Aho_515

Suomi varmisti B-lohkon voiton jääkiekon MM-kisoissa, kun se kukisti alkusarjan päätösottelussaan Yhdysvallat maalein 6-2 (2-0, 1-0, 3-2). Hyökkääjät Sebastian Aho (3+0) ja Veli-Matti Savinainen sekä puolustaja Markus Nutivaara (0+2) olivat Leijonien tehomiehet tiistai-iltapäivänä pelatussa ottelussa.

Hattutempun iskenyt Aho on tehnyt Tanskan turnauksessa jo 9+8=17 tehopistettä. Ennen Ahoa MM-historiassa suomalaisista vain Saku Koivu (4+12) ja Petri Kontiola (8+8) olivat yksissä MM-kisoissa pystyneet keräämään 16 pistettä, joten Aho otti nimiinsä Leijonien piste-ennätyksen. Aho sivuaa yhdeksällä osumallaan myös suomalaisten maaliennätystä, jota hän pitää nyt hallussaan Lauri Monosen, Hannu Järvenpään, Jarkko Varvion ja Jarkko Immosen kanssa.
- Tuon jälkeen, kun vähän sössittiin pari peliä, tätä suoritusta arvostaa vielä enemmän. Saimme kaadettua nämä kovat maat. Ei tähän auta jäädä maiskuttelemaan, kun seuraava iso peli on edessä, Aho tuumi Ylen haastattelussa.
Suomi kesti ensimmäisen erän alkupuolella Miika Koiviston rangaistuksesta aiheutuneen alivoiman. Erän puolivälissä Aho viimeisteli turnauksen seitsemännen täysosumansa ja iski Leijonat 1-0 johtoon. Savinainen merkkautti syöttöpisteen Ahon maaliin, jonka pisterohmu laukoi maalin takaa. Kiekko kimposi verkkoon Yhdysvaltojen maalivahti Keith Kinkaidin varusteista.
Pian johtomaalin jälkeen Suomi pääsi pelaamaan ylivoimaa, kun Cam Atkinson koukki liukasliikkeistä Ahoa ja sai kahden minuutin jäähyn. Ylivoima ei kuitenkaan tuottanut tulosta.
Erän lopussa Aho tuplasi ottelun maalisaldonsa ja Suomen johdon onnekkaasti. Nutivaaran rännisyöttö kimposi päädystä maalin kulmalle, josta Aho pääsi yllättämään hölmistyneen maalivahti Kinkaidin.
- Pari aika onnekasta pomppua, mutta nyt sattui pomppimaan. Nyt oli pikkuisen erilainen päivärytmi kuin muissa otteluissa, jotka ovat olleet kasin pelejä, Aho tuumi C Moren haastattelussa ja viittasi tavallisesti Tanskan aikaa iltakahdeksalta alkaneisiin otteluihin.
Leijonat joutui lähtemään toiseen erään alivoimalla, koska Eeli Tolvanen otti kahden minuutin jäähyn vain kolme sekuntia ennen avauserän päättymistä. Leijonat taisteli hyvin ja kesti ottelun toisen alivoimansa.
Mikko Rantanen teki Suomen kolmannen maalin, kun hän lusikoi irtokiekon verkkoon lähietäisyydeltä. Toisessa erässä syntyneeseen maaliin saivat syöttöpisteet Markus Nutivaara ja Mikael Granlund. Nutivaara laukoi kiekon maalille, mistä raamikas Rantanen taiteili erän ainoan täysosuman.
Kolmannessa erässä Yhdysvallat sähelsi väärän vaihdon ja joutui alivoimalle. Suomi ei jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä, vaan Marko Anttila teki Leijonille jo neljännen osuman. Syöttöpisteet merkittiin Sakari Manniselle ja Saku Mäenalaselle.

Erän puolivälissä Miika Koivisto otti jäähyn ja Yhdysvallat maalivahdin pois maaliltaan. Pyöritys tuotti tulosta, kun Patrick Kane iski 1-4 kavennuksen. Hetki tämän jälkeen Kasperi Kapanen herkutteli Suomelle jo viidennen maalin. Derek Ryan kavensi vielä kerran, mutta enempään Yhdysvaltojen kiri ei riittänyt. Aho viimeisteli loppulukemat tyhjään maaliin.
- Ehkä tämä on uran tähän asti paras turnaus, mutta ei tässä auta alkaa leijumaan. Täytyy pitää jalat maassa ja tehdä kovasti hommia, Aho kertoi Ylelle.
Ottelussa 23 kertaa torjunut Harri Säteri jatkoi vahvoja otteitaan Suomen maalilla. Yhdysvaltojen Kinkaidille kertyi 21 torjuntaa.
Suomi saa torstain puolivälierässä vastaansa Sveitsin, joka varmisti A-lohkon neljännen sijan voitettuaan Ranskan maalein 5-1. Muut puolivälieräparit selviävät myöhemmin tiistaina.
- Meillä on ollut koko ajan positiivinen ilmapiiri kopissa. Olemme pelanneet raikasta ja ennakkoluulotonta lätkää läpi alkusarjan ja haluamme pelata sitä myös jatkossa, Aho paalutti Ylen haastattelussa.