SHARE
Dela


  Samma roll i WCH som i Blackhawks för Krüger

  tisdag, 09.06.2016 / 6:06 em / NHL.com/sv - 2016 World Cup of Hockey

  av Janne Bengtsson -  Korrespondent på NHL.com

  Dela


  Samma roll i WCH som i Blackhawks för Krüger
  Samma roll i WCH som i Blackhawks för Krüger

  Marcus Krüger ser fram emot World Cup.

  26-åringen från Huddinge, Djurgården och Chicago Blackhawks är varje tränares våta dröm: han tar den roll han blir tilldelad utan att gnälla, och han gör det jobb han ska göra på bästa sätt.

  När det handlar om defensiva forwards är Marcus Krüger en av de allra bästa i NHL. Nu får han en liknande roll i det Tre Kronor som ska spela World Cup i en checking line med Pittsburgh Penguins Carl Hagelin och Anaheim Ducks Jakob Silfverberg.

  - Jag gör det tränaren säger åt mig att göra, och jag gör det så bra som jag bara kan, säger Krüger som kom med i World Cup-laget i den andra vågen, med de sju sista spelare som togs ut i somras.

  - Det var ju en speciell känsla att bli uttagen. Jag hoppades hela tiden att jag skulle komma med, så det är klart att det var skönt när jag fick beskedet. World Cup är en speciell turnering och den vill man ju inte missa, säger Krüger.

  Krüger är nu på plats i Göteborg för ytterligare två dagars isträning i ett lite upprustat Scandinavium, innan Krüger (eller Marcus Kruger som han heter utan det tyska ü:et i NHL:s officiella rullor) och de andra åker till Helsingfors för en första träningsmatch mot Finland, på torsdag den 8 september. Därefter ytterligare en träningsmatch lördagen den 10 september, när Finland kommer på besök i Göteborg. Dagen efter flyger båda lagen vidare till USA: Tre Kronor spelar träningsmatch mot Europa-laget den 14 september, medan Finland tar sig an USA dagen före. Båda matcherna i Verizon Center i Washington.

  Landslagsledningen, med förbundskaptenen Rikard Grönborg och de assisterande coacherna Johan Garpenlöv och Peter Popovic, har redan tidigt under den process som ett lagbygge är, gått igenom spelarnas roller i laget. För Krügers del som defensiv forward, med mycket spel i numerära underlägen och mot motståndarnas bästa spelare.

  Marcus Krüger är beredd att göra det han är bäst på. På grund av en skada och ett kirurgiskt ingrepp i vänstra handleden missade Marcus halva förra säsongen. Han spelade 41 av 82 matcher, men statististiken visar att han på de matcherna spelade 97.37 i numerära underlägen. Dubblar man den siffran till en hel säsong, passerar Krüger både Duncan Keith och Brent Seabrook i statistik-kolumnen för istid i numerärt underläge. Krüger får stryk i Blackhawks enbart av World Cup-lagkompisen Niklas Hjalmarsson, back liksom både Keith och Seabrook.

  - Det blev en lite märklig säsong, jag fick tänka till lite. Men jag fick en bra start när jag väl kom tillbaka, och då var det lättare att komma in i det, berättar Marcus Krüger om återkomsten till de två raka segermatcher, mot Calgary Flames och Vancouver Canucks, som bröt en Blackhawks-svit med bara en seger och fem förluster på sex matcher.

  Marcus Krüger har fått sin roll i Blackhawks, och det är en roll som gör att han alltid är med i snacket kring Selke Trophy, det pris som delas ut till den bäste defensive forwarden i ligan.

  - När jag kom till Chicago så fick jag den rollen direkt. För mig handlade det om att anpassa sig om jag ville spela i ligan, säger Krüger som kom från en ändå relativt poäng-produktiv sejour med Djurgården i elitserien, totalt 70 poäng (19/51) på 105 matcher.

  - Jag gör det tränaren säger åt mig att göra, och jag gör det så bra som jag bara kan.

  Det var till säsongen 2011-12 som Krüger på allvar tog upp kampen om en plats i Chicago Blackhawks. Succén var ögonblicklig: det blev 71 matcher och 26 poäng (9/17) och plus 11 i plus-minusstatistiken. Andra året i ligan vann Marcus Krüger Stanley Cup - det var han som lade upp för Dave Bollands Stanley Cup-vinnande mål.

  Nästa Cup-triumf kom 2015, när den då blott 25-årige Marcus Krüger kunde räkna in sin andra Stanley Cup-ring.

  Och nu är han redo att spela sin första World Cup-turnering, de första matcherna i Tre Kronor efter OS i Sotji våren 2014 då Krüger spelade sex matcher.