Finland-Celebrating

Suomen joukkueen urakka alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa jatkuu, kun Nuoret Leijonat kaatoi puolivälierissä Ruotsin ja eteni mitalipeleihin. Länsinaapuri kaatui maalein 3-2.

Ottelun ratkaisu oli jo venymässä jatkoerään, kunnes Suomen ykköskenttä laittoi suunnitelman uusiksi. Roni Hirvonen sai kiekon Ruotsin maalin takana ja pyöräytti pelivälineen vanhanaikaisella maalivahti Hugo Alnefeltin selän taakse, kun pelikellossa oli jäljellä enää 24 sekuntia. Tästä ei Ruotsi enää noussut.
- Saimme hyvän paineen viimeisellä minuutilla. Lopulta kiekko tuli minulle, ja yritin punnertaa maalille. Onneksi kiekko meni sisään, illan sankari Hirvonen kertasi osumaansa.
- Ihan uskomaton fiilis, hän jatkoi.
Maali oli Hirvosen turnauksen ensimmäinen. Hänellä on nyt kasassa tehot 1+4=5.

• Ei ole haitannut, ettei maaleja ole tullut aiemmin. Tämä on joukkuepeli, ja olemme voittaneet otteluita. Se on tärkeintä. Olen uskonut siihen, että maaleja tulee, kun on sen aika, ja nyt nähtävästi oli sen aika.
    - Ei ole ollut mitään tuskastumista, Toronto Maple Leafsin varaama Ässät-taituri painotti.
    Herääminen nähtiin toisessa erässä
    Ruotsi oli ottelussa pitkään kuskin paikalla siirryttyään avauserässä 2-0 johtoon kolmen Detroit Red Wingsin varaaman pelaajan johdolla. Ensiksi suurlupaus Lucas Raymond vei joukkueensa johtoon ajassa 14.28 Albert Johanssonin alustuksesta. Puolitoista minuuttia myöhemmin Ruotsi pelasi ylivoimaa, ja Elmer Söderblom taituroi kiekon maalin edustalta ohi Suomen maalivahti Kari Piiroisen. Upean syötön osumaan tarjoili Raymond.
    - Ruotsin avausmaali vähän lannisti, mutta puhuimme erätauolle pukuhuoneessa ja tulimme erilaisilla mentaliteetilla toiseen erään, kertasi Suomen hyökkääjä Brad Lambert.
swe fin juniors

Ruotsi menetti johtonsa vasta yhdeksän minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua. Henri Nikkanen oli iskenyt Nuorten Leijonien avausmaalin toisessa erässä Eemil Viron erinomaisesta esityöstä, ja 2-2 tasoitusosuma syntyi ajassa 51.04. Siitä vastasi Suomen kapteeni, Florida Panthersin huippulupaus Anton Lundell, joka heilutti verkkoa ylivoimalla tulisella rannelaukauksellaan.
Suomen voitosta kuuluukin iso kiitos uusitulle ykköskentälle, joka vastasi tasoitus- ja voittomaalista. Kesken pelin Lundellin ja
Hirvosen rinnalle vaihdettiin neloskentän laidassa viilettänyt Mikko Petman, joka toi taitavan kaksikon rinnalle kovuutta. Kasper Simontaival siirrettiin puolestaan neloskentän laidalle. Petman hukkasi kolme todella hyvää maalintekopaikkaa, mutta hän sai syöttöpisteen Hirvosen viimeistelemään voittomaaliin.
Iso kunnia voitosta kuuluu myös veskari Piiroiselle, joka pysäytti kiekon 22 kertaa ja esitti useamman huippupelastuksen.
Nuoret Leijonat oli etenkin kaksi jälkimmäistä erää niskan päällä, ja peli oli tasoittua jo toisessa erässä. Suomen parhaimmistoon kuuluneet Ville Heinola ja Mikael Pyyhtiä pelasivat huippupaikan Aku Rädylle, joka ei erehtynyt tilanteessa, mutta Ruotsi haastoi tilanteen mahdollisen paitsion takia. Lopulta videotarkistus osoitti ruotsalaisvalmennuksen olleen oikeassa, ja maali hylättiin.

"Ajatuksena oli saada positiivista vihaa"
Suomen päävalmentaja Antti Pennanen oli luonnollisesti tyytyväinen ottelun jälkeen, mutta menestyneellä valmentajalla oli paljon mietittävää ottelun aikana. Etenkin avauserässä Suomi jäi kauas haluamastaan.
Pennanen ja muutamat pelaajat onnistuivat kuitenkin herättämään ryhmän kreivin aikaan.
- Viestimme oli, että nyt pitää tarttua hetkeen. Nämä ovat ainutlaatuisia hetkiä, joten on harmi katsoa sitä, että odotamme pelin lähtevän käyntiin. Olimme hieman vihaisia, ja johtavat pelaajat käyttivät kovaa ääntä kopissa. Ajatuksena oli saada positiivista vihaa ja sen avulla päästä jännityksestä yli, Pennanen kertasi ensimmäisen tauon tapahtumia.
Hän kuitenkin ymmärsi, mistä avauserän esitys johtui.
- Molemmat joukkueet olivat hieman hermostuneita, ja Ruotsi sai sitten avausmaalin. Sitä kautta he saivat tunnetta lisää. Ensimmäinen kymmenminuuttinen oli kuitenkin meidän.
Suomi pelaa välieräottelunsa maanantain ja tiistain välisenä yönä Suomen aikaa.