FinlandWINS

Suomi otti neljännen peräkkäisen voittonsa Latvian MM-kisoissa ja vankisti asemiaan B-lohkon kärjessä. Suomi kaatoi lohkon toiseksi viimeisessä ottelussaan sunnuntaina Latvian 3-2 jatkoajalla. Leijonien lohkotaival päättyy tiistaina Kanada-otteluun.

Suomi ja Latvia väänsivät tasaisesti, ja kummallakin oli paikkansa voittaa ottelu. Leijonat kuitenkin käänsi pelin itselleen jatkoajan viime hetkillä, kun Los Angeles Kingsin puolustaja Olli Määttä antoi upean syötön Anton Lundellille, joka otti kiekon haltuun ja siirsi sen tyylikkäästi rystyltä latvialaisvahti Janis Kalninsin selän taakse. Jatkoaikaa oli pelaamatta vain neljä sekuntia, kun Florida Panthersin suurlupaus paketoi illan.
Lundell oli myös viime ottelussa Suomen ratkaisupelaaja ja keräsi tehot 1+1, kun Leijonat kaatoi Saksan maalein 2-1. Tämän kauden HIFK:ssa pelannut sentteri on tehnyt turnauksen kuudessa ottelussa neljä täysosumaa ja viisi tehopistettä. Parissa viime ottelussa hän on ollut Suomen selkeä pelillinen johtaja, vaikka ikää on mittarissa vasta 19 vuotta.

• Lundell on ollut valtavan hyvä ja tehnyt isoja maaleja. Hänen peliään on hauska katsoa, kun hän pelaa näin kovalla itseluottamuksella. Hän ei näytä 19-vuotiaalta pelaajalta, kehui Leijonien puolustaja Oliwer Kaski.
    Kaski muistaa kuulleensa Lundellista ensimmäisen kerran jo muutama vuosi sitten, kun puolustaja viiletti HIFK:n paidassa.
    - Lundell taisi pelata silloin HIFK:n B- tai A-junioreissa, ja hänestä puhuttiin jo silloin kovana pelimiehenä. Tällä Liiga-kaudella nähtiin, kuinka hän dominoi kentällä, ja on upeaa nähdä, että hän vetää samanlaisella itseluottamuksella myös täällä (MM-kisoissa). Hän ei kumartele muille, vaan ottaa pelin omiin käsiinsä, Kaski jatkoi.
    Lundellin, Niko Ojamäen ja Buffalo Sabresissa pelaavan Arttu Ruotsalaisen muodostama kolmikko on noussut Suomen kärkitrioksi. Lundell ja Ruotsalainen ovat olleet äärimmäisen vahvoja kiekon kanssa, ja Ojamäki on tehnyt kentällisessä arvokasta kiekotonta työtä. Ojamäki sanookin, että kentällisen salaisuus on etenkin toimivassa roolituksessa.
  • Itse pyrin olemaan maalilla ja saamaan mailan vapaaksi ja annan kavereiden tehdä taikojaan kiekon kanssa. Heidän kanssaan on hienoa pelata, Ojamäki kiteytti.

Hyvä alku hukattiin
Leijonat lähti otteluun totutun hyvällä liikkeellä ja hallitsikin tapahtumia ensimmäiset minuutit molemmissa päissä kenttää. Vahva rynnistys palkittiin kolmen minuutin pelaamisen jälkeen, kun Marko Anttila heitti kiekon maalille ja Saku Mäenalanen pääsi siirtämään paluukiekon sisään polvisuojuksellaan. Osuma oli entiselle Carolina Hurricanesin laiturille turnauksen ensimmäinen.
Latvia tuli kuitenkin nopeasti peliin mukaan ja piti Suomen varpaillaan. Tasoitus nähtiin vielä avauserässä, kun Martin Dzierkals iski kiekon Säterin vartioimaan maaliin.
Toisessa erässä Leijonat löysi tasonsa vasta viimeisten minuuttien aikana ja teki johtomaalin ajassa 35.39. Ville Pokka laukoi viivasta, ja Edmonton Oilersin entinen rouhija Iiro Pakarinen sai mailansa väliin ja ohjasi kiekon Latvian rysään.
Isännät tekivät 2-2 tasoitusmaalin vasta kuutisen minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Tälläkin kertaa asialla oli Dzierkals, joka päätti suoran hyökkäyksen hienoon ohjaukseen jättäen leijonavahti Harri Säterin voimattomaksi.
Suomi oli moneen otteeseen pulassa Latvian kanssa, mutta turnausisäntä sai törmätä usein tolppien väliin palanneeseen Säteriin, joka torjui ottelussa 32 kertaa. Latvian Kalnins pysäytti kiekon 29 kertaa, ja myös hän teki useamman paraatipelastuksen.
Suomi kärsi ottelussa etenkin Peter Tiivolan loukkaantumisesta ja joutui tahkoamaan puolet ottelusta kolmen sentterin voimin. Lundellin lisäksi Petri Kontiola ja Mikael Ruohomaa urakoivat isot minuutit. Tiivolan poisjäännin takia Suomen kentälliset elivät koko ajan, ja sentterit joutuivat pelaamaan normaalia lyhyempää vaihtoa, millä oli oma vaikutuksensa Suomen pelirytmiin.
Leijonat kohtaa lohkon päätösottelussaan tiistaina Kanadan. Lohkovoitto on Suomen omissa käsissä.
MM-kisapäivän muut tapahtumat
Sveitsi pysyi yhä mukana A-lohkon voittotaistelussa kaatamalla iltapäivällä alkaneessa ottelussa Valko-Venäjän 6-0. Sveitsin peliä johti ex-NHL-pelaaja Joël Vermin tehoillaan 2+1.

Iltapäivän toisessa ottelussa Kanada voitti odotetusti Italian. Ottelu päättyi 7-1. Joukkueen syömähampaat olivat Calgary Flamesin Andrew Mangiapane (2+2) ja Ottawa Senatorsin Connor Brown (0+4). Kanada on B-lohkossa vasta kuudentena, joten joukkueen pudotuspelipaikka ei ole vielä varma asia. Vaahteranlehtipaitojen on otettava pisteitä lohkon päätösottelussaan, jossa se kohtaa Suomen. Jos Kanada häviää Suomelle varsinaisella peliajalla, jää joukkue varmuudella lohkovaiheeseen.
A-lohkon iltaottelussa Ruotsi kaatoi Slovakian 3-1 ja tarrasi viimeiseen pudotuspelipaikkaan. Nihkeän turnauksen pelannut Tre Kronor iski voittomaalin ajassa 51.38, ja osumasta vastasi Buffalo Sabresin maalilinko Victor Olofsson. Ruotsin jatkopaikka ei ole läheskään varma asia, sillä joukkueen niskaan hengittävät pisteen päässä Tshekki ja Tanska. Ruotsilla on pelaamatta vielä yksi ottelu, mutta Tshekillä on jäljellä kaksi ottelua.