Cze_FIN_12

Nuorten MM-kisoissa on edetty otteluihin, joissa ainoastaan voitoilla on merkitystä. Pelin hengen sai ensimmäisenä kokea Suomi, jonka turnaus Buffalossa päättyi karvaaseen tappioon. Tshekki kaatoi Nuoret Leijonat voittolaukauksiin venyneessä ottelussa maalein 4-3.
Suomi vei peliä mutta kaatui omaan tehottomuuteensa. Nuoret Leijonat ei saanut kiekkoa maaliin, vaan hukkasi tilanteita. Tshekki taas käytti hyödyksi sille tarjoutuneet vähäisetkin maalipaikat.

• Välillä tuntui, että mikään ei mennyt sisään. Vaikea sanoa, pomppiko kiekko meille vai ei. Maalinteko oli meille koko turnauksen ajan vaikeaa, puolustaja Olli Juolevi pohti Ylen haastattelussa joukkueen maalinteon tuskaa.
    Tshekki iski ensimmäisen maalinsa ylivoimalla. Joukkueen ykkösylivoima hallitsi peliä ja onnistui rikkomaan Suomen neliön. Filip Zadina viimeisteli pyörityksen ja täräytti kiekon varmasti ohi Ukko-Pekka Luukkosen.
    - En nähnyt juurikaan vapaata tilaa, joten ammuin vain kohti ylähyllyä ja kiekko meni sisään. Se oli mahtavaa, kuvaili Zadina maaliaan IIHF:n haastattelussa.
    Ensimmäisen erän torjunnat kielivät pelin luonteesta. Tshekki laukoi neljästi kohti Suomen maalia ja osui kerran, kun Suomi puolestaan tulitti tuloksetta 15 kertaa kohti Tshekin maalia. Suomi oli ensimmäisessä erässä pelillisesti parempi joukkue, mutta maalinteko oli sille ylivoimaista.
    - Emme pystyneet tekemään maaleja, vaikka meillä oli tuollainen määrä maalipaikkoja. Ei ole seliteltävää, kun emme pystyneet tekemään maaleja, Nuorten Leijonien päävalmentaja Jussi Ahokas summasi Ylen haastattelussa.
    Suomi onnistui vihdoin toisessa erässä ja nousi tasoihin Aapeli Räsäsen ylivoimamaalilla. Räsänen sieppasi kiekon maalin edustalta, malttoi kääntää kiekon rystylle ja sijoitti sen varmasti maaliin. Ykkösketjun hyvä paineistus hyökkäysalueella toi 2-1 johtomaalin toisen erän puolivälissä, kun Olli Juolevin siniviivalaukaus upposi maaliin. Tshekki punnersi vielä toisessa erässä tasoihin, kun Kristian Reichel onnistui pujahtamaan Suomen puolustuksen läpi.
    Suomen ykköskentältä nähtiin kaivattuja onnistumisia ottelun kolmannessa erässä. Eeli Tolvanen rakensi tilannetta hyökkäyspäässä, ja lopulta Kristian Vesalainen vei Suomen 3-2 johtoon Tolvasen laukomasta paluukiekosta.
    Tshekki haki rohkeasti tasoitusta ilman maalivahtia kun kolmatta erää oli vielä kolme minuuttia jäljellä. Tshekin peliliike onnistui, ja se tasoitti ottelun Zadinan illan toisella maalilla. Suomi pyysi tilanteesta videotarkistusta mahdollisen käsisyötön ja maalivahdin häirinnän takia. Maali kuitenkin hyväksyttiin ilman tarkistusta.
    Tshekki ammensi voimaa tasoitusmaalista ja venytti ottelun maalittoman jatkoajan jälkeen voittolaukauskilpailuun, jossa Suomen ainoa onnistuja oli Kristian Vesalainen. Hänen osumansa oli kuitenkin laiha lohtu, kun Tshekin joukkueesta maalinteossa onnistuivat Reichel ja Martin Necas.
    - Emme ansainneet voittoa tästä ottelusta. Pettymys on todella kova, sehän on nyt ihan selvä asia. Turnauksen kokonaisarvion aika ei ole nyt, vaan joskus myöhemmin, Ahokas tiivisti tunteitaan turnauksen päättymisestä Ylelle.
    Tshekin hyökkääjät Zadina, Necas ja Reichel olivat suuressa roolissa joukkueen historiallisessa puolivälierävoitossa. Necas syötti Zadinan molemmat maalit ja ratkaisi voittolaukauksellaan ottelun Tshekille.
    - Olemme vihdoin päässeet välieriin asti. Tshekin nuorten viimeisestä välieräpaikasta on aikaa 13 vuotta. Haluamme nyt mitalin, Reichel kertoi IIHF:n haastattelussa.
    Kolmessa muussa puolivälieräottelussa ei nähty suuria yllätyksiä. Tshekin lisäksi välieriin etenivät Kanada, Ruotsi ja Yhdysvallat.
    Kanada marssi odotetusti Sveitsin yli välieriin. Sveitsi tippui Kanadan vauhdista jo ensimmäisessä erässä. Sveitsin tolppien välissä aloittanut Philip Wuthrich luisteli vaihtoaitioon Kanadan viidennen maalin jälkeen. Wutrichillä ja maalissa lopun ottelusta pelanneella Matteo Ritzillä riitti torjuttavaa Kanadan 60 laukauksen myötä. Ottelun ainoa yllätys nähtiin kun Sveitsin Axel Simic pääsi alivoimalla sujauttamaan kiekon ohi Kanadan maalilla pelanneen Carter Hartin. Sveitsin ilo ei kestänyt kauan, kun Kanada teki seitsemännen maalinsa alle minuutin kuluttua Sveitsin osumasta. Minuutti ennen päätössummeria Kanada kirjautti tulostaululle 8-2 lukemat.
USA-Russia
  • Halusimme edetä pidemmälle, mutta meidän on ymmärrettävä, että he ovat meitä vahvempia, Sveitsin kapteeni Nando Eggenberger totesi IIHF:n haastattelussa.
    Ruotsin ja Slovakian ottelusta tuli ennakoitua tiukempi. Slovakia pystyi pitämään oman maalinsa puhtaana 20 minuuttia, kunnes Isac Lundeström puikkelehti heti toisen erän alussa kahden slovakkipelaajan läpi ja vei Ruotsin 1-0 johtoon. Ruotsin 2-0 maali oli Fabian Zetterlundin taidonnäyte. Hän riisti kiekon puolustusalueella, purjehti koko kentän läpi ja ujutti lopulta kiekon Roman Durnyn patjojen ali. Martin Bodakin kavennusmaali oli Slovakian turnauksen ensimmäinen ylivoimamaali. Lundeström osui ottelussa toistamiseen ja vei Ruotsin 3-1 johtoon. Bodak otti vielä joukkueensa reppuselkään ja kavensi ottelun illan toisella osumallaan. Slovakia ei pystynyt kuitenkaan yllättämään, ja Ruotsi voitti ottelun 3-2.
    Yhdysvallat ja Venäjä pelasivat viimeisestä välieräpaikasta. Hallitseva maailmanmestari huudatti kotiyleisöään ensimmäisen kerran reilun kahden minuutin pelin jälkeen kun Kieffer Bellows vei Yhdysvallat ylivoimalla johtoon. Venäjä tuli tasoihin Marsel Sholohovin maalilla erän puolessavälissä. Yhdysvallat karkasi jälleen johtoon Kailer Yamamoton osumalla. Kolmannessa erässä Andrei Altybarmakjanin soolomaali toi Venäjän tasoihin. Ottelun voittomaali syntyi Dylan Sambergin toimittamasta päätykiekosta, jossa Bellowsin tehtäväksi jäi laukoa päädystä kimmonnut kiekko venäläisvahdin selän taakse. Viimeisenä sinettinä Joey Anderson viimeisteli ottelun loppulukemat 4-2 tyhjään maaliin.