NHL:n pudotuspeleissä pelattiin perjantaina neljä ottelua. Nashville Predators piti unelmansa elossa ja nappasi tärkeän voiton Carolina Hurricanesista toisessa jatkoerässä. Boston Bruins ja Colorado Avalanche puolestaan ottivat kevään kolmannet voittonsa ja ylsivät voiton päähän jatkopaikasta. Kierroksen näkyvimmät suomalaispelaajat olivat Nashvillen maalilla 52 kertaa torjunut Juuse Saros ja Carolinan hyökkääjä Sebastian Aho, joka vietti kolmen tehopisteen iltaa.

Kierroksen helmi
Nashville Predators - Carolina Hurricanes 5-4 je.
Ottelusarjan siirryttyä Nashvilleen Predators sai lisävirtaa ja onnistui pitämään mahdollisuutensa edelleen elossa. Nashville nappasi toisessa jatkoerässä kevään ensimmäisen voittonsa ja kavensi sarjan lukemiksi 1-2.
Predatorsin sankariksi nousi Matt Duchene, joka iski ratkaisun ajassa 94.54. Roman Josi pelasi kiekon keskialueelle, jossa Duchene otti pelivälineen taitavasti haltuun ilmasta ja karkasi puolustajilta läpiajoon. Pienen sivuttaisliikkeen jälkeen hän nosti kiekon Hurricanesin maalivahti Alex Nedeljkovicin selän taakse.
Duchenen ohella Nashvillen ehdottomia onnistujia oli Juuse Saros, joka torjui 52 laukausta. Nedeljkovic nappasi toisessa päässä 49 kutia.
Nashville vei avauserän 2-1, ja Carolina voitti toisen erän samoin lukemin. Isäntien kahden ensimmäisen erän maalit latoivat Ryan Ellis, Filip Forsberg ja Mikael Granlund, jonka ylivoimamaaliin sai syöttöpisteen Erik Haula. Carolinalta osuivat Jordan Staal, Vincent Trocheck ja Sebastian Aho, joka iski ottelussa tehot 1+2.
Avauserässä Aho iski joukkueensa ainokaisen, ja toisessa erässä hän alusti Trocheckin ylivoimaosuman. Kolmannessa erässä Ryan Johansen vei kotijoukkueen 4-3 johtoon ajassa 45.01, mutta Brett Pesce teki varsinaisen peliajan viimeisen rysän reilut kolme minuuttia ennen summerin soittoa. Aho ja Teuvo Teräväinen alustivat Pescen maalin.
Ottelun tasaisuudesta kertoo maalien lisäksi myös muut tilastot. Esimerkiksi maalia kohti ammutut laukaukset menivät vieraille 56-54 ja taklaukset isännille 33-32. Carolina puolestaan vei laukausten blokkaukset 21-20.
Selkein ero syntyi ylivoimapelissä, sillä Nashville sai seitsemän ylivoimatilaisuutta mutta onnistui vain kertaalleen. Carolina teki niin ikään yhden ylivoimaosuman, mutta vieraille tarjottiin vajaan viiden erän aikana vain kolme ylivoimatilaisuutta.
Kierroksen muut ottelut

Bruins kukisti Capitalsin ylivoimansa turvin

Boston Bruins - Washington Capitals 4-1
Runkosarjassa MassMutual East -divisioonan kolmanneksi sijoittunut Bruins on laittamassa toiseksi sijoittuneen Capitalsin kesälomille. Boston nappasi perjantaina kolmannen peräkkäisen voittonsa ja siirtyi ottelusarjassa 3-1 johtoon. Jatkopaikka on enää voiton päässä.
Capitalsin mahdollisuudet ovat enää ohuet. Historian valossa 3-1 johtoasema tietää paras seitsemästä -pudotuspelisarjassa johdossa olevalle joukkueelle jatkopaikkaa yli 90 prosentin todennäköisyydellä.
Joukkueiden neljäs kohtaaminen ratkesi kolmannen erän alussa. Brad Marchand oli vienyt Bruinsin 1-0 johtoon avauserässä, eikä ensimmäisten 40 minuutin aikana nähty enempää maaleja. Capitalsin Anthony Mantha otti toisen erän lopussa jäähyn, joten Bruins sai aloittaa viimeisen 20-minuuttisen ylivoimalla. Bostonilaiset käyttivät tilaisuutensa, ja David Pastrnak laukoi 2-0 maalin ajassa 40.29.
Lopun alkua koettiin puolisen minuuttia myöhemmin, kun Charlie Coyle latoi kiekon sisään tasaviisikoin ja vei Bruinsin jo 3-0 johtoon. Aleksandr Ovetshkin kavensi vielä ylivoimalla, mutta vieraat jäivät yhteen osumaan. Matt Grzelcyk viimeisteli lopussa isäntien neljännen ja koko illan viimeisen rysän.
Bruinsin maalilla jälleen pelannut Tuukka Rask oli illan avainhahmoja torjuttuaan 19 kertaa. Suomalaiskonkari nappasi uransa 54. playoff-voiton Bruinsin paidassa ja nousi seuran kaikkien aikojen tilastossa Gerry Cheeversin ohi eniten pudotuspelivoittoja keränneeksi maalivahdiksi.
Raskin lisäksi illan tähtiin kuuluivat Pastrnak (1+1) ja puolustaja Charlie McAvoy (0+3) kuuluivat illan tähtiin.
Bostonilaiset tekivät tällä kertaa eron etenkin erikoistilanteissa ja hyökkäyspelin laadussa. Capitals sai ottelussa seitsemän ylivoimatilaisuutta, mutta onnistui tekemään näiden aikana vain yhden maalin. Bruins sai viisi tilaisuutta ja osui kolmesti. Kokonaisuudessaan bostonilaiset veivät ottelun maalia päin suuntautuneet laukaukset 37-20.
Bruins sai ottelussa huonoja uutisia, kun joukkueen puolustaja Kevan Miller joutui jättämään kentän toisessa erässä jäätyään Capitalsin Dmitri Orlovin jyrän alle. Miller jouduttiin viemään sairaalaan jatkotutkimuksiin.

Avalanche kukisti Bluesin selvin numeroin

St. Louis Blues - Colorado Avalanche 1-5
Kauden 2018-19 mestari Blues ei näytä löytävän eväitä tämän kauden ennakkosuosikin pysäyttämiseksi. Avalanche on voittonsa myötä ottelusarjassa 3-0 johdossa, eli enää voiton päässä jatkopaikasta.
Ratkaisukohdaksi muodostui toinen erä, jonka Colorado vei nimiinsä lukemin 3-1. Ryan Graves vastasi avausmaalista erän alussa, ja Alex Newhookin 2-0 osuma ajassa 32.37 jäi ottelun voittomaaliksi. Tyson Jost vei vieraat muutamaan minuuttia myöhemmin 3-0 johtoon Mikko Rantasen ja Gabriel Landeskogin alustuksesta.
Bluesin ainokaisen iski Tyler Bozak alivoimalla. Maali syntyi heti Jostin onnistumisen perään, mutta nuottipaidat eivät onnistuneet hyödyntämään momentumiaan kavennuksen jälkeen.
Colorado pelasi tyylikkäästi johtoasemassa päätöserässä, jonka joukkue vei 2-0. Brandon Saad teki ratkaisevalta tuntuneen maalin kuutisen minuuttia ennen loppua. J.T. Compher viimeisteli loppulukemat viimeisellä minuutilla.
Kenttäpelaajista illan suurin tähti oli tehot 1+2 saalistanut puolustaja Graves. Coloradon maalilla pelannut Philipp Grubauer pysäytti kiekon 31 kertaa ja oli Gravesin ohella ottelun ratkaisevia hahmoja.
Kahteen ensimmäiseen otteluun tehot 5+2=7 tehnyt Coloradon supertähti Nathan MacKinnon jäi tällä kertaa pisteittä.

Jets kaatoi Oilersin Stastnyn jatkoerämaalilla

Edmonton Oilers - Winnipeg Jets 0-1 je.
Jets on järjestämässä yllätystä pudotuspelien avauskierroksella, sillä joukkue onnistui voittamaan ottelusarjan kaksi ensimmäistä kohtaamista, jotka molemmat pelattiin ennakkosuosikki Oilersin kotikaukalossa. Ensimmäinen vääntö meni haastaja Jetsille 4-1, toinen 1-0 jatkoerässä.
Illan ainoasta osumasta vastasi Paul Stastny ensimmäisen jatkoerän alussa. Andrew Copp tuli hyökkäysalueelle ja syötti oikeaan laitaan Stastnylle, joka oli kaukana maalista. Kokenut sentteri päätti kuitenkin laukoa puolustajan jaloista, ja kiekko painui ohi hölmistyneen Mike Smithin, joka ei nähnyt mitään omien pelaajien tehtyä maskia.
Smithin lähes täydellinen ilta piti sisällään 35 torjuntaa. Toisessa päässä pelannut Connor Hellebuyck puolestaan pelasi täydellisen ottelun. Viime kaudella NHL:n parhaan maalivahdin Vezina Trophyn pokannut jenkkiveskari torjui ottelussa 38 kertaa.
Jetsin kahden ensimmäisen ottelun salaisuus on ollut vastustajan tähtien pimentäminen. Oilers elää Connor McDavidista ja Leon Draisaitlista, mutta kun liigan runkosarjan pistepörssin kärkikaksikolta otetaan tehot pois, öljymiehistä ei jää paljoa jäljelle.
McDavid ja Draisaitl ovat kahden ottelun jälkeen kiikaritehoilla. Oilers on tehnyt ottelusarjassa vain yhden maalin, josta on vastannut Jesse Puljujärvi.
Seuraavaksi ottelusarja siirtyy Winnipegiin, missä pelit jatkuvat sunnuntaina.