NSH-CGY: Tkachukin voittomaali jalkojen välistä

Kahden maalin etumatkaa on usein sanottu jääkiekon vaarallisimmaksi johdoksi. Etenkin, jos kahden maalin johdossa lähtee kolmanteen erään.

Asiasta voi kysyä vaikka Suomen vuoden 2001 MM-joukkueen pelaajilta ja johtoryhmältä. Suomi johti Tshekkiä 2-0 tuon vuoden MM-finaalissa, mutta tshekit puskivat rinnalle kolmannessa erässä ja jatkoajalla maailmanmestareiksi.
Torstain NHL-kierroksella kahden maalin johtoaseman vaarallisuuden todisti karvaasti Vegas Golden Knights. Joukkue karkasi päätöserän alussa 4-2 johtoon Cody Glassin ja Mark Stonen täysosumilla. Montreal Canadiens vaikutti lyödyltä.
Canadiens nousi maalin päähän Tomas Tatarin täysosumalla erän puolivälin jälkeen. Golden Knights sai vielä tilaisuuden johtoaseman palauttamiseen kahteen maaliin, mutta Keith Kinkaid ei ollut enää yllätettävissä Canadiensin maalilla.

VGK-MTL: Domi ratkaisee jatkoajalla

• Vastustajalla oli ottelut peräkkäisinä iltoina. Jätimme hommat kesken kolmannessa erässä. Tällainen ei riitä eikä ollut tarpeeksi hyvä esitys meiltä, Golden Knightsin hyökkääjä Jonathan Marchessault tuumi.
    Peräkkäisistä otteluista huolimatta väsymys ei painanut Canadiensia, vaan joukkue hyödynsi vastustajansa lepsuilun. Pari minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä Joel Armia pohjusti paikan Brendan Gallagherille, joka niittasi tasoituksen. Jatkoajalla Max Domi yllätti Golden Knightsin vain 26 sekunnin jälkeen ja ratkaisi maukkaan voiton Canadiensille. Ratkaisija Domin mukaan Golden Knightsin johto olisi voinut revetä isommaksi ilman loistavasti pelannutta Kinkaidia.
    Lisää aiheesta: [Granlund toivoo rikkonaisten kausien olevan ohi]
    - Kaiken kaikkiaan tämä oli valtava ottelu. Erityisesti se oli iso ottelu maalivahdillemme. Hän pelasi uskomattomasti. Hän antoi meille mahdollisuuden, ja käytimme sen. Osoitimme hienosti luonnettamme, Domi summasi.
    NHL:n pelityyli on muuttunut avoimemmaksi sekä railakasta hyökkäyspeliä sallivammaksi, ja maalimäärät ovat kasvaneet. Ennen johtoa pystyi helpommin suojelemaan lihamuurilla, mutta nykyisessä sarjassa Connor McDavidin, Auston Matthewsin, Mikko Rantasen ja Sebastian Ahon kaltaiset pelaajat raatelevat kankeajalkaisen puolustuksen hajalle.

CAR-WSH: Aho iskee vastahyökkäyksestä

Vuosituhannen alussa NHL:n tilanne oli toinen, mutta kansainvälisessä jääkiekossa nähtiin silloinkin ihmenousuja. Alussa mainitun MM-finaalin lisäksi suomalaiset kokivat katkeran tappion myös kaksi vuotta myöhemmin MM-kotikisojen puolivälierässä. Suomi höyhensi Ruotsia 5-1 hattutempun tehneen Teemu Selänteen johdolla, mutta länsinaapuri nousi tasoihin ja lopulta 6-5 voittoon. Ja olihan Ruotsin nousuja todistettu MM-jäillä jo esimerkiksi 1986 ja 1991, kun ensin Anders "Masken" Carlsson ja sitten Mats Sundin kiusasivat Suomea. Kummallakin kerralla Suomi menetti lopussa kahden maalin johdon.
Torstain NHL-kierroksella Nashville Predators johti kolmanteen erään lähtiessä Calgary Flamesia 4-1, mutta möhli johtonsa. Rasmus Anderssonin kolmannen erän alun kavennus palautti hieman uskoa Flamesin pelaajille. Joukkue lunasti palkinnon yrittämisestään, kun Elias Lindholm ja Alan Quine punnersivat Flamesin tasoihin erän jälkimmäisellä puoliskolla.
- Lopetimme pelaamisen toisessa erässä ja vielä pahemmin kolmannessa erässä, toisessa erässä kaksi alivoimamaalia tehnyt Predatorsin Calle Järnkrok tuumi.

NSH-CGY: Järnkrok iskee alivoimalla toistamiseen

Austin Watson iski Predatorsin takaisin johtoon alle puolitoista minuuttia ennen loppua, mutta Flames osoitti vielä venymistään. Matthew Tkachuk napautti pelin tasoihin 39 sekuntia ennen päätössummeria. Jatkoajalla Tkachuk huipensi voittomaalillaan joukkueensa riemun ja Predatorsin kauhujen illan.
- Kun häviät ottelun tähän tapaan, haluat vain päästä takaisin jäälle ja takaisin hommiin niin nopeasti kuin mahdollista, Predatorsin valmentaja Peter Laviolette sanoi.
Predators pääsee tositoimiin nopeasti, sillä se kohtaa lauantaina kotonaan New York Rangersin. Flames jatkaa vieraskiertuettaan Columbus Blue Jacketsin luo. Flamesin kirin käynnistäneen Anderssonin mukaan torstain kaltaisesta voitosta voi ammentaa paljon tulevaan.
- Mielestäni kaikki 24 kaveria saavat paljon itseluottamusta tällaisesta voitosta. Nyt pitää vain jatkaa samaan malliin eteenpäin. Täytyy aloittaa ottelu paremmin ja pelata loppu kuten nyt pelasimme, hän paalutti.