ovi-vasy

Washington Capitals, Tampa Bay Lightning, Vegas Golden Knights ja Winnipeg Jets taistelevat paikasta Stanley Cup -finaaleihin. NHL.com/fi pitää sinut ajan tasalla konferenssifinaalien tilanteesta. Listaamme jokaisen ottelun jälkeen viisi avainasiaa, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Idän finaalisarjan viides kamppailu oli tiukka, kaksijakoinen vääntö. Tampa aloitti ryminällä kotiyleisön iloksi ja sai otteluun salama-alun. Washingtonin kiri ja valtaisa rynnistys käynnistyi toisessa erässä, mutta ei lopulta riittänyt, vaan Lightning vei ottelun nimiinsä maalein 3-2 ja on nyt yhden voiton päässä Stanley Cup -finaalipaikasta. Ottelun sankareiksi nousivat Tampan maalivahti Andrei Vasilevskin lisäksi myös joukkueen nelosketjun pelaajat, joka tekivät pyyteetöntä työtä koko pelin ajan ja onnistuivat mallikkaasti kentän molemmissa päissä.
Viimeisimmät uutiset NHL:n pudotuspeleistä kertoo Twitterissä [@NHL\_fi]
Seuraavassa on viidennestä ottelusta poimitut viisi ratkaisun avainta.
1. Washington jäi alussa telineisiin
Lightning sai otteluun salama-alun, kun kiekko oli ensimmäistä kertaa Braden Holtbyn selän takana jo 19 sekunnin pelin jälkeen. Cedric Paquette onnistui iskemään kevään pudotuspelien avausmaalinsa Ryan Callahanin syötöstä ja löi alkutahdit isäntien hurjalle alkurynnistykselle.

Lisää seurasi reilun yhdeksän minuutin kohdalla, kun Ondrej Palat lisäsi Lightningin johdon jo 2-0:aan Nikita Kutsherovin syötöstä. Isännät veivät ensimmäisen erän nimiinsä selvästi, vaikka maalinteossa onnistuivat vain kaksi kertaa. Molempia ensimmäisen erän maaleja edelsi Capitals-puolustaja Dmitri Orlovin kiekonmenetys. Erän laukaustilastoa kotijoukkue hallitsi lukemin 13-4.
Toisen erän alku oli kopio ensimmäisestä, kun Callahan taisteli kiekon Holtbyn ohi jo kolmannen kerran. Maalia tarkasteltiin videolta, sillä Capitalsin päävalmentaja Barry Trotzin mielestä Callahan teki maalin kädellään. Videotarkistuksen jälkeen maali hyväksyttiin.
Tämän jälkeen Washington pääsi yhä paremmin peliin mukaan. Kiri käynnistyi toisen erän puolessavälissä, kun Jevgeni Kuznetsov taituroi 1-3 kavennusosuman.
2. Tampan nelosketju tehokkaana ja tarkkana
Chris Kunitz (0+1), Paquette (1+0) ja Callahan (1+1) pelasivat mainion ottelun. Tehopisteiden lisäksi kolmikon teholukema oli +2. Trion esitys oli tasapainoinen koko ottelun ajan ja molemmissa päissä kenttää.
Erityisesti Capitalsin ykkösketjun (Aleksandr Ovetshkin - Nicklas Bäckström - Jevgeni Kuznetsov) nollaaminen täysin on uskomaton suoritus. Vielä uskomattomammalta kuulostaa se, että laukaisukone Ovetshkin ei saanut ottelussa aikaiseksi kuin kolme laukausta - toki hän onnistui kolmannen erän lopussa iskemään vieraille 3-2 kavennusmaalin.
- Yritämme aina tehdä parhaamme, kun vastassa on kova ketju, jolla on nopeutta ja taitoa. He ovat todella taitavia. Heille ei saa antaa yhtään tilaa eikä aikaa, ne yritämme viedä heiltä pois, kuvaili ottelun ykköstähdeksi valittu Callahan NBC Sportsin haastattelussa ottelun jälkeen.
Washingtonin ykkösnyrkki olisi taatusti paljon vaarallisempi, mikäli idän neljännessä finaalissa paluun kaukaloon tehnyt ruotsalaistaituri Nicklas Bäckström olisi täydessä iskussa. Saattaa olla, että ruotsalaistähden sivussa pitänyt vamma haittaa edelleen hänen pelaamistaan, sillä sen verran kaukana hän on omasta normaalista pelitasostaan.
3. Capitalsin rynnistystä ei palkittu
Capitals heräsi toisen erän puolessa välissä taisteluun mukaan Kuznetsovin kavennusmaalin myötä. Washington sai pelin kulkemaan ja hyökkäykset vyöryivät vääjäämättä kohti Andrei Vasilevskin vartioimaa Lightningin maalia.
Kotijoukkueen avauserän pyörityksen jälkeen osat vaihtuivat totaalisesti, ja kahden jälkimmäisen erän kenttätapahtumia hallitsi vierasjoukkue, varsinkin ottelun kolmannessa erässä. Capitals voitti laukauksen kahdessa viimeisessä erässä 26-9.
- Rauhoitimme liikaa omaa pelaamistamme. Totta kai täytyy antaa pisteitä myös vastustajalle. He ovat hyvä joukkue ja käyttävät kyllä tilaisuuden, jos heille antaa pelin hallinnan. Meidän täytyisi saada ote pelistä takaisin nopeammin. Tänään emme siinä täysin onnistuneet, mutta lopulta saimme kuitenkin voiton, ja se on tärkein, Callahan pyöritteli.

4. Vasilevski viimeisenä lukkona
Tampassa pelatuissa sarjan kahdessa ensimmäisessä ottelussa Vasilevski ei ollut pelinsä ytimessä. Virheitä tuli, ja se näkyi karusti tulostaululla. Hän nousi vierasotteluissa omalle tasolleen. Ennen viidettä ottelua amerikkalaismedioissa puhuttiin Vasilevskin henkisestä hyvinvoinnista ja siitä, onko hänestä pitämään tasonsa myös kotiyleisön edessä.
Mitä vielä, venäläisvahti näytti säilyttäneen huikean torjuntavireensä ja otti tukun tärkeitä torjuntoja, joilla hän masensi Washingtonin kiriä ja teki ottelusta erittäin vaikean vastustajalle.
- Kukaan pukukopissa ei ole ollut lainkaan huolissaan hänestä. Kuulimme kyllä myös huhuista ja nauroimme niille. Hän on ollut meidän selkärankamme koko kauden, ja hän on yksi iso syy, miksi meillä on ollut tällainen kausi ja miksi olemme nyt tässä. Hän näytti sen jälleen tänä iltana, Callahan kehui vuolaasti Vasilevskin panosta.

Ottelun kolmostähdeksi valittu Vasilevski koppasi kiekon 28 kertaa kiinni ja oli ehdottomasti tärkeä lenkki Tampan voitossa.
5. Ottelussa ainoastaan yksi jäähy
Ottelu oli erittäin siisti, eivätkä ottelun oikeudenjakajat Wes McCauley ja Chris Rooney viheltäneet kuin yhden rangaistuksen, joka tuli heti ensimmäisessä erässä Washingtonin hyökkääjä Brett Connollylle kiinnipitämisestä. Tampa ei onnistunut hyödyntämään ylivoimaansa.
Capitalsin leirissä varmasti toivottiin, että he olisivat saaneet erikoistilanteesta kiriapua takaa-ajoon ottelun viimeisessä erässä, mutta Ovetshkin ja kumppanit eivät päässeet kertaakaan kokeilemaan ylivoimansa toimivuutta.