Oilers_84_525

KIEKKOHISTORIASSA TÄNÄÄN: 26.5.
1988: Edmonton Oilers jatkoi dynastiaansa ja aloitti NHL-perinteen samana iltana.

Oilers voitti Stanley Cupin jo neljännen kerran viiden vuoden sisään kukistamalla Boston Bruinsin Northlands Coliseumissa pelatussa viidennessä loppuottelussa 6-3. Oilers vei finaalisarjan voitoin 4-0, sillä Boston Gardenissa pelattu neljäs finaali keskeytettiin sähkökatkon takia tasatilanteessa 3-3.
Viidennessä finaalissa tehot 1+2 iskeneestä Wayne Gretzkystä tuli NHL-historian ensimmäinen pelaaja, joka on tehnyt urallaan NHL:n pudotuspeleissä 250 tehopistettä. Oilers oli NHL-historian ensimmäinen joukkue, joka on voittanut 11 kotiottelua yhden playoff-kevään aikana.
Oilers oli myös ensimmäinen joukkue, joka kokoontui ottelun loputtua jäälle ottamaan joukkuekuvan Stanley Cup -pokaalin kanssa.
MUITA MERKKIPAALUJA
1992: Puolustava mestari Pittsburgh Penguins nousi kolmen maalin takaa 5-4 voittoon Chicago Blackhawksista Civic Arenassa pelatussa ensimmäisessä cup-finaalissa. Chicago näytti repivän riittävästi etumatkaa, kun Brent Sutter vei joukkueensa toisen erän puolivälissä 4-1 johtoon. Rick Tocchet ja Mario Lemieux olivat kuitenkin toista mieltä ja kavensivat tilanteeksi 4-3 ennen erätaukoa. Jaromir Jagr tasoitti lukemiksi 4-4, kun päätöserää oli jäljellä 4.55. Lemieux laukoi voittomaalin vain 13 sekuntia ennen loppusummeria. Tappio katkaisi Chicagon ennätyksellisen 11 ottelun playoff-voittoputken.
1995: Neal Broten iski illan toisen maalinsa, kun jatkoerää oli pelattu 18.36, ja ratkaisi New Jersey Devilsille 2-1 voiton vierasjoukkue Penguinsista Itäisen konferenssin välieräsarjan neljännessä ottelussa. Brotenin voittomaali syntyi Devilsin 51. laukauksella Ken Wreggetin vartioimaa Penguinsin maalia kohti. Devils meni paras seitsemästä -sarjassa 3-1 johtoon.
2001: Patrick Roy pelasi uransa 18. playoff-nollapelin ja Joe Sakic teki kaksi maalia, kun Colorado Avalanche kukisti New Jerseyn ensimmäisessä cup-finaalissa puhtaasti 5-0. Kyseessä oli Roylle (25 torjuntaa) yhdeksäs peräkkäinen voitto cup-finaaleissa. Sakic laukoi osumansa ottelun ensimmäisessä ja toisessa erässä.
2009:Penguins pääsi Stanley Cup -finaaleihin toisena vuonna peräkkäin päihittämällä Carolina Hurricanesin idän finaaleissa voitoin 4-0. Penguins voitti RBC Centerissä pelatun neljännen ottelun 4-1. Sidney Crosby pohjusti kaksi maalia, ja Marc-Andre Fleury venyi 30 torjuntaan. Penguins hävisi edellisvuoden cup-finaalisarjan Detroit Red Wingsille kuudessa ottelussa.
2015: New York Rangers vältti putoamisen idän finaaleissa voittamalla Tampa Bay Lightningin kuudennessa ottelussa Amalie Arenassa lukemin 7-3. Rangersin tehomies oli pisteet 3+2 iskenyt Derick Brassard. Rick Nashin ja J.T. Millerin pistesarakkeisiin kirjattiin 1+3. Rangers johti kahden erän jälkeen 2-1, mutta intoutui mättämään viisi osumaa päätöserässä.