SHARE
Dela


Risto Pakarinen

  Varje match är ett nytt test för Jonas Gustavsson

  fredag, 12.02.2011 / 8:54 em / NHL.com/sv - Risto Pakarinen

  av Risto Pakarinen - Korrespondent på NHL.com

  Dela


  Varje match är ett nytt test för Jonas Gustavsson
  När Jonas Gustavsson skulle till NHL var han en av de mest eftertraktade europeiska spelarna. Gustavsson hade en “monstersäsong” i Elitserien när han höll nollan 240 minuter och 25 sekunder i sträck, därmed passerade han först Henrik Lundqvists slutspelsrekord och sedan även Thomas Östlunds elitserierekord. Sedan vann han SM-guld med Färjestad följt av VM-brons i Schweiz.

  Det var våren 2009 som hans tränare Per Johnsson kallade honom “ett monster” framför mål och myntade Gustavssons nya smeknamn.

  När Gustavsson valde Toronto, var det många som tyckte att han hade valt rätt. För det första så hade Toronto en bra målvaktstränare i François Allaire, och för det andra var Leafs ett lag där det fanns en bra chans för honom att knipa förstaspaden från Vesa Toskala.

  Han var ju Monster.

  Sen kom hjärtoperationer och svajigt spel, hela laget underpresterade och byttes ut nästan helt och hållet. Och sedan kom James Reimer. Och när Reimer försvann i år, med hjärnskakning – eller liknande symptom – dök Ben Scrivens upp och verkade peta Gustavsson.

  Med all anledning, för att vara ärlig. Maple Leafs vann bara en av Gustavssons tre första matcher och hans räddningsprocent var 85,7. Scrivens kom in och spelade fem matcher i rad i mitten av november, men när Maple Leafs förlorade tre av fem matcher, fick Gustavsson gå in igen – och då var han redo.

  Toronto vann fyra raka matcher, och Gustavsson släppte in bara sju mål.

  I Toronto spelar alla under luppen. Kanadensisk hockeymedia är koncentrerad till Kanadas största stad och Gustavssons varenda rörelse analyseras. Spelar han med självförtroende? Gör han räddningar? Bra räddningar? De viktiga räddningarna?

  Gör han laget bättre?

  De senaste tiderna har han gjort det. Hans självförtroende har varit på topp, och han har gett laget en chans att vinna varje kväll, som klyschan säger.

  Det är svårt att tro att Gustavsson inte skulle vara stark nog mentalt för att vara förstemålvakt i NHL. Efter vad han har gått igenom så kan inte Maple Leafs problem kännas allt för stora. Han är ändå killen som åkte hem mitt under VM i Schweiz för att hälsa på sin mamma som var svårt sjuk hemma – och dog veckorna efter VM –  för att sedan återvända och leda Tre Kronor till bronsmedaljerna.

  – Det gäller att vara hundra procent i stunden. När jag var med mamma var jag hundra procent där och när jag spelade hockey var allt fokus på isen. Jag tror att många andra skulle klara av det jag gått igenom, sa Gustavsson då.

  – Det finns alltid uppgångar och motgångar i livet.

  Och i hockey. Det som är viktigt är att man studsar tillbaka, som Jonas Gustavsson.