Gretzky älskar vad han ser i Oilers nya hem

lördag, 09.10.2016 / 12:15 fm
Derek Van Diest  - Korrespondent på NHL.com

EDMONTON - Wayne Gretzky var imponerad av Rogers Place, Edmonton Oilers nya arena i downtown, men Hall of Fame legendaren är svag för den gamla, ikoniska byggnaden.

Gretzky deltog i invigningen av arenan på torsdag efter att han haft en privat visning och åkt på isen för första gången.

”Den är väldigt unik, väldigt speciell,” sade Gretzky. ”Vi lever i en annan tid nu. Många människor förstod och kommer ihåg Maple Leafs Garden, Montreal Forum och Chicago Stadium, och man hatar att se när byggnader försvinner. Northlands Coliseum var en väldigt speciell plats, men det är nya tider och en ny era och man måste förändras med tiden.

”Den här arenan är verkligen fascinerande ur alla aspekter. Jag fick möjlighet att gå runt i hela byggnaden, från omklädningsrummen till läktaren och boxarna till isen, det var riktigt speciellt.”

Oilers flyttar in i Rogers Place den här säsongen efter att ha spelat i Rexall Place (tidigare Northlands Coliseum) sen man debuterade i NHL 1979. Oilers grundades 1972 av Bill Hunter och spelade i World Hockey Association i sju säsonger.

”Om man hade haft en kristallkula 1972, skulle man aldrig ha tänkt att det skulle finnas en arena som den här i downtown Edmonton som är så speciell och så unik,”sade Gretzky. ”Den är en milstolpe. Folk kommer att prata om den här byggnaden världen över, inte bara för hockey, men för konserter, shower och allting som hör ihop med det.”

Fem Stanley Cup baner och Gretzkys staty som stod framför Rexall Place kommer att flyttas till Rogers Place. Oilers första match spelas den 26 september, en försäsongsmatch mot Calgary Flames. Den första matchen i grundserien är mot Flames 12 oktober.

”Jag hoppas att dom kan bygga sin egen identitet, den här gruppen, med den här arenan och skriva historia här,”sade Gretzky. ”Det som gör en arena riktigt speciell är när du börjar vinna och du vinner mästerskap. Det gör att arenan blir unik och speciell. Dom har grunden, organisationen, med några rikigt bra unga spelare, och jag önskar dom allt gott.”

Gretzky sade att atmosfären i Rogers Place kommer att likna den som fanns i Northland Coliseum, som utvecklade ett rykte om att vara ett av de mest högljudda arenorna i NHL under slutspels matcher.

Oilers har inte gått till Stanley Cup slutspel de 10 senaste säsongerna.

”Atmosfären är allt,” sade Gretzky. ”Jag tror att det var 1981 när vi slog Montreal Canadiens i dom två första matcherna i Montreal och kom hem för match 3, som atmosfären i vår arena verkligen förändrades och attityden blev ’det här laget har chansen att en dag vinna Stanley Cup’ och man kände det i byggnaden. Så atmosfären är en stor del av framgången genom att den sporrar spelarna. Den här kommer att ha en bra atmosfär; jag hoppas att spelarna svarar på det och jag hoppas att dom kommer att ha en utomordentlig säsong.”

Rogers Place är hörnsten av ett arena distrikt som Oilers ägare Daryl Katz såg framför sig när han köpte laget 2008. Oilers kommer att ha öppet hus på lördag och första evenemanget blir en konsert med Keith Urban 16 september.

”Vi är väldigt stolta över vad vi har åstadkommit med staden, och det är en modell med hur allmänhet, privata kompanjonskap kan konstrueras till förmån för alla,”sade Katz.”Jag är väldigt stolt, och jag är mycket stolt över vad alla åstadkommit tillsammans. Det arbete som lagts ned på det här, resurserna, människorna, tiden, det var ett enormt åtagande . Det är uppmuntrande och jag är stolt över stan och alla, alla våra anställda som jobbat så hårt för den här dagen, det är verkligen tillfredställande.”

Back to top