Sweden

Ruotsin ja Kanadan välinen jääkiekon MM-kisojen loppuottelu oli todellinen trilleri. Ruotsi vei lopulta MM-kullan maalein 2-1 (0-0, 1-0, 0-1, 0-0, 1-0).
Ottelu ratkesi vasta voittolaukauskilpailussa, jossa Ruotsin maalivahti Henrik Lundqvist ei päästänyt taakseen kiekkoakaan. Ruotsin maaleista vastasivat voittolaukauskilpailussa Nicklas Bäckström ja Oliver Ekman-Larsson.

Ruotsille maailmanmestaruus oli maan jääkiekkohistorian kymmenes.
Loppuottelun ensimmäisessä erässä molemmat joukkueet loivat muutaman maalintekopaikan, mutta nollat säilyivät tulostaululla. Esimerkiksi Ruotsin parhaaksi pelaajaksi valittu William Nylander väläytti taitojaan noustessaan kiekon kanssa laidasta Kanadan maalille, mutta maalivahti Calvin Pickard ei ollut yllätettävissä.
Ruotsi pääsi kaksi kertaa pelaamaan ylivoimaa, mutta Nicklas Bäckströmin johtama viisikko ei saanut tehtyä maalia.
Toisen erän alussa Bäckström otti hyökkäyspäässä kahden minuutin rangaistuksen kiinnipitämisestä. Kanada pyöritti hyvin ylivoimaa, mutta maalia nikkarit eivät saaneet tehtyä.
Ote pelistä jäi Kanadalle rangaistuksen jälkeenkin, ja Ruotsi otti erän alkupuolella vastaan useita peräkkäisiä hyökkäyksiä. Keltapaidat pelasivat uhrautuvasti, ja maalivahti Henrik Lundqvist hoiti hommansa mallikkaasti.
Toisen erän puolivälissä Kanadan hyvä vaihe katkesi Josh Morrisseyn otettua kahden minuutin rangaistuksen. Ruotsi pyöritti hyvin ylivoimapeliään, mutta maali jäi edelleen puuttumaan.
Ylivoimansa jälkeenkin Ruotsi pystyi luomaan tilanteita Kanadan maalille, ja erän loppupuoli oli alkua huomattavasti tasaisempi. Muun muassa Gabriel Landeskogilla oli hyvä maalintekopaikka, mutta Pickard torjui B-pisteen etukaarelta lähteneen laukauksen.
Kahden kovavauhtisen joukkueen kohtaamisessa riitti myös taklauksia, ja etenkin toisessa erässä kamppailupelaaminen oli kovaa. Kummankin joukkueen pelaajista lähes kaikki pelaavat seurajoukkuetasolla NHL:ssä, mikä näkyi kaukalossa.
Erän lopussa Bäckström otti ottelun toisen rangaistuksensa. Alivoimahyökkääjät Joel Lundqvist ja Marcus Kruger antoivat painetta Kanadan pelaajille, jotka sähläsivät kiekon tilanteeseen mukaan nousseelle Victor Hedmanille. Tampa Bay Lightningin tähtipuolustaja laukoi maalille, ja kiekko painui verkkoon Calvin Pickardin (40 torjuntaa) hämmästykseksi.
Bäckströmin rangaistusta jäi tapettavaksi päätöserän alkuunkin, mutta Ruotsi kesti alivoimatilanteensa hyvin. Heti Bäckströmin vapauduttua rangaistusaitiosta Elias Lindholm otti korkeasta mailasta kaksiminuuttisen, eikä Kanada jättänyt tätä tilaisuutta käyttämättä.
Mitch Marner laukoi, Henrik Lundqvist torjui eteensä ja Ryan O'Reilly iski irtokiekon maaliin ruotsalaispelaajien estelyistä huolimatta. O'Reilly oli jälleen ratkaisun hetkillä siellä, missä pitikin. Hän teki välieräottelun kolmannessa erässä pisteet 1+1=2, ja loppuottelussa syntyi tärkeä tasoitusmaali.
Päätöserän aikana molempien joukkueiden maalivahdit esittivät useita tärkeitä torjuntoja. Calvin Pickard pysäytti Joakim Nordströmin napakan laukauksen, ja seuraavassa tilanteessa liukasliikkeinen Nordström hankki Ruotsille ylivoimapelin. Varsinaista peliaikaa oli tuolloin jäljellä kolmisen minuuttia, mutta Tre Kronor ei saanut tehtyä ylivoimamaalia.
Ylivoimansa lopussa Ruotsi sähläsi väärän vaihdon, joten Kanada pääsi vuorostaan pelaamaan ylivoimaa. Tulosta ei kuitenkaan syntynyt.
Tilanteessa 1-1 edettiin jatkoerään, jossa kummallakin oli paikkansa. Esimerkiksi Nathan MacKinnon purjehti Ruotsin pelaajien läpi maalintekopaikkaan, mutta Henrik Lundqvist (42 torjuntaa) ei ollut enää yllätettävissä. Maailmanmestaruus ratkesi lopulta vasta voittolaukauskilpailussa.
Maailmanmestareiden paras pistemies oli turnauksessa tehot 7+7=14 kerännyt William Nylander. Kanadan tehokkain oli Nathan MacKinnon pistein 6+9=15.
Koko turnauksen pistepörssin voitti Venäjän Artemi Panarin pistein 4+13=17. Panarinin saldo oli vuosikymmenen neljänneksi korkein Jevgeni Malkinin (11+8=19), Patrick Thoresenin (7+11=18) ja Vadim Shipatshovin (6+12=18) huippukisojen jälkeen.