TDIH-May17-BryanTrottier

KIEKKOHISTORIASSA TÄNÄÄN: 17.5.
1983: New York Islanders voitti Stanley Cupin jo neljäntenä peräkkäisenä vuonna.

Islanders iski kolme maalia jo avauserässä ja voitti Edmonton Oilersin Nassau Coliseumissa pelatussa neljännessä cup-finaalissa 4-2. Islanders vei mestaruuden nimiinsä puhtaasti voitoin 4-0. Bryan Trottier, John Tonelli ja Mike Bossy tekivät kolme maalia minuutin ja 37 sekunnin sisään vieden Islandersin karkumatkalle. Ken Morrow varmisti voiton laukomalla kiekon tyhjään maaliin. Bossysta tuli Jack Darraghin (1920-21) jälkeen ensimmäinen pelaaja, joka on tehnyt Stanley Cupin kohtalon ratkaisseen voittomaalin peräkkäisinä vuosina.
Islandersin maalivahti Billy Smith torjui neljännessä finaalissa 24 kertaa ja pokkasi playoffien arvokkaimmalle pelaajalle myönnettävän Conn Smythe Trophyn. Oilersin Wayne Gretzky ei tehnyt finaalisarjassa ainoatakaan maalia.
MUITA MERKKIPAALUJA
1979: Montreal Canadiensin Ken Drydenista tuli NHL-historian ensimmäinen maalivahti, joka on päässyt tehopisteille Stanley Cup -finaaleissa. Dryden sai syöttöpisteen maaliin, jonka Jacques Lemaire viimeisteli päätöserässä ajassa 17.10. Canadiens voitti Madison Square Gardenissa pelatussa kolmannessa cup-finaalissa New York Rangersin 4-1. Dryden torjui ottelussa 19 kertaa ja päästi taakseen vain Ron Duguayn laukauksen kolmannessa erässä. Montreal meni finaalisarjassa 2-1 johtoon.

051017DrydenTDIH

1981: Islandersin Butch Goringista tuli NHL-historian ensimmäinen pelaaja, joka on tehnyt playoff-hattutempun kahdessa eri seurassa. Goring vauhditti kolmella osumallaan Islandersin 7-5 voittoon Minnesota North Starsista Met Centerissä pelatussa kolmannessa cup-finaalissa. Neljä vuotta aiemmin Goring iski hattutempun pelatessaan pudotuspelejä Los Angeles Kingsin paidassa. Mike Bossy teki ottelussa maalin ja otti nimiinsä playoffien piste-ennätyksen (30). Minnesotan Dino Ciccarelli kirjautti puolestaan tulokkaiden piste-ennätyksen pudotuspeleissä (21).
1987: Wayne Gretzkystä tuli NHL-historian ensimmäinen pelaaja, joka on tehnyt urallaan 200 playoff-tehopistettä. Gretzky kirjautti tehot 1+1, kun Edmonton voitti Philadelphia Flyersin Northlands Coliseumissa pelatussa ensimmäisessä cup-finaalissa 4-2. Gretzky teki ottelun avausmaalin ensimmäisen erän lopulla ja pohjusti Paul Coffeyn osuman päätöserässä.
1991: Mario Lemieux teki Pittsburgh Penguinsin playoff-ennätyksen laukomalla maalin seitsemännessä peräkkäisessä ottelussa ja venyttämällä pudotuspelien pisteputkensa 15 otteluun, mikä oli niin ikään seuraennätys. Penguins voitti North Starsin Civic Centerissä pelatussa toisessa cup-finaalissa lukemin 4-1. Lemieux alusti Kevin Stevensin osuman avauserässä ja teki itse 3-1 maalin Jon Caseyn taakse toisen erän lopulla. Tom Barrasso torjui 39 kertaa ja auttoi Pittsburghia tasoittamaan finaalisarjan 1-1:een.

051017Lemieux1991Final

2011: Tyler Seguin sivusi tulokkaiden yhden erän piste-ennätystä pudotuspeleissä tehtyään kaksi maalia ja annettuaan kaksi maalisyöttöä ottelun toisessa erässä, kun Boston Bruins otti Tampa Bay Lightningista 6-5 voiton TD Gardenissa pelatussa idän toisessa finaalissa. Vuoden 2010 NHL Draftissa toisena varatusta Seguinista tuli NHL-historian ensimmäinen alle 20-vuotias pelaaja ja toinen tulokas, joka on pystynyt tekemään neljä tehopistettä yhdessä playoff-ottelun erässä.
2013: Sidney Crosby iski hattutempun, kun Penguins voitti Ottawa Senatorsin Consol Energy Centerissä pelatussa Itäisen konferenssin välieräsarjan toisessa ottelussa 4-3. Kolmen maalinsa myötä Crosby saavutti urallaan 100 pudotuspelipisteen rajan. Hän tarvitsi sadan pisteen kokoamiseen 75 playoff-ottelua, mikä oli NHL-historian viidenneksi nopein suoritus. Crosby teki kolmannen maalinsa ja vei Pittsburghin 3-1 johtoon, kun ottelua oli pelattu 21.15. Brenden Morrow'n toisessa erässä laukoma osuma jäi ottelun voittomaaliksi.