Tre Kronors succékedja från VM-13 återbildas

måndag, 09.05.2016 / 3:58 em
Janne Bengtsson  -  Korrespondent på NHL.com

De har spelat ihop förut.

Då blev det VM-guld.

Nu återförenas Henrik Sedin och Daniel Sedin med Loui Eriksson i det svenska laget i World Cup of Hockey. När Tre Kronor på måndagen genomförde det första träningspasset körde de tre Vancouverspelarna tillsammans.

En favorit i repris.

Måndagen i Scandinavium i Göteborg var det första träningstillfället tillsammans för de spelare som ska representera Tre Kronor i World Cup of Hockey, i Air Canada Centre i Toronto den 17 september till den 1 oktober. Sedan Detroits Henrik Zetterberg blivit skadad utsågs på måndagen Henrik Sedin till kapten för laget, med precis som hemma i Vancouver Canucks brodern Daniel som assisterande kapten. Erik Karlsson, till vardags lagkapten för Ottawa Senators, blir den andre assisterande kaptenen.

- Jag tycker att det är ett bra val. Det finns många ledare i laget, men Henrik har den statusen i laget att han kan vara kapten, säger Tre Kronors rådgivare Nicklas Lidström till Sportbladet. Men vi har många informella ledare som kanske inte har en bokstav på bröstet, men som kommer att leda i alla fall, så vi har en bra ledargrupp i laget.

- Kaptenen är viktig, men även de som assisterar honom. Det är svårt för en kille att ta tag i allting. Men kaptenen tillsammans med de andra ledarna i laget kommer att hjälpa gruppen framåt, säger Lidström som också nämner Gabriel Landeskog, Niklas Hjalmarsson, Victor Hedman och Anton Strålman som informella ledare.

Och när det är dags för den nyutnämnde kaptenen och hans assisterande bror att spela de första träningsmatcherna, först på torsdag borta mot Finland i Hartwall Arena i Helsingfors, och sedan på lördag, återigen mot Finland i Scandinavium, så blir det ett kärt återseende i kedjan: Henrik Sedin som center med Daniel Sedin och Loui Eriksson på varsin sida om honom.

Den kedjan är redan spikad i World Cup-laget.

Liksom i klubblaget.

För till Canucks ansluter nästa säsong också Loui Eriksson, förra året i Boston Bruins men under free agent-cirkusen tradad till Canucks med en rejäl lönehöjning i ett kontrakt över sex år. Samt till ny-gammalt kamratskap i Vancouvers förstakedja: bröderna Sedin och Loui spelade ihop redan under VM i Globen 2013, och då slutade det med VM-guld - ett guld som Sedinarna och Eriksson var i högsta grad ansvariga för. Tillsammans gjorde trion 25 poäng (10/15) med Eriksson på tio poäng (5/5) på tio matcher, Henrik med nio poäng (4/5) på fyra matcher noch Daniel sex poäng (1/5) på fyra matcher.

Inget dåligt facit.

- Vi skapade kemi direkt, det kändes bra från första bytet trots att de kom in så sent till VM, säger Loui Eriksson till NHL.com/sv. Så när budet kom från Canucks, så är det klart att det betydde en del att jag skulle få spela med bröderna igen. Vancouver verkar vara en bra organisation och de gjorde ingen hemlighet av hur de såg på sakerna; de ville att jag skulle komma dit för att spela med bröderna Sedin.

31-årige Loui, som var ett av de verkligt tunga namnen i free agent-cirkusen, fick också hjälp på traven att välja Vancouver Canucks. Daniel Sedin ringde och berättade varför han tyckte att Loui skulle svara ja på lockropen från Canucks: att klubben, som likt alla andra kanadensiska klubbar missade slutspelet förra säsongen, är på uppgång med en rad unga spelare där bröderna Sedin ser massor av talanger, redo att utvecklas och blomma upp till bra NHL-spelare.

Daniel Sedin var inte mindre entusiastisk över nyförvärvet, och den nya kedjekompisen i Canucks, när NHL.com/sv träffade honom nyligen:

- Loui har de där kvaliteterna som få hockeyspelare har. Han är en otroligt duktig tvåvägsspelare, och vet var han ska vara på isen. Han är skicklig både med och utan puck och jag tror att vi kommer att bli väldigt bra tillsammans. Att Loui kommer till Vancouver kommer att bli ett lyft för hela laget, tror Daniel Sedin.

Bröderna Sedin är övertygade om att Tre Kronor kommer att göra en stark insats i World Cup.

- Det är en otroligt spännande turnering, alla de bästa i hockeyns Mecka. Ett bra koncept. Vi kommer att slåss om segern, vi har ett så pass bra lag, säger Daniel Sedin.

Särskilt backsidan gläder brödraduon:

- Backarna är vår styrka. Alla bra lag vi spelat i, har haft bra backar. Vi bygger därifrån och det kan räcka långt för oss.

Back to top