Kolme joukkuetta oli putoamisuhan alla maanantain viiden ottelun kierroksella. Florida Panthers ja Minnesota Wild pysyivät vielä mukana taistelussa, mutta Edmonton Oilers joutui laulukuoroon kolmanteen jatkoerään venyneen kamppailun jälkeen.

Florida Panthers - Tampa Bay Lightning 4-1 (voitot 2-3)
Selkä seinää vasten pelannut Panthers piti kautensa elossa kaventaessaan Lightningia vastaan pelattavan ottelusarjan tilaneeksi 2-3. Viidennestä ottelusta voitto irtosi lukemin 4-1.
Tampa Bay teki ottelun ainoan maalinsa heti ensimmäisellä minuutilla ja pysyikin osumallaan johdossa pitkälle toiseen erään. Sen jälkeen verkkoa heilutti kuitenkin vain Panthers, joka nousi toisen erän aikana tasatilanteeseen ja 2-1 johtoon. Toisen maalin syöttänyt Aleksander Barkov alusti kolmannen erän alussa myös seuraavan, kun Patric Hornqvist iski Floridan 3-1 johtoon. Lopullisen ratkaisun laittoi tyhjään maaliin Frank Vatrano.
Panthersin maalia vartioinut tulokasveskari Spencer Knight oli ottelun kirkkain tähti torjuessaan voiton hallitsevasta mestarista kovassa paikassa. Knight torjui NHL-uransa ensimmäisessä pudotuspelissä 36 kertaa, joista peräti 21 heti ensimmäisessä erässä.
Winnipeg Jets - Edmonton Oilers 4-3 je. (voitot 4-0)
Oilersin sinnikäs taistelu sen kauden tärkeimmässä ottelussa päättyi karvaaseen pettymykseen, kun Jets sinetöi jatkopaikkansa voittamalla sarjan suoraan neljässä pelissä. Jets oli lopulta parempi maratoniksi venyneessä taistossa, joka ratkesi vasta kolmannessa jatkoerässä.
Connor McDavid teki pudotuspelien ensimmäisen maalinsa Jesse Puljujärven kirjauttaessa syöttöpisteen, mutta sekään ei riittänyt ottelua vielä kolmannessa erässä johtaneelle Oilersille. Kaksi maalia Winnipegille tehnyt Mark Scheifele vei ottelun jatkoeriin, missä Kyle Connor ratkaisi taiston ajassa 106.52.

WPG-EDM: Connor ratkaisee kolmannessa jatkoerässä

Vegas Golden Knights - Minnesota Wild 2-4 (voitot 3-2)
Wild pysyi mukana taistelussa hakemalla ryöstövoiton T-Mobile Arenasta. Mark Stone teki Golden Knightsille ottelun avausmaalin, mutta Wild vastasi nopeasti iskemällä kolmesti peräkkäin vielä ennen ensimmäistä erätaukoa.
Vegas lähti toisessa erässä vimmattuun takaa-ajoon ja voitti erän laukaukset peräti 22-1. Alec Martinezin ylivoimamaali piti tilanteen tiukkana, eikä Minnesota päässyt huokaisemaan helpotuksesta ennen vihoviimeistä peliminuuttia ja tyhjään maaliin viimeisteltyä ratkaisua.
Cam Talbot torjui Wildin maalilla 38 kertaa. Golden Knights voitti ottelun laukaustilaston selkein lukemin 40-14.

VGK-MIN: Kaprizovin ensimmäinen playoff-osuma

Pittsburgh Penguins - New York Islanders 2-3 je. (voitot 2-3)
Ilja Sorokin otti hurjat 48 torjuntaa Islandersin maalilla, kun saarelaiset kaatoivat Penguinsin toisessa jatkoerässä ja siirtyivät ottelusarjassa 3-2 johtoon. Penguins dominoi laukaustilastoa, mutta ei kyennyt irtiottoon maalinteossa.
Jevgeni Malkinin ja Bryan Rustin osumat veivät isännät kahdesti johtoon, mutta molemmilla kerroilla Islanders tuli tasoihin. Leo Komarov kirjautti syöttöpisteen 2-2 osumaan. Ratkaisu nähtiin toisen jatkoerän avausminuutilla, kun Josh Bailey katkaisi Penguins-veskari Tristan Jarryn syöttöyrityksen ja laukoi kiekon maaliin.
Penguinsin Kasperi Kapanen jäi tehopisteittä ja pari pykälää pakkasen puolelle.

PIT-NYI: Bailey ratkaisee toisen jatkoerän alussa

Montreal Canadiens - Toronto Maple Leafs 1-2 (voitot 1-2)
Maple Leafs siirtyi Canadiensia vastaan pelattavassa sarjassa 2-1 johtoon voittamalla kolmannen ottelun vieraskentällä samoin numeroin. Kaikki vähämaalisen koitoksen osumat tehtiin toisessa erässä noin yhdeksän minuutin aikana.
William Nylander iski ensin Torontolle, minkä jälkeen Nick Suzuki tasoitti. Maple Leafsin toisen ja ratkaisevan maalin teki Morgan Rielly. Montrealin kiri oli kova, mutta vieraiden maalivahti Jack Campbell torjui päätöserässä 14 kertaa ja Maple Leafs poistui kaukalosta voittajana.
Canadiensin Artturi Lehkonen joutui jättämään ottelun kesken varhaisessa vaiheessa saatuaan ensimmäisessä erässä osuman päähänsä. Hänen joukkuetoverinsa Jesperi Kotkaniemi ja Joel Armia eivät päässet pisteille.

MTL-TOR: Rielly laukoo Maple Leafsin johtoon