BUF-PIT: Ruotsalainen osuu alle puolessa minuutissa

Sunnuntain ratoksi NHL-pisteistä kamppailtiin kuudella paikkakunnalla. Buffalo Sabres kaatoi Pittsburgh Penguinsin kotijäällään varsinaisella peliajalla ensimmäistä kertaa yli yhdeksään vuoteen. Tuukka Rask torjui Boston Bruinsille neljännen peräkkäisen voiton. Koronakurimuksestaan selvinnyt Vancouver Canucks palasi kaukaloon pitkän tauon jälkeen ja nappasi voiton heti paluuottelustaan. Sabresin maalihanat avasi Arttu Ruotsalainen.

Kierroksen helmi
Buffalo Sabres - Pittsburgh Penguins 4-2
Buffalo on parantanut huhtikuussa suoritustasoaan. Helmi-maaliskuun aikana historiallisiin lukemiin venynyt tappioputki on jäänyt taakse, ja tällä hetkellä kymmenen ottelun kuntopuntaria tarkastellessa Sabres on MassMutual East -divisioonan viidenneksi paras joukkue tasapisteissä Washington Capitalsin kanssa. Viiden ottelun puntarissa Sabres on peräti kolmannella sijalla.
Pitkä tappioputki vei buffalolaisten haaveet pudotuspeleistä jo kauan sitten, mutta ryhtiliikkeen joukkue on onnistunut siitä huolimatta tekemään. Sunnuntaina Sabres kaatoi pudotuspelipaikasta kamppailevan Pittsburghin kotikentällään.
Ottelun avausmaalista vastasi Sabresin Arttu Ruotsalainen, jolle osuma oli NHL-uran toinen. Suomalaishyökkääjä pääsi ketjukaverinsa Dylan Cozensin kanssa kahdella yhtä vastaan -tilanteeseen heti ensimmäisessä vaihdossa ja sytytti punalampun jo 26 sekunnin kohdalla.
Ruotsalaisen ja Cozensin puuhaama osuma päätti heti alkuun myös Penguinsin maalivahti Casey DeSmithin henkilökohtaisen nollapeliputken Sabresia vastaan pelatuissa otteluissa. DeSmith piti nollat Sabresia vastaan yhteensä 180 minuuttia ja 18 sekuntia ennen Ruotsalaisen osumaa.
*** ***Seuraa meitä [Facebookissa ja Twitterissä, niin pysyt ajan tasalla NHL:n tapahtumista! ]
Toisessa erässä Sam Reinhart vei buffalolaiset jo kahden maalin karkumatkalle, ja sama mies oli asialla myös kolmannessa erässä, kun Sabres siirtyi jo 3-0 johtoon. Vaikka Jason Zucker onnistui rikkomaan Penguinsin kuparisen juuri viimeisen kymmenminuuttisen alussa, ei Penguins enää pystynyt tasoittamaan. Sabresin neljännen maalin iski Rasmus Asplund tyhjiin. Teddy Blueger teki Pittsburghille vielä 4-2 kavennuksen viimeisellä minuutilla.
Buffalo oli voittanut Penguinsin kotonaan varsinaisella peliajalla viimeksi helmikuussa vuonna 2012. Pingviini olivat napanneet siinä välissä Buffalosta 13 voittoa ja hävinneet kaksi ottelua jatkoajalla.
Viiden ottelun mittaisessa pisteputkessa ennen sunnuntain peliä viilettäneelle Penguinsille jokainen piste olisi kullanarvoinen, joten tappio divisioonan pahnanpohjimmaiselle oli takaisku tiukassa kamppailussa pudotuspelipaikoista.
Penguins on edelleen mukana divisioonan voittokamppailussa, mutta toisaalta viimeisiin peleihin osuva heikompi jakso voi pudottaa joukkueen vielä pois pudotuspeleistäkin. Kaksi ottelua vähemmän pelannut Boston Bruins hengittää niskaan neljännellä sijalla kolmen pisteen päässä. Divisioonan kovavireisin joukkue New York Rangers on myös ilmoittautunut vielä mukaan taistelemaan pudotuspelipaikasta, joten pelimerkkejä saatetaan jakaa vielä uusiksi.
Jos Sabres-tappio jää Penguinsille vain yksittäiseksi nukahdukseksi, ovat toki pisteen päässä edessä oleva New York Islanders ja kolmen pisteen päässä oleva Washington Capitals vielä saavutettavissa. Voikin olettaa, että viimeisillä kierroksilla tullaan näkemään mielenkiintoinen kamppailu divisioonan pudotuspelipaikoista.
Buffalon suomalaispuolustajat Henri Jokiharju ja Rasmus Ristolainen jäivät otteluissa pisteittä, ja kummankin plus-miinustilastot jäivät neutraaliin nollalukemaan. Jokiharju pelasi 20.09 ja Ristolainen 22.39.
Kierroksen parhaat suomalaiset
1. Arttu Ruotsalainen, Buffalo Sabres (1+0=1)
Ruotsalainen viimeisteli tärkeän osuman joukkueelleen heti ottelun alkuun. Osuma oli suomalaishyökkääjälle NHL-uran toinen.
2. Tuukka Rask, Boston Bruins (30 torjuntaa, 90,9 %)
Rask pelasi toisen ottelunsa sairastuvalta palaamisensa jälkeen. Hän oli jälleen kerran Bostonin voiton takuumiehiä, vaikka kiekko lipsahtikin selän taa kolmesti.
3. Kaapo Kakko, New York Rangers (0+1=1)
Kakko päätti kolmen ottelun pisteettömän putkensa sunnuntaina, kun joukkue vieraili New Jerseyssä. Hän alusti Rangersin kolmannen osuman.
Kierroksen kolme tähteä
1. Brad Marchand, Boston Bruins (2+2=4)
Hyvää kautta pelaava Marchand oli jälleen tehokas, viimeisteli kaksi maalia ja keräsi kaksi syöttöpistettä. Marchand iski Bruinsin kolmannen ja kuudennen osuman.
2. Ilja Sorokin, New York Islanders (30 torjuntaa, 100 %)
Sorokin vei nimiinsä Philadelphiassa käydyn maalivahtien kamppailun. Varsinaisen peliajan jälkeen tilanne oli 0-0, mutta Flyersin Brian Elliott joutui antautumaan jatkoajalla. Sorokin piti sen sijaan maalinsa puhtaana.

PHI-NYI: Sorokinille 30 torjunnan nollapeli

3. Bo Horvat, Vancouver Canucks (2+0=2)
Horvat iski Canucksille paluun jälkeisen ensimmäisen maalin ja voittomaalin jatkoajalla. Kapteeni nousi joukkueensa sankariksi pitkän pelitauon jälkeen.
Kierroksen kommentti
- Ehkä tuo johtui pienestä huolesta, joka tähän aikaan vuodesta aina on. Emme voi tulla tuolla tavalla kentälle. Olimme irtokiekoilla toisena ja hävisimme useita kaksinkamppailuja. Se maksoi meille paljon. Kun nyt on enää noin kymmenen peliä runkosarjaa jäljellä ja pudotuspelikamppailu käy kovana, meidän pitää tulla kentälle isommalla energialla, Penguinsin Teddy Blueger ruoti Sabresille kärsittyä tappiota.
Kierroksen muut tulokset
Boston Bruins - Washington Capitals 6-3
Bruins venytti voittoputkensa neljän ottelun mittaiseksi, kun se kaatoi Capitalsin kotijäällään. Boston on pystynyt kolmen viime ottelun aikana kaatamaan kahdesti New York Islandersin ja nyt kerran myös Capitalsin, jotka majailevat MassMutual East -divisioonan kahdella kärkisijalla. Bruinsin maalille hiljattain palannut Tuukka Rask torjui 30 kertaa. Bruinsin tehomiehenä hääri tehot 2+2 kerännyt Brad Marchand.
Vancouver Canucks - Toronto Maple Leafs 3-2 ja.
Canucks palasi pelikentille pitkän koronatauon jälkeen ja onnistui heti ensimmäisessä pelissään. Maple Leafs otti kahden maalin johdon toisen erän puolivälin jälkeen, kun Auston Matthews iski kauden 33. osumansa. Toisen erän lopulla Bo Horvat kuitenkin toi Canucksin maalin päähän, ja päätöserässä Nils Höglander tasoitti pelin. Lopulta Horvat nousi myös Vancouverin sankariksi, kun hän ratkaisi ottelun jatkoajalla.

VAN-TOR: Horvat iskee jatkoaikamaalin Canucksille

New Jersey Devils - New York Rangers 3-5
Rangers kaatoi Devilsin jo neljättä kertaa putkeen. Rangers on voittanut newjerseyläiset neljän ottelun aikana kahdesti kotonaan ja kahdesti vieraissa. Vielä toisen erän lopulla Rangers johti kolmella maalilla, mutta Devilsin Mihail Maltsev kavensi tilanteeksi 1-3 reilu minuutti ennen erätaukoa. Heti kolmannen erän alkuun Marián Studenič ja Nico Hischier toivat Devilsi tasoihin. Kolmannen erän lopulla Mika Zibanejad kuitenkin vei Rangersin uudelleen johtoon, joka piti loppuun saakka. Kaapo Kakko kirjautti syötön Alexis Lafrenieren tekemään New Yorkin kolmanteen osumaan. Pirupaitojen Janne Kuokkanen jäi pisteittä.
Anaheim Ducks - Vegas Golden Knights 2-5
Vegas nappasi jo kuudennen peräkkäisen voittonsa, ja toisen peräkkäisen Anaheimin kustannuksella. Golden Knightsin voittomaalista vastasi Nicolas Roy toisen erän alussa. Vegas on voiton myötä tasapisteissä Colorado Avalanchen kanssa Honda West -divisioonan piikkipaikalla, joskin Avalanche on pelannut yhden ottelun vegasilaisia vähemmän.
Philadelphia Flyers - New York Islanders 0-1 ja.
Islandersin ja Flyersin välinen kamppailu päättyi futislukemin 1-0. Maaleja ei varsinaisella peliajalla nähty ainuttakaan, vaan ratkaisua jouduttiin hakemaan jatkoajalta. Tuiki tärkeän kahden pisteen maalin Islandersille iski lopulta Nick Leddy, kun hänen syöttönsä osui Flyersin Travis Sanheimin mailaan, josta se kimposi Flyersin nuottaan. Islandersin Leo Komarov jäi pisteittä.

PHI-NYI: Leddyn jatkoaikamaalissa tuuria mukana