Manninen goal 0523

Suomi eteni jääkiekon MM-kisojen välieriin kukistamalla torstain myöhäisottelussa Ruotsin maalein 5-4. Leijonien sankareiksi nousivat puolitoista minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä tasoitusosuman tehnyt Marko Anttila ja jatkoajalla komean ratkaisumaalin laukonut Sakari Manninen. Väkkärämäisen Mannisen iltapuhde oli hurja, sillä hän keräsi puolivälieräottelussa tehot 1+3.

• Pohjois-Amerikassa voi pelata taitavimmat pelaajat, mutta sitten kun pelataan yhdessä joukkueena ja pelataan yhteistyön jääkiekkoa molempiin suuntiin intohimolla, niin kaikki on mahdollista, Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen mainitsi MTV3:n televisiohaastattelussa Suomen yhden vahvuuden nimekkäämpiä joukkueita vastaan.
    - Pyrimme tekemään omaa hommaa, ja jokainen pyrkii täyttämään oman roolinsa. Vaikka olisimme hävinneet, olisin ylpeä joukkueesta. Olemme pelanneet niin hyvää jääkiekkoa, ja se vielä jatkuu, Jalonen tuumi.
    Suomi teki ottelun avausmaalin, kun puolustaja Niko Mikkolan viivakuti yllätti Ruotsin maalivahti Henrik Lundqvistin. Tilannetta edelsi hyökkäysketjun hyvä yhteispeli. Sakari Manninen voitti aloituksen, Kaapo Kakko esti Ruotsin purkuyrityksen ja lopulta kiekon saanut Harri Pesonen puijasi ruotsalaispelaajan ja tarjoili kiekon Mikkolalle.
    Lisää aiheesta:[New York Rangers innoissaan Kakosta ja Hughesista\]
    Ruotsi ei hätkähtänyt takaiskusta. Kun Suomi sähläsi väärän vaihdon, John Klingberg laukoi William Nylanderin esityöstä 1-1 tasoituksen ylivoimalla. Ruotsi hallitsi peliä ja karkasi johtoon kolme minuuttia ennen eräntaukoa. Oliver Ekman-Larsson laukoi kiekon maalille, ja peliväline kimposi Kevin Lankisen selän taakse Patric Hörnqvistin mailan, Henri Jokiharjun luistimen sekä tolpan kautta.
    Toisen erän alussa Ruotsi tarvitsi vain 25 sekuntia johtoasemansa tuplaamiseen. Elias Pettersson hyödynsi suomalaispuolustuksen nukahtamisen ja viimeisteli 3-1 lukemat. Leijonia ei kuitenkaan ollut vielä lyöty. Puolustaja Petteri Lindbohm tykitti 2-3 kavennuksen, kun toista erää oli takana hieman yli viisi minuuttia. Suomi otti pelin hallinnan itselleen ja nousi tasoihin puolustaja Jani Hakanpään kovalla laukauksella ajassa 29.08. Manninen sai syöttöpisteen Suomen toisen erän kumpaankin maaliin.
    Ruotsi pääsi kuitenkin erätauolle johtoasemassa, kun Erik Gustafsson tälläsi lämärin B-pisteen yläkaarelta 25 sekuntia ennen erän loppua, eikä pahassa maskissa ollut Kevin Lankinen pystynyt torjumaan laukausta. Kiekko vaikutti kimmonneen tolpasta takaisin peliin, mutta tuomaristo tarkasti tilanteen videolta seuraavalla pelikatkolla. Gustafssonin laukoma kiekko osui maalissa olleeseen kameraan ja kimposi siitä takaisin peliin, joten videotarkastus oli aiheellinen.
Stone_Worlds_CAN

Kolmannessa erässä Ruotsi jäädytti peliä ja keskittyi purkamaan pelivälinettä keskialueelle. Tre Kronor tukki hyvin maalinedustan ja pakotti Suomen kulmiin, mutta ei saanut siirrettyä Leijonien kapteeni Marko Anttilaa. Lempäälän jätti lapioi maalin edestä 4-4 tasoituksen puolitoista minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä.
Ruotsin päävalmentaja Rikard Grönborg haastoi vielä maalia edeltäneen tilanteen, missä Ruotsi katsoi Sakari Mannisen olleen paitsiossa. Tuomaristo tarkasti tilanteen eikä mitätöinyt maalia.
Manninen päätti Ruotsin kisaurakan jatkoajalla, kun hän laukoi kiekon napakasti Lundqvistin vartioiman maalin ylänurkkaan suoran hyökkäyksen päätteeksi. Suomi eteni turnauksen neljän parhaan joukkoon ja lähtee jahtaamaan finaalipaikkaa lauantaina pelattavasta välieräottelusta.
Kaksissa edellisissä arvokilpailuissa - Pyeongchangin olympialaisissa ja viime kevään Tanskan MM-kisoissa - Suomi putosi puolivälierissä. Leijonien edellinen arvokisamitali on kevään 2016 MM-turnauksesta, ja sen jälkeen Suomi on jäänyt mitalisijojen ulkopuolelle peräti neljissä arvokisoissa.
Alkuillan otteluissa Venäjä kukisti Yhdysvallat 4-3 ja Kanadan Sveitsin jatkoajalla 3-2. Kanadan ja Sveitsin ottelu oli todellinen trilleri, sillä Damon Severson laukoi Kanadan tasoitusmaalin vain 0,4 sekuntia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Jatkoajalla Mark Stone päätti Sveitsin kisat ja johdatti maalillaan Kanadan välieriin. Venäjän sankarit olivat Nikita Gusev ja Mihail Sergatshov, jotka saalistivat 1+2 tehopistettä mieheen.

czech voracek 0523
  • Kyllä tämä kertoo siitä, että Euroopastakin löytyy erittäin hyvää kiekkoa, muualtakin kuin Suomesta. Sveitsi pisti jo aiemmin tänään Kanadan NHL-miehet koville pääasiassa Sveitsissä pelaavilla pelaajilla. Sama nyt illemmalla meillä Ruotsia vastaan, Jalonen kertoi.
    Toisessa iltaottelussa Tshekki möyhensi Saksan 5-1, joten välieräpareiksi muodostuivat Venäjä-Suomi ja Kanada-Tshekki. Välierät pelataan lauantaina Bratislavassa.
    - Tiedämme Venäjän tason. Voitimme heidät EHT:llä, ja joukkue on vielä vahvistunut sen jälkeen, Jalonen päätti.