USA_Poehlin_WJC

Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue hävisi nuorten MM-turnauksen alkulohkon päätösottelussa Yhdysvalloille lukemin 4-1. Nuorten Leijonien toinen tappio tarkoitti samalla sitä, että Suomi jää lohkossa kolmanneksi ja kohtaa puolivälierissä Kanadan.

Yhdysvallat ei ollut numeroista huolimatta mitenkään erityisen ylivoimainen, vaan Suomi hallitsi ottelua avausminuuttien jälkeen. Yhdysvallat tyytyi puolustamaan Suomen hyökkäykset kulmiin ja luotti omaan vastaiskupelaamiseensa. Kun Pohjois-Amerikan kiekkomahti hyödynsi vastustajansa virheet ja oli vahvempi maalin edustoilla, loppulukemat olivat täysin ansaitut.
- Istuttiin tänään liikaa jäähyboksissa. Meidän pitää pyrkiä vähentämään sitä jatkossa. Ensimmäisessä erässä ei uskallettu pelata riittävän rohkeasti, mutta toisessa erässä oli jo paljon hyviä jaksoja. Meidän täytyy löytää lisää halukkuutta mennä irtokiekoille. Tänään takaiskumaalit katkaisivat meidän momentumin, analysoi Suomen päävalmentaja Jussi Ahokas Ylen televisiohaastattelussa.
Nuoret Leijonat pelasivat mallikkaan avauserän. Ottelun alussa Yhdysvallat paineistivat Suomen puolustajia ja aiheuttivat pieniä ongelmia, mutta erän edetessä Suomi nappasi ottelun haltuunsa. Ahokkaan suojatit rytmittivät peliä mallikkaasti käyttämällä monipuolisesti erilaisia variaatioita hyökkäyksiin lähdöissä. Yhdysvallat tyytyi rooliinsa, puolusti tiiviisti ja iski vastaan. Jason Robertson avasi ottelun maalihanat juuri ennen avauserän loppua, kun Suomi teki virheen keskialueella. Robertson polkaisi karkuun ja laukoi kiekon Ukko-Pekka Luukkosen längistä sisään.
Toinen erä jatkui saman kaavan mukaan. Suomi hallitsi näennäisesti kiekkoa, mutta ei päässyt kunnon maalipaikoille. Yhdysvaltojen kärsivällisyys kannatti, sillä Suomi sortui jälleen virheisiin omassa päässä. Tyler Madden pääsi iskemään erän puolenvälin jälkeen ottelun lukemiin 2-0, kun Suomi menetti kiekon omassa päässä. Ryan Poehling lisäsi johdon jo kolmeen osumaan komean yksilösuorituksen jälkeen. Poehlingin laukaus livahti hieman helpohkosti sisään Luukkosen puikoista.
Nuorten Leijonien kiri ei saanut tuulta alleen, sillä Aleksi Heponiemi sai heti kolmannen erän alussa jäähyn ja Yhdysvallat iski armotta. Madden iski maalin edustalta illan toisen osumansa ja vei joukkueensa neljän maalin johtoon. Jesse Ylönen vastasi Leijonien ainoasta osumasta, kun hän ohjasi Urho Vaakanaisen viivalaukauksen sisään.
Venäjä yllätti Kanadan
A-lohkon kärkisija ratkaistiin Kanadan ja Venäjän välisessä kamppailussa, jossa Venäjä oli loppujen lopuksi vahvempi maalein 2-1. Kanada sai otteluun erinomaisen lähdön, kun Cody Glass vei joukkueensa johtoon jo reilun kahden minuutin pelin jälkeen. Sitä iloa ei kuitenkaan kauaa kestänyt, sillä Venäjä iski ottelun ylivoimalla tasoihin vain kolme minuuttia edellisestä, kun Grigori Denisenko tasoitti ottelun Vitali Kratsovin syötöstä.
Ottelu jatkui tasaisena ja vähämaalisena aina viimeiseen erään saakka, kunnes Venäjän Pavel Shen iski ottelun voittomaaliksi jääneen osuman yhdeksän minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Pjotr Kotshetkov pelasi Venäjän maalilla hienon ottelun pysäyttämällä 30 laukausta. Venäjä kohtaa puolivälierissä Slovakian, Kanada taas saa vastaansa Suomen.

RUS_CAN_WJC_Rdup

Lohkon toisessa ottelussa Tshekki pöllytti Tanskaa lukemin 4-0. Tanskalle tappio tarkoitti sitä, että joukkueen pelit päättyivät alkulohkoon. Juutit pelasivat alkulohkossa neljä ottelua, joissa joukkueen maaliero oli murheellinen 0-26. Tshekin sankariksi nousi tehot 1+1 iskenyt joukkueen kapteeni Martin Necas.
B-lohkon toisessa ottelussa Ruotsi onnistui kaatamaan Kazakstanin kovan väännön jälkeen ja varmisti samalla lohkon kärkipaikan. Vatsatautiepidemia tiputti Ruotsin kokoonpanosta ketjullisen pelaajia ennen ottelua, mutta joukkue ei siitä lannistunut vaan tuli avauserään myrskyn lailla. Ruotsi karkasi ottelun avauserässä 3-0 johtoon ja laukoi Kazakstanin maalia kohti peräti 24 kertaa.
Enteistä huolimatta ottelu ei siitä revennyt, vaan Kazakstan nousi vielä lopussa taisteluun mukaan. Batyrlan Muratov kavensi ottelun ylivoimalla kolmannessa erässä, ja sen jälkeen joukkue pääsi vielä kokeilemaan onneaan kahden miehen ylivoimalla yli puolentoista minuutin ajan. Kazakstan ei kuitenkaan onnistunut maalinteossa. Rasmus Sandin viimeisteli loppulukemat 4-0 ottelun viimeisellä minuutilla. Ruotsi saa puolivälierissä vastaansa Sveitsin.