GettyImages-1057865540

Montreal Canadiens on tällä kaudella NHL:n suomalaisjoukkue, ja maanantain kierroksella joukkueen suomalaispelaajista jokainen nousi isoon rooliin. Viimeisen niitin vastustajalle antoi Joel Armia, joka ratkaisi voiton voittolaukauskilpailussa.

New York Islanders - Montreal Canadiens 3-4 vl.
Canadiens päätti Islandersin viiden ottelun voittoputken, kun se nousi suomalaisvoimin vastustajansa ohi ja voittoon saakka. Joel Armia oli pohjustamassa Max Domin (1+1) kavennusta 2-3:een toisen erän loppupuolella, ja kolmannessa erässä Artturi Lehkonen ohjasi tasoituksen. Noah Juulsen (0+2) ja Jesperi Kotkaniemi nappasivat Lehkosen maalin syöttöpisteet.
Voittolaukauskilpailussa Antti Niemi (ottelussa 21 torjuntaa) kesti kaikki Islandersin yritykset ja pohjusti voiton joukkueelleen. Armia teki ratkaisumaalin voittolaukauskilpailun kymmenentenä laukojana. Niemi torjui muun muassa Valtteri Filppulan yrityksen.
Varsinaisella peliajalla Filppula teki joukkueensa 2-1-maalin Leo Komarovin syötöstä, joten ottelun kaikki suomalaiskenttäpelaajat pääsivät pistetilastoon.

NYI-MTL: Komarov alustaa Filppulan maalin

Boston Bruins - Dallas Stars 2-1 ja.
Starsin kolmen ottelun voittoputki katkesi, kun Bruinsin hyökkääjä Brad Marchand viimeisteli voittomaalin jatkoajalla. Bruins pelasi tilanteessa kahden miehen ylivoimalla. Starsin suomalaispuolustaja Miro Heiskanen nappasi syöttöpisteen joukkueensa 1-0 johtomaaliin, jonka Radek Faksa teki jo alkuminuuteilla. Kovavireinen David Pastrnak tasoitti Patrice Bergeronin syötöstä reilu minuutti myöhemmin.
Lupaavan alun jälkeen maalihanat tyrehtyivät, ja Bruinsin Tuukka Rask (24 torjuntaa) ja entinen joukkuetoveri Anton Hudobin (33 torjuntaa) Starsin maalilla pistivät parastaan. Starsin suomalaisista Esa Lindell ja Julius Honka jäivät pisteittä, mutta kummankin plus-miinuslukema oli +1.
Starsin puolustaja Roman Polak pelasi 700. NHL-ottelunsa.
Lisää aiheesta: [Suhonen ylistää nuoria suomalaisia NHL-tähtiä]
Pittsburgh Penguins - New Jersey Devils 1-5
Puhtaan hattutempun iskenyt Brian Boyle nousi Devilsin sankariksi. Hattutemppu oli hänelle ensimmäinen NHL:ssä. Boyle teki ensimmäisen maalinsa avauserän puolivälin jälkeen ja vei Devilsin 2-1 johtoon. Toisessa erässä hyökkääjä viimeisteli kaksi ylivoimamaalia ja johti joukkueensa ratkaisevalle karkumatkalle.
Voitolla Devils sai käännettyä alkukauden kurssiaan kohti parempaa. Penguinsille tappio oli toinen peräkkäinen. Devilsin suomalaispuolustaja Sami Vatanen jäi pakkaselle yhden maalin. Penguinsin Olli Määttä saalisti syöttöpisteen joukkueensa ainoaan maaliin, mutta jäi kaksi maalia pakkaselle. Juuso Riikolan plus-miinussarake näytti nollaa.

PIT-NJD: Boyle tekee puhtaan hattutempun

Washington Capitals - Edmonton Oilers 4-2
Capitals katkaisi Oilersin viiden peräkkäisen vierasvoiton sarjan. Kakkosmaalivahti Pheonix Copley käytti näyttöpaikkansa ja torjui 31 kertaa. Oilers nousi kaksi kertaa maalin päähän, mutta Capitals kesti muut yritykset. Aleksandr Ovetshkin teki toisen erän loppupuolella Capitalsin neljännen osuman ja ratkaisi pelin. Oilersin suomalaislaituri Jesse Puljujärvelle kertyi peliaikaa 11.47.

Arizona Coyotes - Philadelphia Flyers 2-5
Coyotesin viiden ottelun voittoputki kohtasi päätepisteensä, kun Flyers vieraili etelässä. Hurjimmin kojoottilaumaa kesytti Flyersin hyökkääjä Claude Giroux, joka teki kaksi maalia ja nappasi yhden syöttöpisteen. Giroux teki 1-0 ja 4-1 maalit sekä syötti Shayne Gostisbeheren (1+1) ylivoimalla tekemän 2-0 maalin. Antti Raanta oli huilivuorossa, ja Darcy Kuemper torjui Coyotesin maalilla. Flyersin suomalaishyökkääjä Jori Lehterä ei päässyt pisteiden makuun, ja hänen plus-miinuslukemakseen jäi -1.
Tuoreimmat uutiset maailman parhaan jääkiekkosarjan tapahtumista tarjoaa [@NHL\_fi]
Omin sanoin:
Canadiensin ja Islandersin ottelu tarjosi valmentajille koko tunteiden kirjon, kun pelinhallinta vaihtui tiuhaan tahtiin:
- Kaikki ottelut eivät suju täydellisesti, mutta se on tärkeää, kuinka reagoi tilanteisiin. Mielestäni reagoimme peliin ensimmäisen erän jälkeen varsin hyvin ja nousimme mukaan peliin, Canadiensin päävalmentaja Claude Julien tuumi ottelun jälkeen ja viittasi joukkueensa nousuun kahden maalin tappioasemasta tasoihin ja lopulta voittoon.
Joel Armia onnistui voittolaukauskilpailussa heti ensimmäisessä yrityksessään NHL:ssä.
-Päätin jo etukäteen, millaista ratkaisua yritän. Hyvä juttu, että se toimi, Armia kommentoi ottelun voittomaalia.
Islandersin päävalmentaja Barry Trotz puhisi pettymystä pelin jälkeen:
- Olimme kauheita. Oikea joukkue voitti. Tämä oli kauden huonoin ottelumme. Tänään pelistämme puuttui jotain, ja emme olleet sitä mitä pitäisi, Trotz mietiskeli.
Devilsille hattutempun tehneelle Brian Boylelle ottelu oli tunteikas. Hän sairastui syöpään vuosi sitten ja teki nyt NHL-uransa ensimmäisen hattutempun Hockey Fights Cancer -teemaottelussa.
- Muistan taisteluni syöpää vastaan, ja se ei ollut kovin hauskaa. Se oli melko pimeää aikaa. Tällaiset illat sen sijaan ovat uskomattomia. Oli oikein hauskaa tehdä hattutemppu, ja se tuli joukkueemme kannalta hyvää paikkaan. Meillä oli hyvää hyökkäyspeliä jo Islandersia vastaan, mutta nyt pääsimme tekemään maaleja. Se oli tosi mukavaa, Boyle tuumi.