vasta jatkoajan jälkeen Mika Zibanejadin iskiessä ratkaisevan 4-3-osuman. Samoihin lukemiin päästiin myös Venäjän ja Sveitsin välisessä jännitysnäytelmässä, jossa Venäjä oli lopulta parempi varsinaisen peliajan jälkeen.
Tanska kukisti vaivattomasti Etelä-Korean, ja Latvia yllätti Saksan. Molemmat ottelut päättyivät lukemiin 3-1. Itävalta puolestaan haki turnauksen avausvoittonsa, kun jalkoihin jäi Valko-Venäjä numeroin 4-0.