brett-hull-stars-1999

NHL.com/fi listaa menneiden kausien parhaat hetket ja joukkueet, nykyiset ja kaikkien aikojen parhaat pelaajat sekä parhaat päävalmentajat, GM:t ja suomalaispelaajat. Kautta 2018-19 odotellessa kurkistetaan myös hieman tulevaan. Tänään ovat vuorossa kaikkien aikojen kymmenen parasta ottelua.

Eri aikakausien parhaiden pelaajien vertaileminen on hankalaa, koska peli on muuttunut hurjasti vuosien varrella. Sama pätee eri pelien vertailuun.
Pelin viihdyttävyys on hyvin subjektiivinen asia. Joidenkin mielestä maali-ilottelut ovat parhaita, kun jotkut taas pitävät kovasta vauhdista ja taklauksista. Iso panos tietenkin nostaa ottelun viihdearvoa.
Tässä yksi näkemys NHL:n kaikkien aikojen parhaista otteluista.
Lisää aiheesta: [Päättyneen kauden 2017-18 muistelmia, osa 5]
1. Maalivahti menetti viisi kiloa painoa
Hamalla 1930-luvulla pelien järjestäjät eivät olleet valmistautuneet pitkiin pudotuspeliotteluihin yhtä hyvin kuin nykyään. Vuoden 1936 pudotuspeleissä Detroit Red Wingsin ja Montreal Maroonsin finaaliottelu kesti niin pitkään, että olutkin loppui myyntipisteistä.
Detroitin Mud Bruneteau teki ottelun ainoan maalin kuudennella jatkoajalla, 116 minuutin ja 30 sekunnin mittaisen jatkoajan jälkeen. Ottelu päättyi kello 2.25 yöllä. Detroitin maalivahti Normie Smith menetti ottelun aikana painoa yli viisi kiloa. Se oli sen arvoista, sillä Detroit pääsi juhlimaan Stanley Cupia.
2. Lemieux'n monipuolinen ilta
Mario Lemieux pelasi urallaan monia hienoja pelejä, mutta eräs ilta joulukuussa 1988 on niistä kaikkein kovin suoritus. Hän teki maalin viidellä eri tavalla: tasakentällisin, ylivoimalla, alivoimalla, rangaistuslaukauksella ja tyhjään maaliin. Kukaan muu NHL-pelaaja ei ole pystynyt samaan.
Pittsburgh Penguins voitti New Jersey Devilsin 8-6. Saavutus meni kuitenkin tiukalle, sillä Lemieux teki viimeisen osuman tyhjiin sekuntia ennen peliajan loppua.

lemieux-shot1988

3. Hull ratkaisi kolmannella jatkoajalla
Dallas Stars toi Stanley Cupin ensimmäisen kerran Teksasiin hienolla tavalla vuonna 1999. Brett Hull iski 2-1 -ratkaisun kuutospelissä kolmannella jatkoajalla ajassa 14.51 Buffalo Sabresin verkkoon.
Ratkaisumaali nostattaa tunteita edelleen. Sabresin väki protestoi rajusti, että maali oli tehty potkaisemalla. No, ainakin kiekko meni maaliin Hullin jalasta, mutta tuomarien tulkinnan mukaan hän ei tehnyt potkuliikettä. Hull on sanonut, että tämä oli tärkein osuma niistä 844 maalista, jotka hän viimeisteli NHL-urallaan runkosarjassa ja pudotuspeleissä.
4. Bruinsin huikea nousu voittoon
Boston Bruins johti vuonna 2013 pudotuspelien ensimmäisen kierroksen ottelusarjaa voitoin 3-1, mutta Toronto Maple Leafs venyi kahdella 2-1 -voitolla seitsemänteen peliin. Siitä tulikin ikimuistoinen kamppailu.
Maple Leafs johti kahden erän jälkeen jo 4-1, kunnes Bruins pani ison vaihteen silmään. Bruins otti Tuukka Raskin pois maalilta lopussa ja tasoitti Milan Lucicin ja Patrice Bergeronin maaleilla. Bergeron teki vielä jatkoajalla 5-4 -voittomaalin ja Bruins jatkoi toiselle kierrokselle.

bos-game7-vsleafs

Se oli ensimmäinen kerta NHL:n pudotuspelien historiassa, kun joukkue nousee ratkaisupelissä kolmen maalin takaa-ajosasemasta voittoon kolmannessa erässä.
Boston eteni finaaleihin asti, mutta hävisi Chicago Blackhawksille voitoin 4-2.
5. Kings teki Manchesterin ihmeen
Edmonton Oilers oli kerännyt kaudella 1981¬-82 runkosarjassa 111 pistettä, kun Los Angeles Kings oli jäänyt 63 pisteeseen. Joukkueet kohtasivat Smythe-divisioonan välierissä.
Wayne Gretzkyn tähdittämä Oilers johti kahden erän jälkeen kolmatta peliä 5-0. Kings aloitti kuitenkin hurjan nousun ja tasoitti pelin vain viisi sekuntia ennen ottelun loppua. Jatkoajalla tulokaspelaaja Daryl Evans iski voittomaalin ja loppulukemiksi 6-5.
Ottelu sai lempinimen Miracle of Manchester, joka juonsi juurensa vanhan L.A. Forumin kotikadun mukaan. Oilers ei toipunut tappiosta, ja Kings eteni toiselle kierrokselle voitoin 3-2.
6. Jäätävä tositaistelu ulkoilmassa
NHL oli järjestänyt ulkoilmaotteluita ennenkin, mutta marraskuussa 2003 Edmonton Oilers ja Montreal Canadiens pelasivat ensimmäisen kerran ulkona varsinaisista sarjapisteistä. Siitä tulikin todella kylmää kyytiä.
Edmontonin Commonwealth Stadiumilla oli 57 167 ihmistä seuraamassa, kun pelaajat yrittivät pitää itsensä lämpimänä. Tuuli huomioon ottaen kaukalossa oli pakkasta -30 astetta. Saku Koivu oli ottelun ainoa suomalaisedustaja. Hänen seuransa Canadiens voitti ottelun 4-3.

saku-koivu-outdoor2003

7. Cherryn virhe kostautui
Aikakautensa monsterijoukkueet Montreal Canadiens ja Boston Bruins kohtasivat idän konferenssifinaalin seitsemännessä ottelussa vuonna 1979. Bruins johti ottelua kolmanteen erään lähdettäessä 3-1, mutta Canadiens tuli takaa tasoihin.
Bruins meni Rick Middletonin maalilla johtoon neljä minuuttia ennen loppua, mutta Bruins otti kohtalokkaan jäähyn väärästä vaihdosta. Guy Lafleur vei Canadiensin jatkoajalle, jossa Yvon Lambert ratkaisi ottelun. Canadiens eteni neljänteen peräkkäiseen Stanley Cupin voittoon.
Bruinsin valmentaja Don Cherry antaa edelleen kovaa kritiikkiä tv-kommentaattorina, mutta tästä väärästä vaihdosta hän on saanut kuulla monta kertaa vuosien varrella.
8. Gretzky loisti maalijuhlassa
Edmonton Oilers ja Chicago Blackhawks järjestivät todelliset maalijuhlat 11. joulukuuta 1985. Oilers voitti 12-9, mikä on modernin aikakauden runsasmaalisin ottelu.
Wayne Gretzky ei tehnyt yhtään maalia, mutta syöttökone toimi sitäkin paremmin. Hän sai seitsemän syöttöpistettä, mikä on NHL:n ennätys.
Tuoreimmat uutiset maailman parhaan jääkiekkosarjan tapahtumista tarjoaa [@NHL\_fi]
9. Pitkä odotus ohi Madison Square Gardenissa
New York Rangers haki vimmatusti ensimmäistä Stanley Cupia sitten vuoden 1940, kun joukkue pelasi vuoden 1994 finaaleissa Vancouver Canucksia vastaan. Canucks voitti kaksi katkaisupeliä ja pakotti sarjan seitsemänteen peliin Madison Square Gardenissa.
Rangers meni kahden maalin johtoon avauserässä, mutta Vancouver kavensi. Mark Messier lisäksi Rangersin johtoa, ja Canucks kavensi jälleen. Rangers onnistui kuitenkin pitämään maalinsa puhtaana ja juhli 3-2 -voitolla pitkään himoittua mestaruutta.
10. LaFontainen lämäri ratkaisi
New York Islanders ja Washington Capitals etenivät Patrick-divisioonan ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle vuonna 1987. Islanders oli sarjassa tappiolla jo 3-1, mutta nousi seitsemänteen otteluun.
Washington dominoi varsinaista peliaikaa, mutta Kelly Hrudey oli hyvässä vireessä Islandersin maalilla. Bryan Trottier vei lopussa pelin jatkoajalle. Kun jatkoaikaa oli pelattu 68 minuuttia, Islandersin Pat LaFontainen lämäri painui tolpan kautta sisään ja Islanders eteni toiselle kierrokselle.