STL Blues

Viimeisetkin epäilijät joutuvat nyt miettimään St. Louis Bluesia uudelleen. Pudotuspelien ensimmäisen kierroksen sarja Winnipeg Jetsiä vastaan oli paikoin raakakin vääntö kahden tasaväkisen joukkueen välillä, mutta lopulta Blues ansaitsi jatkopaikkansa.

Sarja päättyi Bluesin eduksi lauantaina, kun se voitti kuudennen ottelun kotikentällään maalein 3-2.
Viiden peräkkäisen vierasvoiton jälkeen Enterprise Centerin yleisö sai vihdoin nähdä joukkueensa voiton. Jossain määrin näytti jopa siltä, että Blues pystyi ainakin henkisesti hyppäämään suoraan viidennestä ottelusta kuudenteen. Aikainen avausmaali ja muutenkin vahva alku nimittäin näyttivät samalta joukkueelta, joka nousi edellisessä kamppailussa Winnipegissä tappioasemasta rinnalle ja ohi.
- Halusimme tuoda viidennen ottelun viimeisen erän hengen mukanamme, ja siinä myös onnistuttiin. Puhuimme siitä sekä perjantaina että vielä lauantainakin. Meillä oli oikeanlaista energiaa ja kovuutta, St. Louisin päävalmentaja Craig Berube sanoi voiton jälkeen.

STL-WPG: Schwartz viimeistelee hattutempun

Lauantai-illan sankari oli Jaden Schwartz, joka mätti kiekon Jets-maaliin kolme kertaa ja sai kotiyleisön luopumaan hatuistaan. Schwartzin esiintulo oli Bluesin näkökulmasta sopiva loppu sarjalle, sillä hänelle pudotuspelit eivät olleet alkaneet erityisen kevyesti. Muutaman vaikean ottelun jälkeen maalihanat virtasivat kuitenkin valtoimenaan - juuri Schwartz oli se, joka ratkaisi viidennen ottelun viime hetkillä.
Silti ottelu - tai sarjakaan - ei ratkennut yksilötaitoon. St. Louis pelasi vahvan sarjan nimenomaan joukkueena. Jos Berube puhui edellisen ottelun energian välittymisestä myös seuraavaan peliin, niin St. Louisin tapauksessa voidaan sanoa koko alkuvuoden energian kantaneen pudotuspelien puolelle.
- Positiivinen asennoituminen on tärkeää. Kaksi ensimmäistä kotiotteluamme eivät menneet suunnitelman mukaan, mutta nyt halusimme olla aggressiivisia. Jetsiä vastaan ei voi jäädä odottelemaan. Ehjä 60 minuutin suoritus oli tärkeä, Schwartz arveli.
Jo sarjaan tultaessa oli selvää, että kahdesta joukkueesta Blues olisi se, joka pelasi lähempänä hurmosta. Jetsin odotukset olivat korkealla, mutta keskinkertainen loppu runkosarjalle hillitsi keväthuumaa. St. Louis taas oli kivunnut noin kolmessa kuukaudessa sarjataulukon viimeiseltä paikalta pudotuspeleihin.
Lisää aiheesta: [Blues päätti Jetsin ja Patrik Laineen kauden\]
Komein sulka Beruben porukan hatussa lienee se, miten monipuolisin tavoin Blues pystyi kaivamaan neljä voittoaan. Se oli vahva vieraissa ja otti heti sarjan alkajaisiksi kaksi voittoa Jetsin kotikentällä. Se uskalsi nojata Jordan Binningtonin vahvaan maalivahtipelaamiseen, joka ei pettänyt missään vaiheessa. Se pystyi nousemaan tappioasemasta voittoon kamppailemalla loppuun asti.
Lauantai puolestaan oli tiiviin puolustamisen voitto. Schwartzin iskettyä St. Louisin johtoon heti alussa isännät pystyivät puolustamaan Jetsin hengiltä. Kahden erän jälkeen Jetsillä oli koossa vain kuusi laukausta. Hurjin pätkä oli toinen erä, jossa Blues voitti laukaustilaston lukemin 16-1.
Aivan jokaisena sarjan hetkenä Bluesin puolustaminen ei ollut oppikirjasta, mutta lauantain ottelu oli kokonaisuutena hieno suoritus silläkin saralla. Ainoaksi kauneusvirheeksi jäi Jetsin nousu maalin päähän kolmannessa erässä, mutta sen voi perustella epätoivoisen joukkueen viimeisellä rynnistyksellä kautensa ollessa katkolla - ja lopulta Bluesin isku riitti loppuun asti.
- Tämä oli upea joukkuesuoritus. Emme antaneet Jetsille juuri mitään ja teimme valtavasti töitä. Puolustimme hienosti, hyökkääjämme takakarvasivat kovaa ja saivat Jetsin turhautumaan. Tämä oli meille kauden tärkein ottelu. Olimme aggressiivisia ja samaan aikaan varpaillamme, Schwartz summasi.
St. Louisin seuraava vastus on Nashville Predatorsin ja Dallas Starsin välisen sarjan voittaja. Stars johtaa sarjaa viiden ottelun jälkeen 3-2. Missään kohtaa kevättä vastukset eivät varmasti helpotu, mutta tuskinpa Blues sitä myöskään enää odottaa.
[Lue ottelusarjan WPG-STL kaikki jutut täältä]
Voi olla, että Bluesin usko omaan tekemiseensä on niin vahva, ettei vastustajalla edes ole liiemmin merkitystä. Joukkue pelaa pudotuspelejä, joihin sen ei pitänyt edes päästä, ja nyt se on nujertanut yhden Läntisen konferenssin voittajasuosikeista. Jets ei pahemmin epäonnistunut sarjassa, Blues vaan kaivoi voiton kerta toisensa jälkeen milloin minkäkin osa-alueen kautta.
- En oikein tiedä, mikä meni lopulta pieleen. Meidän ei pidä osoitella ketään tai etsiä syyllisiä. Heillä on hyvä joukkue, joka pelasi todella hyvin. Tässä tilanteessa emme voi kuin nostaa hattua heidän suuntaansa, Winnipegin maalivahti Connor Hellebuyck myönsi ammattimaisesti ja osuvasti.