SHARE
Dela


  Jets Dustin Byfuglien tacklar hårdast i ligan

  tisdag, 08.30.2016 / 6:00 fm / NHL.com/sv - Exklusivt

  av Janne Bengtsson -  Korrespondent på NHL.com

  Dela


  Jets Dustin Byfuglien tacklar hårdast i ligan
  Jets Dustin Byfuglien tacklar hårdast i ligan

  Det görs inga Scott Stevens längre.

  Sedan Stevens lade ner sin aktiva karriär efter säsongen 2003-04, så har tacklingskonsten om inte legat i total-träda, så i alla fall glömts bort lite. Det sades om Stevens att "man såg honom aldrig, man bara kände honom". Och boooom: många spelare med både betydligt kändare namn och högre lön blev varse att det kostade på och gjorde ont att ta sig in i Devis försvarszon - om de nu kom in överhuvudtaget.

  Scott Stevens, nu 52 år gammal från Kitchener i Ontario, Kanada, spelade 1.635 matcher och ytterligare 233 matcher i slutspelet under 22 NHL-säsonger i Washington Capitals, St. Louis Blues och New Jersey Devils. Och han var tacklingarnas krönte mästare.

  Scott Stevens var en av de där spelarna som kunde vända en match med sitt fysiska spel. Han fick smeknamnet "Captain Crunch" för sin förmåga att äta upp motståndarna, och listan på namnen som Scott Stevens plattat till kan göras ganska lång - nätet är fullt av videoklipp på Scott Stevens bästa tacklingar.

  - Tacklingar är en del av spelet. Så är det bara. Jag delar ut tacklingar och jag tar emot tacklingar, konstaterade Scott Stevens en gång.

  Tacklingar har varit en del av ishockeysporten sedan den tog de första stapplande skären för över 100 år sedan. Men i takt med att spelarna blivit större och starkare har också tacklingarna blivit större och kraftigare - skaderisken har ökat markant när allt fler spelare tar till ojusta tacklingar. I den svenske hockeyhistorien är väl kanadensaren Rob Niedermayers tackling bakifrån mot sargen på Peter Forsberg i VM-finalen 2004, fortfarande ett öppet sår i hockeyrelationen mellan Sverige och Kanada.

  Vilka är då dagens bästa tacklare? Går man på en aktuell lista över "mesta tacklare" under säsongen 2015-16, så satte New York Islanders Matt Martin in 365 tacklingar under säsongen. Adko Gudas från Philadelphia Flyers var tvåa, 304, en enda före Roman Polak från San Jose Sharks. Cal Clutterbuck (New York Islanders) fyra på 288 och Toronto Maple Leafs Leo Komarov femma, 283 tacklingar.

  Men i den kvintetten är det bara Martin som kommer med på NHL.com/sv:s ranking över ligans sex bästa tacklare. Och så här ser den ut.

  1) Dustin Byfuglien, Winnipeg Jets. Back. 31 år. Från Minneapolis, Minnesota, USA.

  195 cm, 118 kilo. Det känns att möta Byfuglien som kommer att få samma roll i USA:s lag i World Cup som han har i Jets: ta ut motståndarna. Men Byfuglien gör det schysst, det är tacklingar så att säga inom lagens ram.

  2) Alexander Ovechkin, Washington Capitals. Forward. 30 år. Från Moskva, Ryssland.

  Det finns få (Shea Weber och någon till) som skjuter hårdare än Ovechkin. Men det finns många som säger att Ovechkin tacklar hårdare än han skjuter. NHL:s bäste målskytt är blixtsnabb på skridskorna och han väger 108 kilo - då förstår ni själva.

  3) Niklas Kronwall, Detroit Red Wings. 35 år. Back. Från Järfälla.

  Den spelare som försöker ta sig förbi längs sargen när Kronwall är i närheten, finner sig snabbt klämd mellan en hård yta och en klippa i form av Niklas Kronwall. Den som en gång blivit "Kron-walled" glömmer det aldrig.

  4) Matt Martin, Toronto Maple Leafs. 27 år. Forward. Från Windsor, Ontario, Kanada.

  Martin lämnar Islanders efter sju säsonger med ett fyra-årigt kontrakt med Maple Leafs på fickan. Toronto får ligans ledande tacklare (se här ovan). Martin lägger sällan in de rikiga monstertacklingarna, men när han sätter in sina 98 kilo så känns det ändå och motståndarna vet att ingen går säker.

  5) Milan Lucic, Edmonton Oilers. Forward. 28 år. Från Vancouver, British Columbia, Kanada.

  107 kilo och 191 centimeter snabb skridskoåkare som sköter sitt tacklingsarbete hänsynslöst. Lucic, som spelat merparten av sin karriär i Boston Bruins, värvades till Edmonton Oilers efter en säsong i Los Angeles Kings. En perfekt värvning för det lite "snälla" Oilers. Nu får Oilers den murbräcka de behöver.

  6) Drew Doughty, Los Angeles Kings. 26 år. Back. Från London, Ontario, Kanada.

  Någon har sagt att årets Norris Trophy-vinnare inte får tillräcklig cred för sitt fysiska spel. Doughty väger bara 90 kilo, men hans tacklingar är vältajmade och de kommer utan förvarning. Så visst platsar Doughty på listan.