Norsk glädje inför WCH, dansk besvikelse

måndag, 09.05.2016 / 9:21 em
Janne Bengtsson  -  Korrespondent på NHL.com

Det är glada miner på ena sidan omklädningsrummet när det europeiska laget till World Cup of Hockey samlades på måndagen.

Och lite ledsnare miner på den andra.

Gladast: New York Rangers norske puckartist Mats Zuccarello, en av dem som i helgen säkrade avancemang till OS i PyeongChang i Sydkorea, i februari 2018.

- Stort för mig och stort för norsk ishockey. Det har varit en tuff vecka. Förlusten mot Kazakstan (3-4 i första matchen) var hemsk, men den här sista segen var något av det största i mitt liv, sade Zuccarello efter avgörande 2-1 mot Frankrike.

Nu är det World Cup of Hockey som gäller för Mats Zuccarello.

Laget som består av europeiska spelare från länderna utanför "de fyra stora" (Sverige, Ryssland, Tjeckien och Finland) inledde sitt träningsläger inför World Cup-äventyret i Quebec City i Kanada idag. Och flera av spelarna kom direkt från helgens kvalmatcher om en plats i OS i PyeongChang i Sydkorea om ett och ett halvt år.

Några norrmän, tyskar och slovener glada och nöjda. Några danskar ledsna och missnöjda. Norge kvalificerade sig till OS, liksom Tyskland och Slovenien. Danmark misslyckades trots den starkaste NHL- och World Cup-kontingenten av alla kvallag: åtta NHL-spelare varav fyra uttagna till Europalaget i World Cup.

För de lag som dock kvalade in spelade NHL- och World Cup-spelare de avgörande rollerna i de respektive landslagens avancemang.

* Tyskland mönstrade fyra World Cup-spelare i Chicago Blackhawks Christian Ehrhoff och Dennis Seidenberg från Boston Bruins samt anfallarna Tobias Rieder (Arizona Coyotes) och Leon Draisaitl (Edmonton Oilers). Dessutom tre NHL-spelare som inte platsade i Europalaget: nyblivne Stanley Cup-mästaren Tom Kühnhackl från Pittsburgh Penguins, Washington Capitals målvakt Philipp Grubauer och backen Korbinian Holzer (Anaheim Ducks).

Tyskland besegrade Lettland med 3-2 i den avgörande matchen. Leon Draisaitl och Tom Kühnhackl gjorde vardera två poäng (1/1) och dominerade matchen.

* För Slovenien som besegrade Vitryssland (Belarus) med 3-2 efter straffar i den avgörande matchen spelade Los Angeles Kings Anze Kopitar en viktig roll. Sloveniens ende NHL- och World Cup-spelare gjorde sammanlagt fem poäng (3/2) på de tre matcherna och var med en assist och en straff i mål synnerligen delaktig i avancemanget till PyeongChang.

* För Norge var det New York Rangers lille poängkung Mats Zuccarello som dominerade kvalet när Norge via 2-1 mot Frankrike i den sista och avgörande matchen tog sig till OS.

- Jag brukar inte vara nervös, men idag pirrade det i hela kroppen, kommenterade Zuccarello matchen på klassiska hockeyarenan Jordal Amfi.

Zuccarello kvitterade till 1-1 i mitten av matchen innan Mattias Norstebö avgjorde strax före slutet - och skickade Norge till PyeongChang.

- Det här är enormt stort för norsk hockey och för oss som växt upp här, och som gått in genom den här ingången må många gånger, sade Zuccarello till Aftenposten. Det här kallar jag en bra dag. Det blir inte bättre än så här.

Matchen och OS-avancemanget var ett snyggt slut på flera sätt.

Jordal Amfi byggdes till OS 1952 och har sedan dess varit "hemmaborg" för norsk ishockey. Och för norska storlaget Vålerengen, nu under ledning av bland andra förre NHL-spelaren Espen Knutsen. Nu rivs Jordal Amfi och för en dryg halv miljard norska kronor byggs en ny arena på platsen. Publikkapaciteten ökar från 4.500 till 5.500 åskådare, och arenan har redan skapat debatt eftersom det planerade antalet parkeringsplatser bestämts till blott 38.

Medan Zuccarello och Norge jublade i Oslo, deppade Danmark i Minsk. Två tidiga förluster mot Vitryssland (2-5) och Slovenien (0-3) innebär att Danmarks World Cup-spelare Frans Nielsen (Detroit Red Wings), Jannik Hansen (Vancouver Canucks), Mikkel Boedker (Colorado Avalanche) samt målvakten Fredrik Andersen från Toronto Maple Leafs kan glömma OS. Andersen klev dessutom av skadad i första matchen, och hans deltagande i World Cup är osäkert.

Lag Europa spelar första träningsmatchen på torsdag, i Quebec City mot det unga laget från Nordamerika. Repris på den matchen blir det i Montreal på söndag, innan laget genrepar inför World Cup mot Sverige, i Washington den 14 september.

Back to top