Flower1_428

Pittsburgh Penguinsin kannattajilta pääsi ensimmäisen konferenssivälierän jälkeen aivan varmasti valtava huokaus. Heidän joukkueensa ei pelkästään lähtenyt kaukalosta voittajana Washington Capitalsia vastaan pelatun ottelun jälkeen, vaan he saivat nähdä, kuinka heidän joukkueensa viimeisenä lukkona seisoi, torjui, heilui ja huhki todella loistava maalivahti.

Vaikka Sidney Crosby teki Penguinsin 3-2 voitossa kaksi maalia toisessa erässä vajaaseen minuuttiin, eikä Penguins joutunut kapteeninsa osumien ansiosta ottelussa kertaakaan tappioasemaan, oli tärkein vastuunkantaja tolppien välissä.
Marc-Andre Fleury on kantanut ykkösvahdin asemaa siitä saakka kun Matt Murray loukkaantui pahimpaan mahdolliseen aikaan eli pudotuspelien ensimmäisen kierroksen avausottelun lämmittelyssä. Fleury ei varsinaisesti ollut viime aikoina vakuuttanut otteillaan, mutta Washingtonia vastaan hän oli viimeinen asia, josta Penguinsin tarvitsi huolehtia.
Fleury torjui 33 kertaa ja joutui antautumaan kahdesti, mutta kummastakaan osumasta ei voi syyttää maalivahtia. Aleksandr Ovetshkinin ylänurkkakuti oli tulinen ja tarkka, ja Jevgeni Kuznetsov sai viimeistellä loistavan poikittaissyötön jälkeen lähes tyhjään maaliin.
Fleury piti joukkuettaan pystyssä viimeisillä minuuteilla, kun Capitals painoi valtavalla höyryllä päälle. Hän torjui kuusi kertaa viimeisten kolmen minuutin ja kahdeksan sekunnin aikana. Tärkeimmät torjuntansa Fleury teki ilman mailaa vajaat kolme minuuttia ennen loppua, kun Capitals sai aikaan hänen maalilleen valtavan kaaoksen ja John Carlson sekä Nate Schmidt pääsivät ampumaan.
- En nähnyt kiekkoa hetkeen. Minulla ei ollut mailaa, joten yritin vain pysäyttää kiekon. Se oli hauskaa, Fleury sanoi ottelun jälkeen.

• Odotin vain, milloin vihellys tulee. Marc otti isoja torjuntoja, ja niitä hän on ottanut koko pudotuspelien ajan. Hän on torjunut, kun sitä on tarvittu. Se oli meille tärkeä osa tätä peliä, sanoi Penguinsin päävalmentaja Mike Sullivan lehdistötilaisuudessaan.
    - Siinä tuli tärkeitä torjuntoja, ja kaikki heittäytyivät kiekon eteen. Sitä tullaan näkemään tähän aikaan vuodesta. "Flower" (Fleury) oli loistava, etenkin heidän kovan loppukirinsä aikana, ylisti Crosby.
    Viimeisten kahden minuutin aikana yrittivät vuoroillaan T.J. Oshie ohjaamalla sekä Matt Niskanen ja Ovetshkin kovilla kaukolaukauksilla, mutta Fleury torjui kaiken.
    Fleury aloitti runkosarjassa 34 peliä ja voitti niistä 18. Hän torjuntaprosenttinsa oli 90,9 ja päästettyjen maalien keskiarvonsa 3,02. Nyt hän on pelannut kuusi pudotuspeliottelua voittaen niistä viisi torjuntaprosentilla 93,4. Hänen taakseen on mennyt keskimäärin 2,43 maalia ottelua kohden.
    Tämän kevään pudotuspelilukemat ovat Fleuryn koko NHL-uran lukuja paremmat (90,8 % ja 2,64 maalia ottelua kohden).
    Fleury ei tosin ollut yksin alakerran taistelussaan. Capitals ei saanut lauottua ensimmäisessä erässä kuin kuusi kertaa kohti hänen maaliaan. Avauserään mahtui esimerkiksi yli 12 minuutin jakso, jolloin Capitals ei saanut aikaiseksi laukaustakaan maalia kohti.
    - Ensimmäinen erämme oli hyvä. He saivat vain kuusi laukausta. Emme saaneet itsekään paljoa, mutta parempi tämä peli oli kuin aloituksemme Columbusta vastaan, kun he ampuivat 15 kertaa. Fleuryn piti sulkea kiekkoa vähemmän, mikä oli myös hyvä asia, tuumasi voittomaalin tehnyt Nick Bonino.
    - Emme voi pelata näin heitä vastaan. Penguins on kokenut ja taitava joukkue. Kun he saavat paikkoja, he käyttävät ne, manaili Fleuryn kertaalleen ohittanut Ovetshkin.
    Sarjaa on odotettu myös Crosbyn ja Ovetshkinin kolmantena kohtaamisena pudotuspeleissä. Vaikka pelaajat itse ovat muistuttaneet, että kyseessä on joukkue joukkuetta vastaan käytävästä sarjasta, molemmat tähdet nousivat myös esiin.
    Crosby otti Ovetshkinista hienoisen niskalenkin kahdella maalillaan. Hän viimeisteli toisessa erässä nopeat maalit, ja ne olivat myös miehen ensimmäiset tilastomerkinnät tähän sarjaan. Ovetshkin oli päässyt pöytäkirjoihin jo ensimmäisessä erässä, kun hän otti keskialueella erittäin turhan jäähyn ajassa 3.38.
    - Saimme alussa ylivoimankin, mikä auttoi. Pelasimme hyvin tänään. Joitain asioita pitää parantaa, mutta pelasimme hyvän pelin ja asenteemme oli kohdallaan. Ensimmäisellä kymmenellä minuutilla olimme joka puolella. Toisessa erässä saimme maalit. Ne antoivat momentumin meille. Meidän piti vain jatkaa nopeaa pelaamista, tuumasi Crosbyn ketjukaveri ja molempiin kapteenin maaleihin syöttöpisteet saanut Patric Hörnqvist.
    Varsinkin ensimmäisessä maalissa päävalmentaja Sullivanin peluutus onnistui, sillä Crosbyn ketju pääsi hetkellisesti pelaamaan jotain muuta kuin heidän jonkinmoiseksi päällystakikseen laitettua ketjua vastaan.
    - Olimme tulossa vaihtoon, kun meidät laitettiin heti takaisin. Saimme nopean hyökkäyksen ja laitoimme kiekon sisään. Näin se menee joskus, totesi Crosby avausmaalistaan.

Hörnqvist teki eritoten toisessa maalissa ison työn maalin edessä, josta hän sai syötettyä kiekon Crosbylle, jolle aukeni tyhjä maali eteensä.
- Näin hänet (Crosby) siinä. Oli onneakin, että sain kiekon hänen lapaansa. Hyvä peli kaiken kaikkiaan laukauksineen. Sain irtokiekon, ja näin maalit tehdään tässä sarjassa, ruotsalaisjärkäle totesi.
Crosby on nyt viiden ottelun pisteputkessa, ja hänen pudotuspelisaldonsa on tältä keväältä 4+5=9 pistettä. Washington-sarjan avauspeli oli hänelle uransa 51. vähintään kahden tehopisteen pudotuspeliottelu. Crosby nousi tilastossa tasoihin Mario Lemieux'n kanssa ja ohitti Jaromir Jagrin.
Crosbylla on tilillään aktiivipelaajista eniten vähintään kahden tehopisteen pudotuspeliotteluita.
Sarja jatkuu lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Suomen aikaa.