MTL-WPG: Lehkonen ohjaa taitavasti kiekon maaliin

NHL:n pudotuspelien ensimmäinen välieräjoukkue selvisi maanantaina, kun Montreal Canadiens kaatoi Winnipeg Jetsin ja eteni neljän parhaan joukkoon. Päivän toisessa ottelussa juhli New York Islanders, joka on enää voiton päässä välieräpaikasta.

Montreal Canadiens - Winnipeg Jets 3-2 je. (voitot 4-0)
Montreal teki hurjan tempun ja nappasi jälleen voiton Jetsistä. Monikaan tuskin odotti, että Canadiens etenisi välieriin suoraan neljässä ottelussa, mutta niin vain winnipegiläiset jäivät voitoitta.
Canadiensin ja Jetsin välisen sarjan neljäs ottelu ratkesi vasta jatkoerässä, toisin kuin aiemmat kohtaamiset, mutta ratkaisua ei tarvinnut odottaa kauaa. Tyler Toffoli ampui voittomaalin jo ajassa 61.39.
Nick Suzuki pelasi vahvasti kulmassa, ja kiekko tuli taitavalle Cole Caufieldille, joka harhautti puolustajan ja antoi kovan poikittaissyötön takatolppaa kohti. Siellä päivysti maaliahne Toffoli, joka latoi kiekon suoraan syötöstä Connor Hellebuyckin selän taakse ja päätti winnipegiläisten kauden.
Montreal oli koko illan niskan päällä ja ansaitsi voittonsa, mutta Jetsillä oli paikkansa jatkaa sarjaa. Montreal vei ottelun avauserän Erik Gustafssonin ja Artturi Lehkosen osumilla maalein 2-0, mutta Jets pääsi peliin mukaan heti toisen erän alussa. Logan Stanley iski neljän minuutin aikana kaksi maalia, ja peli oli yhtäkkiä tasan.

Winnipeg ei käyttänyt etsikkoaikaansa hyväksi, mutta myös Montreal jäi avauserän jälkeen maaleitta varsinaisella peliajalla. Siitä Jets voi kiittää etenkin maalivahti Hellebuyckia, joka torjui ottelussa 39 kertaa. Montrealin Carey Pricella oli helpompi 14 torjunnan iltapuhde.
Montrealin suomalaiset ovat nousseet pudotuspeleissä merkittävään rooliin ja tehneet tulosta, kuten myös maanantaina. Lehkonen ohjasi kiekon taitavasti sisään maalin edestä avauserän lopussa, minkä myötä hänen pisteputkensa kasvoi kolmeen otteluun (2+1). Jesperi Kotkaniemi ja Joel Armia jäivät tällä kertaa pisteittä, mutta kumpikin heistä kuuluu edelleen Canadiensin pudotuspelien sisäisen maalipörssin jaetulle ykkössijalle. Molemmat ovat osuneet kevään otteluissa neljästi.
Montreal on nyt voittanut seitsemän playoff-ottelua putkeen. Pudotuspelien avauskierroksella Canadiens oli tappiolla Toronto Maple Leafsille 1-3, mutta heräsi viidennessä ottelussa, kaatoi Toronton kolmesti putkeen ja hyökkäsi sen jälkeen Jetsin kimppuun.
Välierissä Montreal kohtaa Colorado Avalanchen ja Vegas Golden Knightsin välisen ottelusarjan voittajan. Sarjan voitot ovat tällä hetkellä 2-2.

MTL-WPG: Toffoli laukoo Montrealin sarjavoittoon

Boston Bruins - New York Islanders 4-5 (voitot 2-3)
Islanders otti ison vierasvoiton maanantaina ja ylsi voiton päähän välieräpaikasta. Sarjan viides ottelu oli hyvin epätyypillinen vääntö näiden joukkueiden välillä, sillä kumpikin joukkue tunnetaan kurinalaisesta viisikkopelistään. Siksi yhdeksän maalin ottelu oli jokseenkin yllätys.
Bruins ei ollut päästänyt tämän vuoden tosipeleissä vielä kertaakaan viittä maalia yhdessä ottelussa. Paljon kertoo myös se, että joukkueen ykkösmaalivahti Tuukka Rask vedettiin vaihtoon Islandersin tehtyä neljännen osumansa. Kokenut suomalainen ehti pelata kaksi erää ja torjua 16 laukausta ennen kuin hän sai tehdä tilaa Jeremy Swaymanille. Bruinsin päävalmentaja Bruce Cassidy myönsi ottelun jälkeen, ettei Rask ollut tällä kertaa sataprosenttisesti oma itsensä.
On kuitenkin selvää, ettei tappio ole yksinään Raskin syy. Bruins teki virheitä ja antoi sitä kautta Islandersille mahdollisuuden tehdä useampia osumia. Lisäksi Islandersin ylivoimapelille on annettava eritysmaininta, sillä saarelaiset tekivät neljän ylivoimatilaisuutensa aikana peräti kolme osumaa.

Bruins sai otteluun hyvän alun, kun tehot David Pastrnak (2+1) iski avausmaalin ajassa 1.25. Hyvä alku ei kuitenkaan kantanut maali-iloitteluun, ja Islanders tuli tasoihin erän lopussa Mathew Barzalin (1+1) ylivoimamaalilla.
Bostonilaisten kohtaloksi koitui toinen erä, joka meni vieraille 3-1. Kyle Palmieri teki johtomaalin toisen 20-minuuttisen alkupuolella ylivoimalla. Brad Marchand (1+1) toi isännät tasoihin muutamaa minuuttia myöhemmin Pastrnakin ja Charlie McAvoyn (0+3) alustuksesta, mutta Islanders teki erän loppupuolella kaksi maalia kahteen minuuttiin ja karkasi 4-2 johtoon. Ensiksi osui Josh Bailey (1+1) tasaviisikoin ja hetkeä myöhemmin Jordan Eberle (1+1) ylivoimalla.
Voittomaali syntyi päätöserän alussa Brock Nelsonin lavasta. Swayman ehti olla tolppien välissä vain kaksi minuuttia ennen kuin joutui jo kaivamaan kiekon selkänsä takaa.
Bruins painoi vimmatusti päälle viimeisessä erässä ja vei erän laukaukset peräti 18-3. Pastrnak kavensi 5-3:een jo ajassa 43.48, ja David Krecji toi kotijoukkueen maalin päähän viitisen minuuttia ennen loppua. Tasoitusmaalia ei kuitenkaan koskaan syntynyt.
Islandersin päätöserän sankareihin kuului etenkin maalivahti Semyon Varlamov, joka torjui koko ottelussa 40 kertaa.
Saarelaiset johtavat Bruinsia voitoin 3-2. Ensimmäinen katkaisuottelu pelataan New Yorkissa keskiviikkona.